Iako se čuva u zamrzivaču, domaći sladoled stajanjem gubi na kvaliteti.
 Foto: Istock
Samo domaće

Recept za najjednostavniji sladoled koji možete jesti čak i ako ste na dijeti

Odgovara svima: i sladokuscima i onima koji ne jedu šećer, i veganima i osobama koje pate od alergija, čak i onima koji su na dijeti za mršavljenje. To je sladoled sa samo jednim sastojkom - bananom.

Bezbroj je recepata za domaći sladoled pa se njime mogu osladiti i ljudi koji pate od alergija, vegani, ali i oni koji su na dijeti za mršavljenje. Bez umjetnih boja i aroma, s dodatkom sezonskog voća i još pokojeg tajnog sastojka, ponos je kućnih slastičara i poslastica u kojoj svi uživamo.

Još ne tako davno rijetki su se upuštali u pripremu domaćeg sladoleda. Najveći je domet kod kuće bio napraviti sladoled od gotovog praha. Danas je pak domaći sladoled omiljena poslastica svih generacija.

Djeca su oduševljena njegovim bojama, preljevima i ukrasima, dok je starijima na prvom mjestu kvaliteta sastojaka. Domaća hrana pripremljena sa srcem uvijek je najbolji odabir. To vrijedi i za sladoled. Radimo ga od najboljih sastojaka, ni na čemu ne štedeći. Baš kao za sebe.

Postoji sladoled koji odgovara svima: i sladokuscima i onima koji ne jedu šećer, i veganima i osobama koje pate od alergija, čak i onima koji su na dijeti za mršavljenje. To je sladoled sa samo jednim sastojkom - bananom.

Kako ga napraviti?

Nekoliko potpuno zrelih banana (sa smeđim točkicama na kori) ogulite i izrežite na kolutove. Stavite ih u vrećicu ili kutiju, zatvorite i odložite preko noći u zamrzivač. Zamrznute banane stavite u multipraktik te izmiksajte u glatku jednoličnu masu. Gotov sladoled stavite u prikladnu posudu i vratite u zamrzivač da dobije teksturu klasičnog sladoleda. Za ukras ga možete posuti cimetom, kakaom, nasjeckanim orasima i kikirikijem, kokosovim brašnom ili đumbirom u prahu.
Savjet više: Kada je sladoled od banane gotov, prije ponovnog zamrzavanja možete mu dodati med, kikirikijev maslac, pire od jagode, malina ili borovnica, ali i bilo koju drugu namirnicu koja se dobro slaže s bananom. Ideja je uistinu mnogo.

Iako se čuva u zamrzivaču, domaći sladoled stajanjem gubi na kvaliteti. Potrošite ga u roku od dva tjedna.Sladoled lako prima strane mirise pa ga u zamrzivaču obavezno držite u posudi s originalnim poklopcem.

Linker
20. travanj 2024 20:41