FOTOGRAFIJE: VLG GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
najmanje alergena

Ovo je najbolja namirnica za gušteraču te rajsko voće za jetru - evo na što trebati paziti pri kupnji

U trgovinama ih možete pronaći tijekom cijele godine, no većina sorti krušaka bere se u ljeto ili u jesen

Ako je ijedno voće poznato, a zanemareno, to je kruška. No ona je najbolja namirnica za gušteraču, koju smo skloni zaboraviti. Preopterećenu gušteraču najbolje će umiriti kruška. Ujedno je rajsko voće za jetru jer podupire proces čišćenja i može spriječiti cirozu.


Velika pomoć i kod mršavljenja

Pulpa kruške bogata je fitotvarima, mineralima u tragovima i aminokiselinama koje se vežu za otrove u tijelu i izbacuju ih iz organizma. Kruška stabilizira razinu šećera u krvi i velika je pomoć u mršavljenju. Jedna kruška srednje veličine ima oko 90 kalorija. Sadrži vitamin C i flavonoide te je dobar izvor bakra, koji nas štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Kora kruške bogata je vlaknima koja snižavaju loš, LDL kolesterol i eliminiraju sluz iz tijela. Kruška je idealna za oporavak nakon operacija ili otrovanja te kod osoba koje su na posebnim dijetama. Kruške je najbolje jesti između doručka i ručka ili kasno popodne jer smanjuju poriv za slatkim i za prejedanjem. Treba spomenuti da je ona među voćem najmanje alergena.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


DOBRO JE ZNATI

Kada se kupuje: u trgovinama ih možete pronaći tijekom cijele godine, no većina sorti krušaka bere se u ljeto ili u jesen pa je to i najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju.

Kako odabrati: obratite pažnju na konzistenciju voćke - ako je mekana na dodir, znači da je zrela. Kora treba biti glatka i bez crnih mrlja, a peteljka tvrda, zelena i još uvijek čvrsto vezana uz voćku.

Kad je nezrela: ima opori, blago kiselkast okus i teže je probavljiva, posebno ako patite od žgaravice, jer je bogata taninom. Iz istog razloga ima i adstringentan učinak.

Kad je zrela: lakše je probavljiva i ima više laksativan učinak zahvaljujući većem udjelu sorbitola - alkohola (koji se inače koristi i kao zaslađivač) koji organizam ne apsorbira te koji pospješuje rad probavnog sustava.

Kako čuvati: ako je već zrela, možete je držati u najhladnijem dijelu hladnjaka oko tjedan dana. Ako je nezrela, ostavite je 4-5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Ako je voćka mekana na dodir kad je pritisnete prstom uz peteljku, znači da je dosegla pravi stupanj zrelosti za konzumiranje.

Linker
05. ožujak 2024 22:22