Namirnice koje ne cijenimo dovoljno...
 Getty Images/iStockphoto
SLOBODNO NAVALITE

Prava riznica zdravlja: normaliziraju šećer u krvi, potiču rad crijeva, a također štite od raka pluća, debelog crijeva, dojke, prostate i gušterače

Kupusnjače su prava riznica mikronutrijenata poput folata, vitamina C i karotenoida, a tu su još klorofil i vlakna.

Kupusnjače (kupus, kelj, brokula, raštika i sl.) namirnice su izuzetne vrijednosti koje, nažalost, ne cijenimo dovoljno. Još su ih u narodnoj medicini koristili stari Grci držeći ih univerzalnim lijekom za sve.

Aristotel ih je često preporučivao protiv mamurnosti. Mnoge su biološki aktivne tvari u kupusnjačama. Obiluju glukozinolatima (tvarima sa sumporom) koji im daju specifičnu aromu i pikantan okus.


UPALNI PROCESI

Dosad je iz kupusnjača izolirano više od 100 različitih glukozinolata jedinstvenih puteva razgradnje. Enzimskom razgradnjom glukozinolata nastaju indoli i izotiocijanati. Jedan od izotiocijanata je sulforafan. Pokazuje protuupalni učinak koji sasvim sigurno pridonosi uspješnom korištenju kupusa u liječenju upalnih procesa.

Kupusnjače su prava riznica mikronutrijenata poput folata, vitamina C i karotenoida, a tu su još klorofil i vlakna.

Sve te tvari djeluju sinergijski u očuvanju našeg zdravlja. Pomažu tako sprečavanju i liječenju anemije, potiču rad crijeva, normaliziraju koncentraciju šećera u krvi, a također štite od raka pluća, debelog crijeva, dojke, prostate i gušterače.

Linker
17. travanj 2024 09:15