Vrlo rijetko je parmezan koji smo kupili uistinu samo taj ukusan sir.
 Foto: iStock
Šokantno otkriće

Ovo su namirnice na kojima nas trgovci varaju

Parmezan, med, čaj i maslinovo ulje često nisu uopće onakvi kakvima ih predstavljaju na ambalaži. Gotovo uvijek u sebi imaju jeftinije dodatke koji vam nikada ne bi pali na pamet. Tako su u laboratorijskom testiranju u čaju pronađeni tragovi piljevine, a u maslinovom ulju sojino i kikirikijevo ulje.

Sve se više brinemo da je hrana koju jedemo što zdravija. Pa biramo skupa maslinova ulja, sireve, med, čajeve... Kad kupujemo parmezan u trgovini odmah zamišljamo kako se radi o kvalitetnom siru koji je neki dan doputovao iz Italije. No, mnogo puta radi se o mješavini jeftinijih sireva. Te i ostale česte prevare kojima su izloženi kupci razotkrio je Amerikanac Larry Olmsted u svojoj knjizi 'Prava hrana/Lažna hrana'. Donosimo neke od njih:

  • Kava - Ako si sami kuhate kavu kod kuće uvijek birajte onu u zrnu, ne mljevenu. Usitnjena kava često sadrži dodatke poput pšenice ili ječma. Čak ponekad stave i usitnjene grančice koje daju hrskavost. Tako da nije ni čudno da je često jeftinija.
  • Čaj - Smatramo ga zdravim napitkom, ali svakako birajte onaj u rinfuzi. Ponekad u vrećice čaja dodaju neko drugo miješano lišće. A otkriveni su i komadići piljevine, koji omogućavaju čaju da duže traje, tvrdi Olmsted. Primjerice u čaju od brusnice, koji je odličan za urinarne probleme, nađen je samo jedan posto brusnice. Iako na njemu piše brusnica, taj čaj ima najveći postotak hibiskusa, zatim jabuke, razne arome, jabučne kiseline, koncentrate, cikoriju…
  • Sushi - Šanse su velike da nećete dobiti ono što ste tražili. Oceana, neprofitna grupacija za očuvanje mora, otkrila je da 100 posto morske hrane u sushi restoranima u New Yorku ne sadrži isključivo onu vrstu ribe koja se navodi u jelu.

  • Voćni sok - Ako na ambalaži piše da se radi o soku od naranče male su šanse da je unutra stvarno samo prirodni sok od naranče. Gotovo uvijek je unutra dodano još neko jeftinije voće, najčešće jabuka. Kod sokova uvijek čitajte deklaraciju da znate što ćete stvarno dobiti. Oni većinom nemaju nikakvih vrijednosti, već su koncentrati. Preradom su izgubili sve vitamine i minerale i ostao je samo voćni šećer.

  • Parmezan - Parmezan je često daleko od onog pravog talijanskog, a gotovo svi proizvođači miješaju razne sireve i podvaljuju ih pod parmezan.
  • Med - Prije nego kupite med svakako pročitajte deklaraciju. Tu se može vidjeti da li je med čist ili ima nekih dodataka.

Foto. iStock
Kako bi bili sigurni u kvalitetu meda najbolje je kupovati onaj od provjerenog domaćeg proizvođača.

  • Začini - Laboratorijskim testovima, koje je organizirao Olmsted, u origanu je pronađen korov i djelići kukuruza.
  • Šampanjac - Vjerojatno već znate da se šampanjcem naziva samo piće iz francuske regije Champagne. No, to ne spriječava proizvođače da nas zavaravaju. Tako bocu pjenušavog alkoholnog pića iz raznih drugih zemalja isto nazivaju šampanjcem.
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje - Iako na ambalaži piše da se radi o čistom ulju unutra su nađeni kikirikijevo i sojino ulje, koji su jeftiniji.
Linker
15. travanj 2024 22:39