Možete ga poslužiti u bilo koje doba dana
 BAKE ME BY NINA
jednostavno, a ukusno

Ovaj quiche ćete obožavati! Prhko tijesto s kremastim nadjevom od gljiva i šparoga jednostavno morate probati

Po želji gljive možete zamijeniti suhomesnatim proizvodima poput pancete, kobasica...


Pripremila za živim.hr: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Quiche je jelo koje možete poslužiti u bilo koje doba dana. Idealan je za doručak, brunch ili kasnu večeru. Možete ga servirati kao prilog ili glavno jelo, a varijanti je bezbroj.

Ako volite šparoge, ovaj quiche ćete obožavati. Prhko tijesto s kremastim nadjevom od gljiva i šparoga jednostavno morate probati.

Ja sam koristila tri vrste gljiva i divlje šparoge. Divlje šparoge lako možete zamijeniti onim iz uzgoja te koristiti gljive po želji. Quiche će biti jednako ukusan.

bake me by nina

QUICHE S GLJIVAMA I ŠPAROGAMA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca (hladan, iskidan na listiće)
  • 5 g soli
  • 1 jaje L veličine
  • 80 ml hladne vode

NADJEV

  • 200 g šparoga (jedna vezica)
  • 250 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke, shiitake)
  • 4 jaja L veličine
  • 1 glavica luka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g naribanog mekanog sira (gouda, podravec, cheddar)
  • sol, papar, češnjak u prahu

bake me by nina

PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudu stavite brašno i sol. Dodajte hladan maslac iskidan na komadiće pa ga vrhovima prstiju utrljajte sve dok ne dobijete tijesto nalik pijesku.
  2. Dodajte razmućeno jaje i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.
  3. Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ga stavite u hladnjak na pola sata kako bi se stislo.
  4. Nakon pola sata tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Razvaljate ga na 3- 5 milimetara.
  5. Razvaljano tijesto prebacite u okruglu posudu za quiche promjera 25 cm. Rubove tijesta utisnite u kalup i po potrebi nožem odstranite višak.

NADJEV

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  2. Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte na laganoj vatri. Dodajte gljive iskidane na fete i šparoge kojima ste prethodno odstranili dno. Ako koristite divlje šparoge prethodno ih blanširajte u kipućoj vodi. Dovoljno ih je blanširati 1 minutu.
  3. Neka vam se sve skupa dinsta 7- 10 minuta na laganoj vatri. Posolite i popaprite. Dodajte mljeveni češnjak po želji.
  4. Za to vrijeme pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje i naribani sir.

SLAGANJE

  1. U pripremljen kalup za quiche na kojem se nalazi tijesto posložite polovicu smjese gljiva i šparoga.
  2. Sada dodajte svu količinu vrhnja, jaja i sira. Sve prekrijte preostalim gljivama i šparogama.
  3. Pecite 40 - 45 minuta, odnosno dok vam površina ne poprimi lijepu rumenu boju, a nadjev naraste. Ako vam tijesto krene brzo poprimati rumenu boju pokrijte ga folijom kako vam ne bi izgorjelo.

BAKE ME BY NINA

TIPS & TRICKS

  • Šparoga ima mjesto pucanja između čvrste stabljike i mekanog donjeg dijela. Dovoljno je da je primite prstima i nakrivite, ona će sama puknuti na tom mjestu. Divlje šparoge uvijek blanširajte jednu minutu u kipućoj vodi. Ako koristite uzgojene ne trebate ih blanširati.
  • Po želji gljive možete zamijeniti suhomesnatim proizvodima poput pancete, kobasica i sl. Tada izdinstajte samo šparoge, a ostale sastojke narežite na komadiće. Kobasice prethodno skuhajte.
  • Quiche možete raditi i samo sa šparogama.


Dobar tek! Vaša Nina Mrvica - Bake me by Nina

Linker
03. travanj 2024 21:42