Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
to možemo izdržati

Pravo je vrijeme za trodnevnu dijetu s kiselim zeljem - vrlo je učinkovita jer se uz nju mogu izgubiti tri kile

Kiselo zelje mnogima je omiljena namirnica, posebno zimi, kada se od njega rade najrazličitija ukusna jela.


Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari. Od vitamina obiluje vitaminom C, A, K, vitaminima B skupine, posebno B12, od minerala su zastupljeni željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, sadrži bjelančevine i visok udio balastnih tvari. Upravo zbog obilja vlakana povoljno utječe na probavu, a pogoduje želucu i crijevima. Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor svakome tko želi izgubiti pokoji kilogram ili čuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija.


TRODNEVNA DIJETA

Dijeta s kiselim zeljem vrlo je učinkovita jer se uz nju u tri dana mogu izgubiti tri kilograma, ali što je važnije dobro će očistiti i detoksicirati organizam.

Prvi dan dopušteno je tijekom cijelog dana pojesti kilogram i pol kiselog zelja. Uz to je važno piti puno vode, minimalno litru i pol do dvije s nekoliko kapi limuna.

Drugi dan jede se ista količina zelja, s tim da je dopušteno za ručak uz zelje pojesti i komadić integralnog kruha i malo posnog svježeg sira, a za večeru se uz zelje pojedu dva kuhana krumpira.

Treći dan također je uz kiselo zelje dopušteno pojesti malo integralnog kruha ili kuhanih krumpira. Po potrebi zelje se može začiniti s nekoliko kapi bučinog ulja ili prepržiti na maslacu.

Linker
26. ožujak 2024 14:37