PREHRAMBENE TABLICE

Prehrambene tablice daju analitičke podatke o kemijskom sastavu namirnica i uglavnom se odnose na 100 g jestivog dijela. Za svaku navedenu namirnicu daju se podaci o sadržaju nutritivnih tvari...

Prehrambene tablice

Prehrambene tablice

Prehrambene tablice daju analitičke podatke o kemijskom sastavu namirnica i uglavnom se odnose na 100 g jestivog dijela. Za svaku navedenu namirnicu daju se podaci o sadržaju nutritivnih tvari - ugljikohidrata, proteina, ukupnih masti, minerala, vitamina, prehrambenih vlakana, kao i ukupne energetske vrijednosti iskazane u kilojoulima (kJ) i kilokalorijama (kcal).

Prehrambene tablice daju analitičke podatke o kemijskom sastavu namirnica i uglavnom se odnose na 100 g jestivog dijela. Za svaku navedenu namirnicu daju se podaci o sadržaju nutritivnih tvari.

Pravilna prehrana mora zadovoljavati nekoliko temeljnih postavki:-sadržavati dovoljne količine energije, svih potrebnih prehrambenih i zaštitnih tvari u skladu s prehrambenim potrebama pojedinca ili populacijske skupine;-osigurati uravnotežen odnos krutih i tekućih namirnica koje su lako probavljive;-osigurati osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon uzimanja obroka.

Tablice prehrambene vrijednosti

Prehrambene tablice

Linker
20. travanj 2024 21:19