Jeste li znali i da su kakao i tamna čokolada na ovom popisu?
 Foto: iStock
Antikancerogene namirnice

Ovih 20 namirnica mogu pomoći u borbi protiv raka

01. veljača 2018.
Postoji čitav niz namirnica koje sadrže dragocjene antikancerogene molekule, a ne radi se samo o uobičajenim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

To su namirnice koje mogu detoksicirati tijelo tako što eliminiraju mnoge kancerogene tvari, a mnoge od njih mogu usporiti, čak i spriječiti, sve razvojne faze raka!

1. Zeleni čaj

Sadrži brojne polifenole - katehine, a jedan od njih EGCG (epigalokatehin galat-3) među najsnažnijim je molekulama iz namirnica koje sprečavaju kancerozne stanice da rastu.EGCG je još djelotvorniji kad se kombinira s drugim molekulama, primjerice onima u soji. Harvardski Laboratorij za prehranu i metabolizam pak dokazao je jače zaštitno djelovanje zelenog čaja i soje u kombinaciji nego kad se uzimaju zasebno, osobito kod raka dojke i prostate.

Osim toga, zeleni čaj je jak antioksidans i detoksifikator. Aktivira mehanizme u jetri da brže uklanjaju kancerogene toksine iz tijela. Pokusi na miševima pokazali su da ovako djelujući pruža zaštitu od raka dojke, pluća, jednjaka, želuca i debelog crijeva.

Preporuka: Zeleni čaj treba odstajati pet do deset minuta kako bi otpustio katehine. Popijte ga zatim u sljedećih sat vremena. Uvijek napravite svježi čaj jer u suprotnom gubi blagotvorne fenole.

2. Kurkuma

Nijedna namirnica nema tako snažno protuupalno djelovanje, a glavna molekula odgovorna za to djelovanje je kurkumin, koji se u laboratoriju pokazao kao inhibitor rasta velikog broja tumora: debelog crijeva, jetre, želuca, dojke, jajnika i leukemije. Također pomaže da obolejli bolje reagiraju na kemoterapiju.

Djelovanje kurkume može se velikim dijelom pripisati njezinoj sposobnosti da izravno djeluje na NF-kappa B (nuklearni čimbenik kappa B), a to je proupalni čimbenik koji luče maligne stanice koje bi bez njega bile mnogo slabije jer ih štiti od našeg obrambenog sustava.

Preporuka: Važno je znati da probavni sustav kurkumin slabo apsorbira, ali papar tisuću puta povećava apsorpciju kurkume. Idealno ju je razmutiti u ulju, po mogućnosti maslinovom ili lanenom. Pomiješajte ¼ žličice kurkume s ½ žlice maslinova ulja i prstohvatom crnog papra. Dodajte je povrću, juhama, salatama...

Foto: iStock
Pored soje, koja se preporuča za prevenciju raka, dobar odabir su i buča, bobičasto voće i batat.

3. Soja

Sojino mlijeko, tofu i miso tri su poznata proizvoda koja djelomično ili posve nastaju od soje. Sadržavaju snažne fitokemijske molekule koje zaustavljaju mehanizme za opstanak i širenje raka. Iako nema istraživanja koja bi nepobitno dokazala vezu, čini se ipak da redovito konzumiranje soje može smanjiti opasno djelovanje ksenoestrogena, osobito ako je soja dio prehrane bogate antikancerogenim sastojcima (zelenim čajem, kupusnjačama) i ako se unosi u količinama koje se normalno nalaze u namirnicama (izbjegavati dodatke izoflavona jer u menopauzi čak i potiču stvaranje tumora).

Preporuka: Soja se uzgaja iz genetički modificiranih organizama (GMO), a budući da ne znamo kako oni djeluju na rak, bilo bi bolje jesti samo organsku soju. Uobičajene mliječne proizvode zamijenite sojinim mlijekom ili jogurtom.

4. Češnjak, luk, poriluk, vlasac

Za porodicu lukova karakteristični su sumporni spojevi koji smanjuju djelovanje malignih stanica. Stanice raka su osjetljive na sumporni spoj alin iz češnjaka, koji usporava, pa čak i sprečava rast tumora.

Preporuka: Aktivne molekule češnjaka otpuštaju se tek kad se on zdrobi, a lakše se asimiliraju ako se otope u malo ulja. Sitno nasjeckajte češnjak i luk i lagano ih prepržite na malo maslinova ulja, pomiješajte s povrćem koje ste skuhali na pari ili kratko poprženim povrćem i dodajte kurkumu i papar. Mješavinu luka možete dodati i salatama ili u sendvič.

Foto: iStock
Jeste li znali da su tumorske stanice osjetljive na sumporne spojeve namirnica iz porodice lukova?

