SHUTTERSTOCK
Vrijeme je za kuhanje

Pripremate jelo, a nemate jaja? Ne brinite, mi znamo kojih šest ukusnih zamjena možete iskoristiti

Registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za zdravlje crijeva Amanda Sauceda nedavno je podijelila zdrave zamjene za jaja

U hladnjacima i smočnicama mnogih kućanstava pronaći ćete jaja, brašno, ulje, šećer i sol. Ove osnovne namirnice ugavnom su sveprisutne u receptima. Uz to, jaja su kvarljiva, što znači da neće trajati baš tako dugo kao ulje ili brašno, a možda ste i primijetili da je to trenutno prilično skupna namirnica. Zato je važno imati prikladnu zamjenu za nju.

Registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za zdravlje crijeva Amanda Sauceda nedavno je podijelila zdrave zamjene za jaja koje su pune nutrijenata. Svaki recept je mjera za jedno jaje.


Lan i voda

Recept: 1 žlica mljevenog lana i 3 žlice vode

Sjemenke lana pune su vlakana, a Sauceda kaže da najbolje funkcioniraju kao zamjena za jaja za gusta pečenja, poput vafla ili muffina.

Trik u korištenju ove zamjene za jaja je u tome što trebate upotrijebiti mljeveni lan i pustiti ga da odstoji najmanje pet minuta da bi se stvorio gel, navodi dijetetičarka. Zatim ga jednostavno umiješajte u smjesu kao što biste to radili s jajetom.


Mlaćenica

Recept: 60 grama mlaćenice

- Mlaćenica je dobra zamjena za jaja u kolačima jer neće učiniti vaš kolač gustim - objašnjava Sauceda.

Ako ju nemate u hladnjaku, mlaćenicu možete napraviti i sami. U 250 ml kravljeg mlijeka (ili mlijeka od orašastih plodova) dodajte žlicu octa ili limunovog soka, promiješate i ostavite da odstoji pet minuta.


Banana

Recept: 1/2 zgnječene banane

Ako želite zamjenu za jaja s daškom slatkoće, Sauceda navodi da su zgnječene banane odlične za to. Ona ih voli koristiti kad pravi palačinke.

- Dodam maslac od kikirikija na vrh i to je dobitna kombinacija - kaže ona.


Chia sjemenke

Recept: 1 žlica chia sjemenki i 3 žlice vode

Što se tiče zamjena za jaja, Sauceda kaže da chia sjemenke djeluju na isti način kao i lanene sjemenke, u gustim pekarskim proizvodima.

- Chia sjemenke također moraju odstajati u vodi pet minuta da bi se stvorio gel - dodala je.


Svileni tofu

Recept: 60 grama svilenog tofua

Kad koristite tofu kao zamjenu za jaja, Sauceda navodi da je važno da odaberete svileni tofu jer je lakši i sadrži više vode od drugih vrsta.

- Ako želite zamjenu za jaja bez okusa, ovo je dobar izbor - kaže ona.

Ako ste veliki obožavatelj kajgane, svileni tofu je odlična zamjena. Naravno, možete dodati povrće i sir da biste poboljšali okus.


Umak od jabuke

Recept: 60 grama umaka od jabuke

- Umak od jabuka najbolje je koristiti kada trebate samo jedno jaje. U suprotnom, ako koristite previše umaka od jabuka, struktura vašeg pečenog proizvoda možda će raspasti - objašnjava Sauceda.

Slično kao i zgnječena banana i umak od jabuke može dodati malo slatkoće vašem receptu, bez dodavanja šećera.

Jaja su puna vitamina i zdravih nutrijenata, pa ako ih imate pri ruci, odlično. Međutim, ako su vam nestala, ove jednostavne zamjene će se pobrinuti da ne budete sputani u pripremi novog recepta.

Linker
02. travanj 2024 19:21