Ne zaboravite kako rajčica voli bosiljak i sir.
 Getty Images/iStockphoto
Ukusno i zdravo

Ovo je najukusnija i najzdravija grickalica za srce, a ima samo 215 kalorija na 100 grama

Tradicionalni brusketi s rajčicom koji se viđaju u svim mediteranskim zemljama najpopularnija su "grickalica" u Europi još od 16. stoljeća, a ujedno se smatraju i najboljom grickalicom za srce.

Kruh s rajčicom, koji može, ali i ne mora biti prepržen, predstavlja zdravo i ukusno jelo koje se može jesti u bilo koje doba dana i godine. Nema puno kalorija - tek 215 na 100 grama, a pun je vitamina. Pored toga, napomenimo i kako svaka porcija ove "grickalice" pokriva čak 10,8 posto dnevnih energetskih potreba.


Kako ih pripremiti

Brusketi s rajčiom, odnosno Pa amb tomàquet kako ih zovu u Kataloniji, odnosno bruschetta ili fett'unta - nauljena kriška, kako je zovu Firentinci, pripremaju se od prepečenog kruha prethodno dobro natopljenog u hladno prešanom maslinovom ulju na koji se nakon pečenja stavljaju narezane kriške zrele rajčice ili ih se premaže pelatom i dobro posoli.

Iako su se u prošlosti brusketi s rajčicom smatrali radničkim obrokom, danas to više nisu. Upravo suprotno, serviraju se u uglednim restoranima kao predjelo, a u mnogima se služe i kao samostalan obrok.

Ovo jelo, koje se prvi put kao recept spominje još u 18. stoljeću, iako se smatra da su ga stanovnici Katalonije jeli i dva stoljeća ranije, iznimno je zahvalno i zato što ne zahtjeva puno novca, a ni puno vremena za pripremu.

Marta Fischer, u svojoj zanimljivoj knjizi "Il grande libro delle bruschette" zgodno je definira kao jelo koje povezuje "ulje, kruh i Sunce", smatrajući da je "ono što da Sunce" najbolji nazivnik za mediteranske plodove i bilje koji čine pravu brusketu.*

Sliced traditional toast bread with butter, olives, garlic and herbs on a cutting board and dark table with. Top view.
Getty Images/iStockphoto
Ako možete, maslac radije preskočite. S vremenom ćete se sigurno naviknuti na okus maslinova ulja.

Može i sa češnjakom

Dobro je poznato kako i ovo jelo, baš kao i drugi kulinarski klasici, mogu imati više izvedenica, pa su tako kroz godine bruskete s rajčicom zasjenile bruskete sa češnjakom, mozzarelom, s inćunima ili pak mediteranskim začinima. Mnogi vole i one sa svježim sirom, bakalarom ili, pak, s pečenom paprikom. Naravno, sve ovisi o tome tko što voli.

No, ako tražite zdrave inačice ove grickalice, na prvo mjesto stavljajte klasične bruskete s rajčicom, a u slučaju da osim sa srcem imate problema i s visokim krvnim tlakom - posegnite za onima sa češnjakom.

"Nulta" ili temeljna brusketa s češnjakom i maslinovim uljem udomaćena je i na našoj obali Jadrana, pa je vrlo vjerojatno da ste je već imali prilike probati.*


Zašto rajčica

Studija provedena 2009. godine i objavljena u publikaciji Journal of Clinical Oncology pokazala je da prehrana bogata rajčicom može pomoći u prevenciji tumora prostate te da likopen, snažan antioksidans, može pomoći i u prevenciji drugih tipova raka. Naravno, likopen nije dovoljan - stil života i genetski faktori umnogome utječu kako na rizik od pojave tumora, tako i bolesti srca i krvnih žila.


ČITAJTE I:

Zaboravite supernamirnice! I ove 'obične' čine čuda za zdravlje

Počeli ste svaki dan jesti češnjak? Znate li što sve možete očekivati...

Svi pričaju o ovom receptu: Lagan je, a rješava brojne zdravstvene probleme


* Iz teksta Zlatka Galla: Danas jedemo bruskete! U igri su svi sastojci koje imate kod kuće...
Linker
31. ožujak 2024 17:00