Odličan razlog za konzumaciju čokolade

 SHUTTERSTOCK
Superspoj

Ova tvar se nalazi u čokoladi, kavi i bobičastom voću, a čuva naš mozak, srce i pomaže u mršavljenju!

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama biljnog podrijetla, a dokazano imaju brojne dobrobiti za zdravlje

Vjerojatno ste čuli za dobrobiti zelenog čaja, dodavanja malo maslinovog ulja u prehranu i jedenja povrća. Jeste li znali da ove preporuke imaju veze sa spojevima koji se nazivaju polifenoli? Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama biljnog podrijetla, a dokazano imaju brojne dobrobiti za zdravlje.

Gastroenterolog dr. med. Marvin Singh je veliki zagovornik unosa polifenola.

- Kao integrativni liječnik, uvijek sam u potrazi za najboljom hranom i hranjivim tvarima koje mogu pomoći mojim pacijentima da žive zdravije. Istraživanja su otkrila brojne potencijalne dobrobiti polifenola, od kojih su mnoge povezane sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti ili čak održavanjem zdravlja crijeva - rekao je dr. Singh za MindBodyGreen.

Evo nekoliko važnih dobrobiti polifenola:

Poboljšavaju zdravlje mitohondrija

Mitohondrij je mala unutarstanična organela brojnih funkcija, kao mala elektrena. Mitohondriji stvaraju većinu energije potrebne za funkcioniranje. S vremenom, oksidativni stres i godine pridonose smanjenju funkcije mitohondrija, a tu trpi naše zdravlje. Nekoliko je studija pokazalo da polifenoli i njihovi metaboliti, poput urolitina A, mogu pomoći u popravljanju i pomlađivanju mitohondrija.

Štite od patogena

Istraživanja su pokazala da polifenoli koji se nalaze u zelenom i crnom čaju inhibiraju rast različitih bakterija i virusa kao što su virus hepatitisa C, virus influence, E. coli i Salmonella. U tijeku su istraživanja o tome kako mogu utjecati na zdravlje crijeva i potencijalno održavati razinu korisnih bakterija, što također pomaže u podržavanju snažnog imunološkog sustava.

Podržavaju kardiovaskularno zdravlje

Studije su pokazale da unos polifenola iz hrane kao što je čaj, orašasti plodovi, kakao, grožđe i leća može smanjiti rizik od srčanog udara, kao i pomoći u kontroli razine kolesterola i krvnog tlaka.

Potiče zdravlje mozga

Redovita konzumacija polifenola iz čokolade, zelenog i crnog čaja smanjuje rizik od slabljenja moždanih funkcija, što se prirodno događa sa starenjem. Jedno je istraživanje također pokazalo potencijalne dobrobiti za mozak dojenčadi kada su majke konzumirale sok od nara, koji sadrži nekoliko vrsta ovog važnog spoja.

Pomaže u održavanju težine

Studije su pokazale da polifenoli koji se nalaze u zelenom čaju, grožđu i kurkumi mogu pomoći u održavanju zdrave težine.

Održavaju crijeva

Zdravstvene prednosti polifenola također proizlaze iz onoga što se događa u našim crijevima kada jedemo hranu koja ih sadrži. Jedan primjer je urolitin A (UA), spoj koji nastaje u crijevima kada jedemo polifenole iz hrane poput bobičastog voća, orašastih plodova i nara.


Kako unijeti polifenole?

Naravno, kroz prehranu koja se temelji na biljnim namirnicama.

  • Začini i sušeno bilje - isprobajte klinčiće, zvjezdani anis, metvicu i origano.
  • Crno vino - sadrži nekoliko vrsta polifenola, uključujući resveratrol.
  • Crni i zeleni čaj - ova pića imaju nekoliko vrsta polifenola, među kojima su i katehini.
  • Kava - antioksidativni polifenoli (kofein, klorogenska kiselina, diterpeni i trigonelin) u kavi dokazano podržavaju zdravlje mozga.
  • Kakao prah i čokolada - sadrže nekoliko vrsta polifenola, uglavnom katehinima i proantocijanidinima.
  • Maslinovo ulje - dokazano je da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima najveću razinu polifenola.
  • Voće - bobičasto voće (osobito tamno) i šipak posebno su dobar izvor polifenola, posebice antocijana i elagitanina.
  • Povrće - crne i zelene masline, artičoke, crvena i zelena cikorija, luk, ljutika i špinat su dobri izvori.
  • Žitarice - brašno od cjelovitog zrna pšenice ili raži ima nekoliko različitih vrsta polifenola.
  • Orašasti plodovi i sjemenke - lanene sjemenke su bogate lignanima, dok drugi plodovi, poput kestena i oraha, lješnjaka, pekan oraha i badema sadrže druge vrste.
Linker
15. travanj 2024 20:54