Snimila: Andrea Cukrov
Domaće je domaće!

Pekmez od šljiva iz pećnice

01. listopad 2017.
  • 2,6 kg šljiva (ili onoliko koliko želite, što više to bolje)
  • lim za pečenje
  • sterilne teglice

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  2. Šljive operite, prepolovite ih i odstranite im koštice.
  3. Posložite šljive u tepsiju i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu. U početku nikakav dodatni napor ne trebate ulagati, samo pustite šljive da se peku.
  4. Nakon nekih sat i pol pečenja šljive će se krenuti zgušnjavati. Sada sve malo promiješajte i nastavite peći. Po potrebi smanjite i malo temperaturu pečenja.
  5. Kako će se šljive zgušnjavati i peći morat ćete češće miješati da ne zagore.
  6. Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje.
  7. Pažljivo ga izvadite iz pećnice i prebacite u sterilne teglice.
  8. Otvorene teglice ostavite u pećnici zagrijanoj na 110°C još desetak minuta. Nakon toga teglice zatvorite i umotajte ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.
  9. Ohlađeno jedite kako najviše volite i uživajte.

Dobro je znati

Ovako pripremljen pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i trajat će vam cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvorite teglicu, potrošite ga unutar nekoliko dana.

Teme
Linker
01. srpanj 2022 05:42