SHUTTERSTOCK
ljute, ali zdrave

Pet dobrih razloga zašto jesti čili papričice

Ljute papričice često se sade u tegle na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici

Čili papričice bogate su antioksidansima koji štite živčani sustav i vid. Potiču izlučivanje želučanih sokova, probavu i ubrzavaju metabolizam. Sastojci poput kapsaicina u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva pa nam pomažu ojačati imunosni sustav.


Pomažu i kod mršavljenja

Zahvaljujući vitaminu K2 (menakinonu) čili pomaže u zacjeljivanju rana, odnosno ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vjeruje se i da vitamin K2 čuva srce i krvne žile sprečavajući razvoj ateroskleroze. Ljute papričice često se sade u tegle na terasi i vrtu ili ih možete kupiti na tržnici. Dobre su sušene, čak i zamrznute, a nije ih potrebno odmrzavati kako biste ih koristili u jelima. Zbog ljutine jedu se u malim količinama, a višak možete spremiti i kasnije koristiti u začinjenim juhama, sjeckane u grahu, meksičkim jelima i umacima. Dobro se slažu s gulašima, jelima od povrća i s mesom.

Ako volite punije okuse, umjesto papra i drugih začina dodajte čili. Dobro se sljubljuje s čokoladom. Rastopite tamnu čokoladu i dodajte čili. Takav desert u umjerenim količinama jedite nakon obroka. Pomaže spustiti šećer u krvi, a potiče i probavu i mršavljenje.

Linker
23. travanj 2024 20:15