SHUTTERSTOCK
povratak u formu

Pet namirnica koje biste uvijek trebali imati u kuhinji ako pokušavate izgubiti kile nakupljene tijekom godišnjeg

Uz ove namirnice i kilogrami će se brže otopiti

Svaka strategija mršavljenja ima svoje individualizirane korake i namirnice koje ne možete jesti ili trebate izbjegavati, a moglo bi vam koristiti i ako znate koje namirnice možete uvijek jesti, jer će pružiti još vlakana, proteina, antioksidansa, vitamina i drugih hranjivih tvari koje su našem organizmu prijeko potrebne.


Borovnice

Zbog obilja antioksidansa borovnice su među najboljim voćem koje uvijek možete imati u hladnjaku i posegnuti za njima. Sadrže malo kalorija, ali obilje vlakana (oko 4 g u jednoj šalici), vitamine C i K te mangan. Smatra ih se kraljicama antioksidansa, a zbog sposobnosti da štite naše stanice dobra su zaštita od mnogih bolesti, uključujući i prevenciju raka.


Zobena kaša

Kutiju zobenih pahuljica uvijek je dobro imati za ona jutra kada vam treba doručak pojačan vlaknima, pogotovo zato što je povećanje unosa vlakana povezano s većim gubitkom težine.

Zobena kaša je zdrava i poželjna opcija doručka u koju možete dodati voće, orašaste plodove, sjemenke i mlijeko, potrebno je samo nekoliko minuta da se napravi, a zbog mnogo vlakana osjećaj sitosti zadržat ćete cijelo jutro.


Orasi

Zahvaljujući kombinaciji proteina, vlakana i zdravih masti orasi su zasitna hrana koja će vam pomoći da jedete manje i smršavite. Orasi imaju znatne koncentracije omega-3 masnih kiselina, koje nisu samo povezane s gubitkom tjelesne mase, već poboljšavaju zdravlje srca i smatraju se zdravim masnoćama. Orasi su i dobar izvor vitamina B kompleksa, bogati su mineralima (od željeza, do kalcija, magnezija, bakra i ostalih). Iako su vrlo kalorična hrana, dok ih koristite kao zamjensku hranu (istog broja kalorija) nećete dobivati nove kilograme - 500 kalorija u orasima je isto kao i 500 kalorija u tjestenini ili kolačima, s tim da su orasi sigurno zdraviji izbor. Računajte da je oko 30 grama oraha jednako oko 14 polovica jezgri ili oko 200 kalorija.


Smrznuto povrće

Iako volimo svježe povrće, ako putujete, zauzeti ste ili nemate puno vremena za kupovinu, uvijek možete izvaditi vrećicu smrznutog povrća i obogatiti svoj obrok vitaminima i mineralima. Smrznuto povrće je potpuno zrelo povrće koje prolazi minimalno procesuiranja prije smrzavanja (blanširanje), u većini slučajeva zadržava hranjive sastojke čak više nego ono koje čeka danima da stigne na tržnicu ili na police trgovina. Često se može pripremiti uz minimalan napor, što ga čini brzom i prikladnom alternativom svježem povrću. Ima duži rok trajanja i dostupno je tijekom cijele godine. U svakom slučaju, sve povrće je izvrsno za mršavljenje jer ima malo kalorija i bogato je vlaknima i antioksidansima.


Mala plava riba

Uključivanje ribe u prehranu dva puta tjedno može pomoći u mršavljenju kada je dio ukupne uravnotežene i zdrave prehrane. Zbog blizine Jadranskog mora najbolji izvor zdravlja nudi plava riba - srdela, inćun, lokarda, skuša. Bogate su omega masnim kiselinama koje se povezuju s mršavljenjem, a proteini u ribi pomažu duljem osjećaju sitosti. Uz to, ima i vrlo malu ili nikakvu koncentraciju teških metala u sebi. Losos je također vrlo poželjna namirnica, ali treba paziti na kontaminaciju mikroplastikom, koja nosi rizik za zdravlje.

Linker
28. studeni 2023 03:20