FOTOGRAFIJE: LIGHTFIELDSTUDIOS GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Doktor u kući
Doktor u kući
hit namirnica

Poboljšava zdravlje jetre i bubrega, štiti od raka, snižava tlak i kolesterol, a svi ga jedemo na krivi način

22. rujan 2021.
Da bi djelovalo na naše zdravstveno stanje, treba ga jesti samo na jedan način

U domaćoj kuhinji celer je najpoznatiji kao neizostavan dodatak juhama i kao ukusan povrtni prilog mnogim jelima. Od njega se rade pire i krem juhe, a kulinarski znalci celerove stabljike pune mekim sirom, poslužuju štapiće celera s umakom od avokada, stavljaju ga na kruh namazan maslacem od kikirikija jer daje posebno finu aromu, znaju da je ukusan zapečen, a salati daje posebnu hrskavost.

Vrlo se lako uklapa uz mnoga jela, a k tome je vrlo hranjiv i zdrav.

Bogat je izvor antioksidansa i korisnih enzima, vitamina i minerala, poput vitamina K i C, folata i vitamina B6. Zbog vrlo malo kalorija, samo 14 na 100 grama, i visokog sadržaja vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i potiču probavu, odličan je izbor za one koji žele smršavjeti. Visok postotak vode i elektrolita u celeru spriječit će dehidraciju pa ga je dobro jesti tijekom ljeta kada se pojačano znojimo, a posebni spojevi pomažu mu da djeluje i kao diuretik i smanjuje nadutost.


Brojne zdravstvene prednosti

Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunosnog sustava u otklanjanju potencijalno štetnih stanica.

Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni tlak i kolesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprečava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa. Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sustava.


Sirov je najbolji

Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, što samo rijetki i rade, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko propirja, ne dulje od pet minuta. Naime, neki spojevi u celeru, uključujući flavonoide i polifenole, vrlo su osjetljivi i mogu se izgubiti ako se pretjera s termičkom obradom. Ne odgovara mu predugo kuhanje, čak ni kuhanje na pari, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav. Za zdravlje je koristan i svježe pripremljen sok od sirovog korijena, listova i stabljike, a u tom obliku djeluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma te pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.

Teme
Linker
22. listopad 2021 01:04