FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Brojne dobrobiti

Prestanite ih bacati! Ljuske češnjaka i luka su iznenađujuće zdrave, a postoji nekoliko načina da ih iskoristite

Donosimo nekoliko načina na koji možete iskoristiti ono što inače smatrate otpadom

Češnjak i luk vjerojatno su glavni sastojci u vašoj kuhinji, ali sigurno ne razmišljate previše o njihovoj kori? Ona jednostavno završi u smeću, no ona kora češnjaka i luka može ima brojne benefite, od poboljšanja okusa jela do rješavanja problema nesanice. Donosimo nekoliko načina na koji možete iskoristiti ono što inače smatrate otpadom.


Jesu li ljuske češnjaka i luka sigurne za jelo?

Da, možete ih jesti, neće biti nikakve štete, no sigurni smo da vam ljuska koju skidate s češnjaka i luka nije baš najprijatnija. Osim što imate osjećaj da jedete papir, ljuske nisu baš ukusne, teško ih žvačete i mogu predstavljati opasnost od gušenja jer su pune celuloze, vlakana koji se ne razgrađuju.

Ali što je sa slojevima kore koji su bliži mesnatom dijelu povrća? Pa to je druga priča.


Dobrobiti ljuske češnjaka

Ne pruža samo češnjak nutritivne tvari, ljuska češnjaka također sadrži vitamin A i C, a bogata je i protuupalnim fenilpropanoidnim antioksidansima. Istraživanja su također otkrila da kora češnjaka ima moćna antimikrobna svojstva.

Kako koristiti ljuske češnjaka?

Napravite čips od češnjaka

Sophia Roe, kuharica i voditeljica TV emisije Counter Space, na svojoj je Instagram stranici podijelila ukusan recept za čips od češnjaka kojeg morate isprobati. Ona preporučuje da ljuske češnjaka ubacite u malo maslinovog ulja, pospete ih s malo soli i pečete 10 minuta na 220° stupnjeva dok se ne pretvore u hrskavi "čips".

Možete ih umiješati u salate ili ih posipati gdje god vam je potreban pojačivač okusa. Istu stvar možete napraviti i s kožicama od luka.

Pecite češnjak s ljuskom

Svaki ljubitelj češnjaka reći će vam da je pečeni češnjak apsolutna poslastica. Ali jeste li znali da ostavljanje češnjaka u ljusci dok se peče može poboljšati okus? Ljuska održava češnjak mekim, pridonosi okusu i osigurava da dobijete korisne hranjive tvari koje se nalaze i u samoj kori.


Dobrobiti kore luka

Poboljšava kožu

Stručnjaci navode kako kvercetin u ljusci luka pomaže u borbi protiv upale i slobodnih radikala, dvije stvari koje mogu doprinijeti starenju i borama. Kvercetin također može zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca.

Iako možete iskoristiti bilo koju vrstu luka, crveni luk se ističe jer uz kvercetin sadrži i visoke razine antocijana, korisnih pigmenata koji su također protuupalni i antimikrobni, te stoga mogu doprinijeti sjajnoj koži.

Bolji san

Osim što ispijanje čaja samo po sebi opušta, triptofan u čaju od ljuske luka može doprinijeti kvalitetnijem snu. Kombinirate li ljuske luka s drugim opuštajućim biljnim čajem, poput kamilice, spriječit ćete nesanicu te imati kvalitetan san.

Kako koristiti koru od luka?

Skuhajte čaj od luka

Najlakši način da iskoristite prednosti ljuske luka je kroz čaj. Naime, kora je bogata vitaminima E i C, plus aminokiselinom zvanom triptofan i antioksidansom kvercetinom. U stvari, kora luka sadrže čak i više razine kvercetina nego mesanti dio luka. Zato nemojte prekrižiti ovakav tip čaja dok ga ne probate.

U zeleni čaj dodajte ljuske luka

Ako ne možete podnijeti pomisao da pijete čaj od običnog luka, imate drugu mogućnost: dodajte ljuske luka svom zelenom čaju dok se natapa. Prema jednoj studiji, to može pomoći u apsorpciji epigalokatehin galata (EGCG), glavnog korisnog spoja u zelenom čaju. EGCG se može boriti protiv upale, potaknuti gubitak težine i pomoći u borbi protiv raznih kroničnih bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa.

Koristite ih za bojanje tkanine

Još jedna iznenađujuća upotreba? Prirodna boja za tkanine, naime u ljuske su bogate pigmentima i one su korištenje za bojanje tekstila mnogo prije nego što je došlo do umjetnih boja. Ako to želite i sami isprobati, Anjolie Noelle, stručnjakinja za prirodne boje, kaže da je najbolji način da to učinite da ljuske luka dodate u lonac s vodom i pustite ih da krčkaju sat vremena prije nego što dodate tkaninu. Nakon toga dodajte tkaninu u vodu i pustite da odstoji još sat vremena.

Ako ne želite bojati tkaninu, možete upotrijebiti ovaj recept za bojanje pisanica.


Kako koristiti ljuske češnjaka i luka?

Iako svaki tip ljuske ima svoje namjene, također ih možete kombinirati za više dobrobiti.

Dodajte ih u juhe za bolji okus

Češnjak i luk temelj su većine juha, ali zašto ne dodati i koru? Ovo ne samo da pojačava okus, već i dodaje hranjive tvari u vaš obrok. Samo svakako procijedite ljusku prije jela!

Napravite temeljac od povrća

Ako ne planirate uskoro pripremiti juhu, možete iskoristiti ljuske od češnjaka i luka kako biste napravili temeljac od povrća za kasnije. Pripremite temeljac na uobičajen način, stavite ljusku i dinstajte najmanje sat vremena (što duže, to bolje). Kada se skuha, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u zamrzivaču dok ne odlučite koristiti ga.

Pretvorite ih u začin

Koru češnjaka i luka možete iskoristiti za aromatiziranje drugih slanih jela, poput svježe pečenog kruha ili riže. Kore jednostavno dehidrirajte, a zatim ih pretvorite u prah tako što ćete ih fino zgnječiti nožem ili u procesoru hrane. Nakon toga ih možete dodavati jelima baš kao i češnjak i luk u prahu.

Namočite ih za ublažavanje svrbeža kože

Budući da i češnjak i luk djeluju protugljivično i protuupalno, lokalna primjena čaja natopljenog češnjakom i lukom može pomoći u ublažavanju svrbeža kože. Samo ih namočite u toplu vodu kao što biste to učinili s čajem, ali umjesto da ga popijete, umočite vatu u čaj i nanesite izravno na problematično područje.

Umjesto da ljuske češnjaka i ljuske luka bacate u smeće, iskoristite ih maksimalno. Možete ih koristiti za poboljšanje okusa juha i temeljca, bojanje odjeće i održavanje kože mladom i sjajnom.

Linker
15. travanj 2024 21:51