Ne treba zaboraviti da povrće koje se jede sirovo treba dobro, ali jako dobro oprati, i to bez obzira na mjesto na kojem kupujete.
 Getty Images/iStockphoto
Zdravije i ukusnije

Postoje namirnice koje je mudrije jesti sirove, upoznajmo ih

Navikli smo od zelenog lisnatog povrća kuhati variva, brokulu zapeći, a ciklu kupiti pripravljenu kao gotovu salatu. Ipak, postoje i druge primjene ovih namirnica, a čak su i preporučljivije.

Kad je u pitanju hrana, proces kuhanja je umjetnost. Međutim, postoje namirnice za koje stručnjaci uporno tvrde da su puno zdravije kada ih jedemo sirove. Tu je uglavnom riječ o povrću poput crvenih paprika, lisnatog zelenog povrća i brokule.

Radi se o tome da se termičkom obradom kemijski sastav namirnica mijenja i da one vrlo često gube svoje hranjive vrijednosti.

Ne treba zaboraviti da povrće koje se jede sirovo treba dobro, ali jako dobro oprati, i to bez obzira na mjesto na kojem kupujete.

A sada, upoznajmo ih. Ovo je šest namirnica koje je pametnije i ukusnije poslužiti sirove.


Cikla

Ovo korjenasto povrće je idealno za dodavanje boje jelu, ali i kao izvor hranjivih tvari, i to u svakoj salati ili varivu. Cikla je bogata folnom kiselinom koja nam je nužna za obnovu stanica u tijelu.

Nažalost, kuhanjem se "ubija" folna kiselina u cikli pa se preporuča jesti sirova kad god je moguće.

Dodajte je u sendvič ili u hladnu salatu od tjestenine, možda vam se svidi!


Brokula

Mlada brokula je na glasu kao namirnica koja pomaže pri smanjenju kancerogenih tvari u jetri ili tvari koje su povezane s karcinomom. Naime, ona sadrži sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sinzetu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka. A kako bismo zadržali sulforafan u brokuli, najbolje ju je konzumirati sirovu.


Crvena paprika

Zahvaljujući ovećim količinama vitamina C ovo crveno povrće izvrsno je za podizanje imuniteta. To je osobito korisno zimi kad su nam tijela podložna zarazama.

Da bismo dobili ono najbolje od paprike, uvijek je treba jesti sirovu.

Ona odlično ide uz umake poput onog na bazi jogurta ili s humusom, a nikad nećete pogriješiti stavite li je u salatu ili domaću salsu.


Kokos

U posljednjih nekoliko godina kokos je isplivao kao popularna i važna namirnica. Od prerade ulja do mlijeka, kokos se doista čini kao superhrana - pun je zdravih masnoća koje snižavaju kolesterol i dobre su za srce. I, naravno, puno je zdraviji kad se jede sirov. Koristite kokosovo ulje ili mlijeko u juhama, umacima i salatama, a sirov kokosov orah pojedite kao poslasticu.


Lisnato zeleno povrće

Premda smo većinu ovih namirnica navikli jesti u varivima ili kuhane, od špinata do kelja, cijeli niz lisnatog zelenog povrća pun je vitamina, vlakana i antioksidansa - svega što je neophodno našem tijelu. Također podiže i oporavlja imunološki sustav. Ipak, da biste iskoristili sve te zdrave tvari, treba ih poslužiti sirove.


Orašasti plodovi

Tražite li brzu i finu grickalicu, ne tražite dalje. Orašasti plodovi su apsolutni pobjednici pred svim drugim opcijama jer su puni zdravih masti i bjelančevina. I to podrazumijeva sve orašaste plodove koje znate - od badema i kikirikija do oraha i lješnjaka.

Premda su i lješnjaci i bademi ukusniji kad se malo ‘na suho’ preprže, time se ipak gubi nutritivna vrijednost. Osim toga možete ih dodati bilo kojem jelu i salati, pašu uz sve, a posebno ako ih pomiješate sa suhim voćem.

Linker
16. travanj 2024 17:27