5. Ljekovite gljive

Otkriveno je da su najljekovitiji spojevi u gljivama polisaharidi koji spadaju ß-D-glukane, navodi Ti fungalni polisaharidi su pokazali antitumorsko djelovanje prema više od 180 različitih vrsta raka, a neki od njih su već prošli tri faze kliničkih studija te se u Aziji uspješno koriste u liječenju tumorskih oboljenj, kaže Jelena Pravica, mag.ing.silv, odlična poznavateljica gljiva. Pretpostavljeni mehanizam antitumorskog djelovanja tih spojeva uključuje tri različite vrste učinka: prevenciju procesa karcinogeneze oralnom aplikacijom polisaharida izoliranih iz ljekovitih gljiva, stimulaciju imuniteta u borbi protiv zloćudnih tumora i izravno antitumorsko djelovanje uz izazivanje smrti stanica tumora (apoptoze). Fungalni polisaharidi su pokazali dobre rezultate i u kombinaciji s kemoterapijom i/ili operacijom. Najpoznatije gljive s antitumorskim djelovanjem su puranov rep, hrastova sjajnica, lakirana rupičarka, špatulasta lističarka, brezova guba, bukova guba, crvenoruba guba, vrbova guba, shiitake i čaga. Sve navedene, osim shiitake i čage, rastu autohtono u našim šumama.

Preporuka: S obzirom da je riječ o gljivama truležnicama, koje nisu jestive, one se pripremaju poput čaja.

6. Kupusnjače i zelenolisnato povrće

Kelj, prokulica, brokula, cvjetača, kupus, kineski kupus, raštika, lišće repe, lišće gorušice sadrže jake antikancerogene molekule koje sprečavaju da se prekancerozne stanice razviju u zloćudne tumore. Spoj koji se smatra odgovornim za ta svojstva je sulforafan i proizvodi se gotovo isključivo u kupusnjačama.

Preporuka: Poslužite se trikom - podijeli pa čekaj, savjetuje dr. Michael Greger, spec. lifestyle medicine. Narežite brokulu ili kelj i pričekajte 40 minuta, a nakon toga je kuhajte. Do tada će proizvesti sav sulforafan koji se termičkom obradom neće uništiti.

Foto: iStock
Rajčica mora biti kuhana kako bi otpustila likopen, a bolje će se apsorbirati ako joj dodate maslinovo ulje.

7. Povrće i voće bogato karotenoidima

Mrkva, slatki krumpir, buča, rajčica, marelice, cikla i sve voće i povrće žarkih boja (narančaste, crvene, žute, ljubičaste i zelene) sadrže vitamin A i likopen za koje je dokazano da inhibiraju razvoj stanica raka. Lutein, likopen, fitoen i kantaksantin potiču nastanak novih imunosnih stanica i povećavaju njihovu sposobnost da napadnu maligne stanice. Također, znanstvenici su povezali i namirnice bogate karotenom s produljenjem života pacijentica oboljelih od raka dojke.

Preporuka: Ove namirnice uzimajte s malo masnoće jer se karotenoidi tako učinkovitije apsorbiraju.

8. Rajčica i umak od rajčice

Istraživanja potvrđuju da je likopen najjači antioksidans iz skupine karotenoida, a najviše ga ima u rajčici. Dokazano je i da likopen iz rajčice, odnosno umak od rajčice, ako se jede barem dva puta tjedno, pomaže oboljelima od raka prostate.

Preporuka: Da bi otpustila likopen, rajčica mora biti kuhana. Bolje će se apsorbirati uz malo maslinova ulja. Skuhajte zato umak od rajčice (bez šećera) tako da u tavu ulijete malo maslinova ulja, dodajte rajčice i kuhate na slaboj vatri. Dodajte luk, češnjak, kim, kurkumu, papar, peršin, bosiljak... i tako napravljen umak prelijte po tijestu, tofuu, integralnoj riži, zapečenim tikvicama...

Foto: iStock
Dug je popis bolesti kod kojih se preporuča jesti ove male, ali moćne antioksidanse.

9. Bobičasto voće

Kupine, maline, jagode, borovnice... sadržavaju antioksidanse koji blokiraju oksidacijske procese u tijelu. Polifenoli koji voću daju boju i okus, pigmenti antocijanini odgovorni su za mnoge intenzivno plave, crne, ljubičaste i crvene boje bobica, drugog voća i povrća, blokiraju rast tumorskih stanica tako što sprečavaju stvaranje novih krvnih žila (angiogenezu) kojima se one hrane. Posebno se ističe vrsta polifenola - elaginska kiselina u malinama i jagodama za koju se vjeruje da u ranoj fazi nastanka tumora blokira aktivaciju kancerogenih tvari u stanicama.

