FOTOGRAFIJE: ANDREJ RUTAR GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
isprobajte

Recept za domaći kruh koji vam neće povećati šećer u krvi i savršen je za doručak

07. rujan 2021.
Osim proteina nudi i obilje omega-3 masnih kiselina

Ograničavanje ugljikohidrata može biti dobar način da se zdravije hranite i unosite više hranjivih tvari u organizam, a smanjujete one štetne, poput bijelog brašna i dodanih šećera.

Kruh može imati sličan učinak na glukozu u krvi kao i konzumiranje šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante kruha poput onih s kiselim tijestom (koje neki ljudi lakše probavljaju), od 100 posto integralnih žitarica ili možete jednostavno napraviti svoj kruh u koji ćete staviti sastojke koji će vašem obroku omogućiti potrebne proteine.

Donosimo jednostavan recept za hranjivi kruh koji je napravljen od bademovog brašna, cijelog sjemena i jaja. Osim proteina nudi i obilje omega-3 masnih kiselina, kojim obiluju lanene i chia sjemenke, a nema glutena.


Sastojci:

  • 2 šalice bademovog brašna,
  • 1 šalica svježeg posnog sira,
  • 1 i pol žlica lanenih sjemenki,
  • 1 žlica chia sjemenki,
  • 1/2 šalice pomiješanih sjemenki bundeve i suncokreta,
  • 1 žličica sode-bikarbone,
  • 1/2 žličice morske soli,
  • 5 velikih jaja,
  • 1/4 šalice maslinovog ulja,
  • 1 žlica jabučnog octa.


Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za kruh (kalup za štruce) obložite papirom za pečenje.

2. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, lanene i chia sjemenke, 3/4 sjemenki bundeve i suncokreta, sodu bikarbonu i sol.

3. U drugoj posudi pomiješajte jaja, ulje, ocat i sir te dodajte smjesi sa suhim sastojcima i miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.

4. Ulijte smjesu u lim za pečenje (štruce) i na vrh tijesta stavite preostalih 1/4 sjemena.

5. Pecite kruh 30 do 35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđ i ražnjić umetnut u sredinu kruha izađe čist. Okrenite i istresite kruh na žičanu rešetku i pustite da se ohladi.

Teme
Linker
14. rujan 2021 11:14