SHUTTERSTOCK
malo kalorija

Posegnite za nektarinama - smanjuju rizik od ateroskleroze, odlične su za probavu, bolji rad i čišćenje crijeva

Možete pripremiti voćne salate, smoothieje i sokove, a prikladne su i za pripremu kompota, sladoleda i kolača.

Glatka i nešto slađa inačica breskve, nektarina je toliko sočna i ukusna da gotovo traži da zagrizete u nju. Odličan je izbor ako nastojite postići ili održati vitku liniju jer sadrži malo kalorija, a ima i nizak glikemijski indeks (43), što znači da polako oslobađa energiju i pruža dugotrajniji osjećaj sitosti.


Obogatite jogurt ili žitarice

Nektarina obiluje antioksidansima, naročito vitaminima A, C i E, ali i vitaminima K, B1, B2, B3, B6 i B9 (folna kiselina) te mineralima kao što su kalcij, kalij, magnezij i fosfor. Osim toga, nektarine su dobar izvor luteina i zeaksantina, koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i štite zdravlje očiju. Flavonoidi iz nektarina smanjuju rizik od ateroskleroze, a vlakna koja sadrži odlična su za probavu, bolji rad i čišćenje crijeva. Svježe nektarine, osim kao samostalnu namirnicu, možete koristiti za obogaćivanje jogurta i žitarica ili za pripremu voćnih salata, smoothieja i sokova, a prikladne su i za pripremu kompota, sladoleda i kolača.


DOMAĆI LEDENI ČAJ OD NEKTARINA

image
SHUTTERSTOCK

Ovaj fantastični čaj ne morate kupovati u trgovini, već ga možete napraviti sami, i to bez mnogo muke. Pijuckajte ga tijekom cijelog dana jer će odlično utažiti žeđ i blagim, aromatičnim okusom zadovoljiti nepce.

SASTOJCI:

  • vruća voda
  • lagani čaj u vrećicama (npr. zeleni čaj, šipak i sl.)
  • 2 nektarine
  • pola limuna iz biološkog uzgoja
  • grančica svježe mente
  • 6 žličica šećera

PRIPREMA:

  1. Zagrijte vodu i kad zakipi, stavite u nju vrećice čaja. Ostavite ih pet minuta, ali ne više da čaj ne postane pregorak.
  2. Na cijelu bocu vode potrebno je 4-6 vrećica, a čaj možete odabrati prema tome volite li neki blažeg ili intenzivnijeg okusa.
  3. Kad se čaj ohladi, ulijte ga u bocu, dodajte opranu grančicu mente i šećer. Začepite bocu i lagano protresite.
  4. Limun narežite na ploške, lagano istisnite svaku u bocu i zatim sve ploške ubacite u bocu.
  5. Ogulite nektarine, narežite ih na komadiće i ubacite u bocu.
  6. Ostavite čaj preko noći u hladnjaku kako bi se arome čaja, voća i mente prožele i sutradan poslužite u čašama s kockicama leda.
Linker
20. travanj 2024 10:58