S obzirom na blagi, slatkasti okus nije ni čudo što je omiljena namirnica, no trebao bi to biti i zbog svojih nutritivnih vrijednosti

 SHUTTERSTOCK
Jesenska superhrana

Ova omiljena namirnica snižava kolesterol, regulira probavu, a dobra je i za mozak

Novija istraživanja pokazala su da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crijevu te da pomaže kod želučanih problema


Jesen je u znaku grožđa, kestena, kupusa, oraha i raznog drugog voća i povrća koje, osim bogatstva okusa, sadrži i obilje dragocjenih hranjivih tvari koje će tijekom hladnijih dana štititi naš organizam od bolesti. Među jesensnkom superhranom je i omiljeni kukuruz.


Bogat vlaknima

Štandovi s kuhanim ili pečenim kukuruzom prvi su znak jeseni. S obzirom na blagi, slatkasti okus nije ni čudo što je omiljena namirnica, no trebao bi to biti i zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Naime, kukuruz je još jedna od namirnica bogatih vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola i reguliraju probavu, a sadrži i visok udio folne kiseline, vitamin B1, koji je važan za pravilan rad mozga te ugljikohidrate koji nas opskrbljuju potrebnom energijom.


Malo kalorija

Kukuruz ne sadrži mnogo kalorija, jedan klip ih ima oko 100, pa ga mirne duše mogu konzumirati i oni koji paze na liniju. Brojna istraživanja su pokazala da je kukuruz važan zaštitnik srca zbog obilja vitamina B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalija i magnezija, kao i antioksidansa luteina i zeakantina. Treba spomenuti i da su novija istraživanja pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crijevu te da pomaže kod želučanih problema jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.


Sve o jesenskoj superhrani čitajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 20 studenoga.

Linker
20. travanj 2024 14:21