Ovo je recept koji će unijeti radost u vaš nedjeljni ručak, a neovisno o tome koje ćete meso ili povrće peći uz njega, ovaj će pečeni krumpir biti savršeni prilog.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Super jednostavno

Ovo moramo probati! Jamie Oliver otkrio svoj recept za ‘najbolji pečeni krumpir‘

Koliko god pečeni krumpir bio jednostavno jelo za pripremu, postoji mnoštvo sitnih, ali izuzetno važnih detalja koji su ključ za savršeno pečen krumpir, tvrdi Jamie

Popularni kuhar je tijekom godina usavršio svoj recept za pečeni krumpir dodajući originalni trik za postizanje super hrskavih rubova. Ovo je recept koji će unijeti radost u vaš nedjeljni ručak, a neovisno o tome koje ćete meso ili povrće peći uz njega, ovaj će pečeni krumpir biti savršeni prilog.

- Koliko god pečeni krumpir bio jednostavno jelo za pripremu, postoji mnoštvo sitnih, ali izuzetno važnih detalja koje sam prikupio kroz svoju kuharsku karijeru i koji su neizostavan dio ovog recepta za koji smatram da je ključ za savršeno pečen krumpir – rekao je Jamie govoreći o svom receptu za pečeni krumpir.

Jamie je ovaj recept označio kao „super jednostavan”, a savjetuje da se krumpir pripremi dan uoči pečenja.

Sastojci:

- 2,5 kg srednje velikih krumpira (Jamie preporučuje sortu Maris Piper, porijeklom iz Irske, inače jednu od najrasprostranjenijih sorta u Ujedinjenom Kraljevstvu)

- 4 jušne žlice guščje masti ili neslanog maslaca

- maslinovo ulje

- jedna glavica češnjaka

- pola vezice svježe kadulje (oko 15 g)

Priprema

1. Odaberite krumpire koji su otprilike iste veličine, ogulite ih i ostavite u komadu. Kuhajte ih u loncu vrele, slane vode 15 minuta – to je jamstvo da će sredina postati meka i pjenasta.

2. Stavite krumpir u cjedilo i ostavite da se suši na pari 2 minute – to će pomoći da se masnoća bolje priljubi uz krumpir. Nekoliko puta lagano protresite cjedilo s krumpirima kako bi rubovi postali grublji.

3. Guščju mast ili neslani maslac i jednu jušnu žlicu ulja stavite u najveći lim za pečenje. Dodajte u njega krumpire, obilno posolite morskom solju te popaprite. Zatim protresite lim da masnoća obavije krumpir te ga raširite tako da bude u jednom sloju s malim razmakom između pojedinih krumpira.

4. Poklopite i stavite u hladnjak preko noći.

5. Na dan kad ih namjeravate poslužiti, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

6. Razdvojite glavicu češnjaka na režnjeve i zatim svaki, neoljušteni režanj lagano zgnječite te dodajte u lim za pečenje. Na taj način dobit ćete slatkasti, karamelizirani češnjak, a krumpiri će poprimiti ugodnu aromu češnjaka.

7. Pecite krumpir jedan sat, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju i postane hrskav.

8. Izvadite lim iz pećnice i, kako kaže Jamie, poslastica je skoro gotova, ali nedostaje posljednji trik: gnječilicom za pire nježno pritisnite površinu pečenih krumpira tako da krumpir ispuni cijeli prostor lima.

9. Uzmite listove kadulje i poprskajte ih s malo ulja (ovo je važan korak), a zatim listiće pospite po krumpiru i pecite još 20 do 25 minuta, dok ne postanu savršeni.

Jamie je savjete za pripremu pečenog krumpira po ovom receptu završio ovim riječima: - Bože, tako su dobri da bi ih u restoranu mogli poslužiti i same!

I još jedna napomena: ako niste ljubitelj kadulje, možete je zamijeniti ružmarinom koji se inače odlično sljubljuje s pečenom janjetinom.

Linker
17. travanj 2024 12:13