Preporuka: Za doručak dodajte bobičasto voće žitaricama kao što su zob, mekinje, lanene sjemenke, raž ili ječam, mlijeku, jogurtu... ili ih jedite kao međuobrok. Zamrzavanje niti sušenje ne oštećuje antikancerogene molekule u ovom voću.

10. Alge

Glavne jestive alge su nori, kombu, wakame, arame i dulse. To su morske alge koje najčešće jedu u Aziji, gdje je stopa obolijevanja od raka i do tri, četiri puta manja nego na Zapadu.

Preporuka: Alge se mogu dodavati juhama, salatama ili mahunarkama poput graha i leće. Primjerice, kombu alga pospješuje probavljanje mahunarki ako se doda u vodu u kojoj se kuhaju.

Foto: iStock
Masne kiseline u začinskom bilju djeluju na različite tumore tako što potiču samouništenje njihovih tanica.

11. Začinsko bilje i začini

Ružmarin, majčina dušica, origano, mažuran, bosiljak, metvica... iznimno su bogati masnim kiselinama (i zato su osobito mirisni), no oni djeluju na različite tumore tako što potiču samouništenje malignih stanica (apoptozu) i smanjuju njihovo širenje blokirajući enzime koje maligne stanice trebaju da bi zahvatile okolna tkiva.

Preporuka: Juhu od rajčice s komoračem i češnjakom posipanu sjeckanim celerovim ili peršinovim listom jedite često, odlična je u sprečavanju raka. Kim uvijek dodajte kelju i drugom zelenom lisnatom povrću ili cikli. Umak od rajčice obogatite origanom.

Pročitajte što o piramidi prehrane protiv raka kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, Odjel za kliničku prehranu, KBC Zagreb

12. Đumbir

Korijen đumbira jak je protuupalni čimbenik i antioksidans koji djeluje protiv stanica raka, suzbija stvaranje novih krvnih žila kojima se rak hrani, a čaj od đumbira smanjuje mučninu tijekom kemoterapije ili zračenja.

Karakterističan miris đumbira potječe od fenola koji je u đumbiru prisutan u koncentraciji od oko 500 mg/100 grama. Dominiraju antioksidansi gingerol, šogaol i zingeron.Pokazalo se da upravo šogaol, koji se oslobađa kuhanjem, ima sposobnost ubiti stanice raka, a pri tome sačuvati zdrave stanice.

Preporuka: Naribani đumbir dodajte svim jelima - juhama, varivima, povrću, marinadi. Čaj od đumbira napravite tako da narezani đumbir kuhajte deset minuta u vodi. Znanstveno je dokazano kako je uzimanje đumbira tri dana prije i tri dana poslije primanja kemoterapije učinkovito u smanjenju mučnine.

Foto: iStock
Znate li koje su to namirnice bogate selenom i omega-3 masnim kiselinama?

13. Namirnice bogate selenom

Selen je mineral kojeg ima i u ribi, morskim plodovima, indijskim oraščićima i iznutricama. A njegovo glavno svojstvo je da potiče imunološke stanice, osobito NK stanice (natural killer), koje osiguravaju brzu i učinkovitu prvu crtu obrane protiv raznih bolesti ubijajući stanice zaražene rakom, virusom ili bakterijskim patogenima te jača antioksidativne mehanizme u tijelu.

Preporuka: Često jedite ribu i morske plodove, a kao međuobrok ponekad pojedite i šaku indijskih ili brazilskih oraščića, koje sadrže najviše selena.

14. Omega-3 masne kiseline

Dugolančane omega-3 masne kiseline smanjuju upalu čime sprečavaju razvoj kanceroznih stanica većine tumora, a također smanjuju i širenje metastaza. Omega-3 masnih kiselina ima u masnoj ribi. Nekoliko je studija provedenih na ljudima pokazalo da oni koji jedu ribu najmanje dva puta tjedno imaju manji rizik od razvoja raka. Najbolje je jesti sitnu ribu poput inćuna, srdela, skuše, jer velike ribe imaju previše žive u sebi. Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a razina kontaminacije živom je prihvatljiva. Omega-3 masnim kiselinama obiluje i laneno sjeme koje je, uz to, bogato lignanima. Smatra se da ublažava štetno djelovanje hormona koji potiču razvoj raka. Studija na Sveučilištu Duke otkrila je da se rak prostate usporava za 30-40 posto ako se svaki dan jede 30 grama mljevenih lanenih sjemenki.

