Idealan za svečanosti.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nećete požaliti

Posve drugačiji božićni panj: elegantan, bijeli, aromatičan i s engleskim štihom!

Ovaj bi kolač lako mogao postati hit vašeg božićnog stola. Isprobajte!

Ovaj savršeni recept za prekrasan bijeli božićni panj najbolji je koji možete pronaći. Prava britanska poslastica koja će kombinacijom cimeta i đumbira unijeti blagdanski miris u vaš dom, a okusom oboriti vašu obitelj i goste s nogu. Lagana meringe krema se odlično slaže s pikantnim tijestom u ovom desertu koji je idealan za ovako svečanu prigodu. Obavezno isprobajte i nećete požaliti.

Sastojci

Za bijelu meringe kremu:

- 3 bjelanjka (od srednje velikih jaja)

- 150 g šećera

- 150 g maslaca

- 0,5 čajne žličice soli

- 100 g bijele čokolade (rastopljene na pari)

- 2 jušne žlice sirupa od đumbira

- 1 prstohvat cimeta i đumbira u prahu za posipanje

Za tijesto:

- 4 velika jaja

- 125 g sitno mljevenog smeđeg šećera150

- 1 jušna žlica melase

- 2 jušne žlice meda

- 125 g glatkog brašna

- 1 jušna žlica naribanog đumbira

- pola čajne žličice cimeta u prahu

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva te lim za pečenje veličine 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje.

2. Za tijesto, bjelanjke i šećer miješajte električnim mikserom u velikoj zdjeli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Za to će vam trebati nekoliko minuta.

3. Dodajte melasu i med i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Posipajte brašno i začine te nježno miješajte da smjesa ne sjedne i da ne ostanu grumeni brašna.

4. Pripremljenu smjesu ulijte u lim za pečenje i razmažite tako da popunite uglove. Pecite roladu 10 do 12 minuta (dok čačkalica ne izađe čista).

5. Ostavite tijesto nekoliko minuta da se malo ohladi, zatim ga iskrenite na komad papira za pečenje koji ste posuli kristal šećerom. Smotajte u roladu i ostavite na stranu da se posve ohladi.

6. Za kremu, u lonac natočite vode (do nekoliko centimetara visine), stavite na vatru i kuhajte dok voda ne zavrije. Bjelanjke i šećer stavite u posudu za miješanje i zatim posudu stavite u vruću vodu.

7. Miješajte ručnom miješalicom nekoliko minuta, odnosno dok se šećer posve ne rastopi i bjelanjci ne zagriju. Pod prstima se ne smiju više osjećati kristali šećera.

8. Maknite s vatre i nastavite miješati ručno ili električnim mikserom dok se bjelanjci ne pretvore u snijeg i nastavite miješati dok zdjela ne postane hladna na dodir.

9. Miješajući na najmanjoj brzini dodajte maslac žlicu po žlicu. Između svake žlice pričekajte nekoliko sekundi da se maslac koji ste dodali umiješa.

10. Nastavite miješati 5 do 10 minuta dok ne dobijete glatku kremu.

11. Dodajte sol i rastopljenu čokoladu te sirup od đumbira i nastavite miješati još minutu.

12. Odmotajte roladu, premažite polovicom pripremljene kreme i zatim ponovo smotajte tijesto. Roladu izvana premažite ostatkom kreme pomoću noža s širokom oštricom.

13. Pospite cimetom i đumbirom i poslužite.

Linker
25. travanj 2024 16:45