SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Prehrana kod Parkinsonove bolesti - jesu li neke namirnice zabranjene?

Drukčija su pravila prehrane u ranoj i uznapredovaloj fazi bolesti

Imam Parkinsonovu bolest i zanima me kako se ispravno hraniti. Ima li nekih namirnica koje su zabranjene? Smijem li popiti malo vina?

  • Maroje H., Dubrovnik

Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

image
DAMIR SKOMRLJ CROPIX

Drukčija su pravila prehrane u ranoj i uznapredovaloj fazi bolesti. Važno je da se ne gubi na tjelesnoj težini i da se uzima raznovrsna i kvalitetna hrana obogaćena vlaknima. U uznapredovaloj fazi treba voditi računa o tome kako se i kada uzimaju pojedine namirnice u odnosu na lijekove.

Nipošto se ne preporučuje uzimati lijekove (antiparkinsonike) s mlijekom. Savjetuje se uzimanje levodope u kasnijim fazama sat prije ili sat poslije jela, paziti na unos proteina. U uznapredovaloj fazi bolesti treba paziti da dnevni unos proteina iznosi 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine te smanjiti unos proteina za doručak i ručak, a povećati njihov unos za večeru, što pridonosi poboljšanju pokretljivosti i ne remeti apsorpciju levodope.

Čaša vina uz ručak je dopuštena. Ne pretjerivati i ne uzimati uz lijekove.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
03. svibanj 2024 12:44