Preporuka: Srdele su lako dostupne pa bi ih trebalo češće jesti. Dobre su i iz konzerve, ali samo ako su u maslinovom ulju, a ne suncokretovom jer ono ima previše omega-6 masnih kiselina. Kad god možete, birajte svježu ribu jer ona zamrznuta tijekom konzerviranja gubi dio omega-3 masnih kiselina. Lanene sjemenke uvijek meljite neposredno prije konzumiranja (može i u mlincu za kavu).

Foto: iStock
Jeste li znali koliko sok od šipka utječe na rak prostate?

15. Kakao i tamna čokolada

Smatraju se djelotvornim u prevenciji raka zbog polifenola koji usporavaju razvoj malignih stanica i ograničavaju rast krvnih žila kojima se tumor hrani). Dva rebra čokolade imaju dva puta više fenola od čaše crnog vina i gotovo jednako fenola kao i jedna šalica zelenog čaja.

Preporuka: Miješanjem mliječnih proizvoda s čokoladom poništava se korisno djelovanje kakaa, zato izbjegavajte čokoladno mlijeko i mliječne čokolade. Birajte tamnu čokoladu s vrlo visokim udjelom kakaa, a nekoliko kockica čokolade pojedite uz šalicu zelenog čaja.

16. Šipkov sok

Protuupalna i antioksidacijska svojstva potvrđena su u istraživanjima, kao i sposobnost da bitno smanji razvoj raka. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da svakodnevno pijenje šipkova soka usporava širenje raka prostate za 67 posto.

Preporuka: Na dan jedna šalica (125 ml) šipkovog soka.

Foto: iStock
Vitamin D možemo unijeti u tijelo i pažljivim odabirom namirnica, njime su bogate masne ribe, plava riba, ali i jaja.

17. Probiotici

Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus prijateljske su bakterije koje u crijevima pomažu probavi, a dokazano je da ti probiotici onemogućavaju rast stanica raka debelog crijeva.

Preporuka: Jogurt i kefir dobar su izvor probiotika. Sojini jogurti obično se obogaćuju probioticima. Kiseli kupus i kimchi, tradicionalno korejsko jelo od povrća fermentiranog sa začinima, također sadrže probiotike.

18. Vitamin D

Studija iz 2007. provedena na Sveučilištu Creighton u Omahi pokazala je da dovoljna zastupljenost vitamina D u organizmu bitno smanjuje opasnost od raka. Hrvatske smjernice za prevenciju, prepoznavanje i liječenje nedostatka vitamina D u odraslih kažu da je preporučena koncentracija vitamina D u krvi (mjeri se 25-OH D u krvi) 75 nmol/l – 125 nmol/l. Razina od 100 do 125 nmol/l ima povoljne učinke kod malignih bolesti. I Hrvatsko onkološko društvo sudjelovalo je u izradi hrvatskih smjernica pa oboljeli od raka od svojih liječnika mogu zatražiti mjerenje razine vitamina D i nadomjesnu terapiju u slučaju manjka.

Preporuka: Ulje jetre bakalara, losos, skuša, srdele, jaja, jetra i mlijeko obogaćeno vitaminom D su namirnice koje sadrže ovaj vitamin pa ih češće jedite.

Foto: iStock
Ako imate priliku doći do citrusa iz organskog uzgoja, ne oklijevajte, uzmite ih jer od njih možete iskoristiti i koru.

19. Citrusi

Naranče, mandarine, limun i grejp sadrže protuupalne flavonoide, a poznate su i da stimuliraju detoksikaciju kancerogena u jetri. Mnogo ih je u korici, a kako se ona uglavnom tretira pesticidima, birajte organski uzgojene citruse.

Preporuka: Naribajte koru citrusa (iz organskog uzgoja) i pospite preko salata ili žitnih pahuljica. Također je možete dodati čaju ili soku.

20. Crno vino

Polifenoli, uključujući i resveratrol u crnom vinu, usporava tri razvojne faze raka; omogućuje izlučivanje iz organizma potencijalno toksičnih i kancerogenih elemenata prije učinjene štete, čime se postiže njegovo preventivno antikancerogeno djelovanje; zahvaljujući resveratrolu nema ni proliferacije tumorskih stanica jer potiče njihovu smrt. Onemogućava i rast tumorskog tkiva sprečavanjem procesa angiogeneze (razvijanja novih krvnih žila za potrebe rasta tumora). Posebno se pokazao korisnim kod određenih vrsta raka kao što su rak dojke, prostate, želuca, crijeva, gušterače i štitnjače.

Preporuka: Nemojte piti više od jedne čaše crnog vina na dan jer se u tom slučaju rak može proširiti. Fermentacijom se ekstrahiraju polifenoli pa je njihova koncentracija veća u vinu nego u soku od grožđa, a budući da potječu iz kože i sjemenki, ima ih više u crnom nego u bijelom vinu.

Teme
Linker
21. rujan 2021 15:52