SHUTTERSTOCK
Koristite li ga?

Ovaj začin francuske kuhinje može spriječiti infekcije, smanjiti krvni tlak, ali i poboljšati naše raspoloženje

Krasuljica je biljka prepuna antioksidansa, minerala i vitamina koji imaju brojne zdravstvene benefite

Krasuljica je biljka slična peršinu i klasični je začin francuske kuhinje. Vjeruje se da razveseljava ljude, izoštrava njihov um, pomlađuje tijelo i simbolizira iskrenost. No, ova biljka je i prepuna antioksidansa, minerala i vitamina koji mogu pomoći u poboljšanju probave i cirkulacije. Također može smanjiti upalu i nadutost. Ovo su potencijalni zdravstveni benefiti zbog kojih biste ju trebali dodati u prehranu:


Odličan izvor antioksidansa

Sadrži moćne antioksidanse poput fenolnih spojeva, flavonoida i vitamina C. Ti su antioksidansi neophodni za smanjenje ranih znakova starenja. Osim toga, smanjuju oksidativni stres i razinu slobodnih radikala, što znači da nas štite od raka i drugih kroničnih bolesti. Vitamin C od presudne je važnosti u borbi protiv virusa i prehlada, upala pluća, čak i protiv bolesti srca i raka, jača imunosni sustav i pomaže održati vitalnim naše stanice (i kožu) jer je snažan antioksidans koji podupire borbu protiv slobodnih radikala te je važan za iskorištavanje željeza iz hrane.

Što se tiče flavonoida, smatra se da jačaju kosti, ubrzavaju izgradnju novih koštanih stanica, a usporavaju uništavanje postojećih. Isto tako, dobri su za zdravlje srca, a poznato je da je zdravo srce dobro i za zdrave kosti.


Bori se protiv infekcije

Već smo spomenuli da krasuljica sadrži bioaktivne spojeve koji održavaju naše zdravlje. Upravo ti spojevi su zaslužni za njezinu moć u borbi protiv infekcija. Naime, oni mogu inhibirati patogene bakterije kao što je Staphylococcus aureus i gljivice kao što je Candida albicans. Isto tako, upala pluća je povezana s ovim patogenima. Upravo antimikrobna aktivnost ove biljke objašnjava zašto se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje pneumonije.


Može smanjiti upalu

Naravno, sve ove dobrobiti i moć borbe protiv infekcija ukazuju i na to da krasuljica imati protuupalne učinke. Ova biljka može učinkovito liječiti upale povezane s prehladom i gripom, ali i razne druge bolesti. Isto tako, može pomoći u upravljanju simptomima ekcema poput crvenila, svrbeža i oteklina.


Može pospješiti probavu

Čini nam se da nema kraja dobrobitima ove biljke. Krasuljica je bogata dijetalnim vlaknima, a već sigurno znate da ona pomažu u održavanju probavnog zdravlja, poboljšavaju učestalost i težinu stolice. Ako imate problema sa zatvorom, možda biste trebali početi koristiti ovu biljku kao začin.


Blagi stimulans

Ako tražite nešto što će vam poboljšati raspoloženje i stimulirati fiziološku aktivnosti, ne morate tražiti dalje od krasuljice. Ova biljka je blagi stimulans koji vas može "pogurati" baš kad vam je potrebno. Pa tko ne želi biti bolje raspoložen?


Sprječava bolesti dišnih puteva

Napomenuli smo da krasuljica imati antimikrobne učinke te da može spriječiti upalu pluća, no isto tako može pomoći kod drugih problema dišnih puteva. Naime, ona potiče izlučivanje sluzi iz dišnog sustava. To olakšava uklanjanje opstrukcije dišnih putova i smanjuje začepljenost eliminacijom sekreta kroz kašalj. Jesensko doba je pravo vrijeme da ju uključite u svoju prehranu.


Smanjuje predmenstrualnu nadutost

Svaka žena zna što znači nadutost prije ili tijekom menstruacije, tada uske haljine ne dolaze u obzir. Međutim, ako pronađete pravi diuretik možda se situacija može promijeniti. Zapravo, takvo djelovanje ima krasuljica, ona eliminira višak tekućine i soli iz našeg tijela. Biljka pojačava izlučivanje urina i može spriječiti zadržavanje tekućine tijekom ili prije onih dana u mjesecu. Možda je vrijeme da ju isprobate!


Pojačava zdravlje kože

Listovi ove biljke korisni su za upalna stanja kože kao što su ekcem, psorijaza, sistemski eritemski lupus (autoimuna bolest) i akne, dok konzumacija soka od ove biljke može poboljšati i izliječiti kožu od rana i ožiljaka. Isto tako, svježi natopljeni listovi koriste se kao sredstva za čišćenje kože i losioni. Primjena njegovog soka također može smanjiti mrlje na licu.


Potiče cirkulaciju

Krasuljica poboljšava cirkulaciju te smanjuje celulitis, a može se koristiti i za liječenje hemoroida i proširenih vena. Bogat je izvor željeza i cinka pa je odlična za borbu protiv anemije. Isto tako, sa svojim jedinstvenim svojstvima razrjeđivanja krvi i antihipertenzivnim svojstvima, smiruje simptome visokog krvnog tlaka. Uz to, u medicini se koristi kao sredstvo za čišćenje krvi.

Linker
18. travanj 2024 05:42