FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
riješimo se sala

Postoji voće koje možete jesti svaki dan, a koje može smanjiti opasnu trbušnu masnoću

Osobe s većim udjelom visceralne masti obično imaju veći rizik za razvoj dijabetesa, srčanog i moždanog udara

Visceralna ili trbušna masnoća nalazi se duboko u trbušnoj šupljini i nakuplja se oko unutarnjih organa kao što je, primjerice, jetra. Jeste li vi takozvani TOFI tip (skraćenica od „thin on the outside and full of fat on the inside”), odnosno mršavi izvana, ali puni trbušne masnoće iznutra?


Rizik za dijabetes

Ako niste TOFI tip, već imate prekomjernu tjelesnu težinu, vjerojatnost da imate visceralnu ili trbušnu masnoću je vrlo visoka. Ipak, postoji jedna vrsta voća koja može pomoći u smanjenju bioaktivnih i štetnih masnih naslaga u trbuhu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu su otkrili da bi avokado mogao biti voće koje uspješno pomaže u sagorijevanju masti i to u 12-tjednom kliničkom ispitivanju u koje je bilo uključeno 105 osoba klasificiranih kao debele ili pretile.

Profesor kineziologije Naimann Khan je rekao da su on i njegov tim htjeli otkriti kako konzumiranje avokada djeluje na način na koji pojedine osobe pohranjuju tjelesne masti.

- U trbušnoj šupljini postoje dvije vrste masti. Mast koja se taloži neposredno ispod površine kože i koja se naziva potkožna mast te visceralna mast, odnosno mast koja se nakuplja dublje u trbušnoj šupljini i koja okružuje unutrašnje organe. Osobe s većim udjelom visceralne masti obično imaju veći rizik za razvoj dijabetesa, srčanog i moždanog udara. Ono što smo mi htjeli otkriti jest može li se omjer potkožne i visceralne masti promijeniti konzumacijom avokada - pojasnio je prof. Khan.

Za potrebe ove studije ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine: jedna je dobivala obroke u koje je bio uključen svježi avokado, dok je kod druge skupine avokado bio izostavljen iz obroka. Objema skupinama su bila posluživana jela s identičnim sastojcima i sličnom količinom kalorija, osim dodatka ili izostanka avokada u obroku. Na početku i na kraju eksperimenta znanstvenici su izmjerili ispitanicima trbušnu masnoću i toleranciju glukoze. Pokazalo se da su ženske osobe koje su svakodnevno konzumirale avokado tijekom 12 tjedana imale smanjenje visceralne masnoće. Kod njih je također došlo do smanjenja udjela visceralne masti u odnosu na potkožnu, što ukazuje na redistribuciju masti u područja udaljenija od unutrašnjih organa. No, kod muškaraca nije došlo do takve promjene u distribuciji masti, a niti kod muškaraca niti kod žena nije došlo do poboljšanja tolerancije glukoze. Činjenica da su promjene zabilježene samo kod žena sugerira da bi spol mogao imati važnu ulogu u reakciji tijela na dijetu i prehrambene intervencije s ciljem smanjenja tjelesne težine i masnih naslaga u trbuhu. Ipak, postoji jedna učinkovita mjera za smanjenje visceralne masnoće neovisno o tome kojeg ste spola, a to je tjelovježba. Iako postoji mnogo vrsta tjelovježbe, nisu sve jednako učinkovite kad je riječ o smanjenju trbušne masnoće: za to su najpreporučljivije aerobne vježbe.


ČITAJTE I: A jedemo je svakodnevno... Sve dok se konačno ne odreknemo ove namirnice trbušno salo neće nestati

Linker
25. travanj 2024 07:31