Svježi sir ima brojne benefite

 SHUTTERSTOCK
Ili ga volite ili ne

Ova namirnica nas vraća u djetinjstvo, a ima brojne benefite za zdravlje i ubrzava mršavljenje

Svježi sir je izuzetno zdrav proizvod s malo masti i puno proteina uz brojne zdravstvene prednosti koje ne biste trebali zanemariti

Svježi sir, za neke ukusne namirnica koja vraća u djetinjstvo, a za druge hrana koju pod svaku cijenu žele izbjeći. To je vrsta sira koja vam se sviđa ili ne. Koji god vaš stav bio prema svježem siru, on je izuzetno zdrav proizvod s malo masti i puno proteina uz brojne zdravstvene prednosti koje ne biste trebali zanemariti, piše Eat This, Not That. Evo zašto biste trebali dodati svježi sir u svoju prehranu:


Unijet ćete puno proteina

Da, bodybuilderi i fitness fanatici su u pravu, konzumacijom svježeg sira unijet ćete puno proteina. Primjerice, grčki jogurt, namirnica koja je na glasu kao ona s puno proteina, sadrži oko četiri grama bjelančevina na 100 grama, dok svježi sir sadrži oko 14 grama proteina na 100 grama.

Zbog visokog udjela proteina, izvrsna je namirnica za uključivanje u prehranu ako želite izgraditi mišićnu masu. Treninzi snage i dijeta koja uključuje hranu s visokim sadržajem proteina može vam pomoći u postizanju top forme. Također, proteini u svježem siru posebno su učinkoviti u izgradnji mišića.

Ne samo da možete uživati u ovoj namirnici jer je bogata proteinima nego zato što i sadrži jako malo šećera i ugljikohidrata, a ne sadrži nimalo dodanog šećera. To je, isto tako, prilika da dodate svoje zaslađivače, a to može biti voće ili med.


Pomaže u gubitku kilograma

Svježi sir sadrži malo masti i puno proteina, a to je odlična kombinacija i za gubitak kilograma. Studije su pokazale da je konzumacija zdravih namirnica bogatih proteinima izuzetno učinkovita za mršavljenje jer povećava sitost, i to tijekom dužeg vremena.

Jedna studija je pokazala da prehrana koja uključuje svježi sir, uz više voća, povrća, cjelovitih žitarica i biljnih ulja, može biti vrlo učinkovita za mršavljenje, ali i održavanje zdrave tjelesne težine. U drugoj studiji, veći unos proteina i mliječnih proizvoda, poput svježeg sira, pomogao je ženama u predmenopauzi s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću u postizanju trajnog gubitka masti i povećanja mišićne mase.

Istraživanja također pokazuju da redovita konzumacija većih količina dodanog šećera može doprinijeti debljanju i povećanom unosu kalorija. Zamjena slatkih deserata za svježi sir preliven voćem ili medom odličan je način da zadovoljite žudnju za slatkim te eliminirate neke kalorije iz dodanog šećera.


Unijet ćete kalcij

Osim što konzumacijom sira možete doći do odlične tjelesne forme, svježi sir ima i zdravstvene dobrobiti. Naime, bogat je kalcijem. Kalcij je izvrstan za zdravlje vaših kostiju, hormona, a može čak pomoći u prevenciji ili upravljanju raznim bolestima. Stoga, zgrabite svježi sir i uživajte u njegovim blagodatima.

Dobit ćete vitamine B-kompleksa

Vitamini B-kompleksa, koji se nalaze u svježem siru, pomažu u raznim metaboličkim aktivnostima u našem tijelu. Oni uključuju vitamin B12, riboflavin, pantotensku kiselinu, tiamin, niacin i folat.

  • Vitamin B12 je potreban za pravilan rad mozga i apsorpciju željeza.
  • Riboflavin pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju.
  • Pantotenska kiselina djeluje kao sintetizator koji pomaže u formiranju proteina, masti, ugljikohidrata i aminokiselina u našem tijelu.
  • Tiamin pomaže u pretvaranju šećera u energiju.
  • Niacin ima važnu ulogu u probavi, proizvodnji energije i smanjenju kolesterola.
  • Folat pomaže u razvoju fetusa kod trudnica, stvara crvene krvne stanice i održava srce zdravim.

Pomaže u održavanju zdravlja štitnjače

Osim što sadrži kalcij i proteine, svježi sir je bogat esencijalnim mineralima poput selena. Iako vam je svaki dan potrebno samo malo selena, ovaj je mineral vitalan za zdravu funkciju štitnjače. Pregled istraživanja pokazao je da ljudi s bolestima štitnjače mogu imati koristi od suplementacije selenom. Iako to ne znači da biste trebali uzimate dodatke prehrani, to naglašava važnost konzumiranja hrane bogate selenom za dobrobit vaše štitnjače.


Kako uvrstiti svježi sir u svoju prehranu?

S obzirom na to da svježi sir ima laganu teksturu i blagi okus, možete ga dodati u razna jela:

  • Palačinke ili vafli - Umiješajte ga u tijesto kao zamjenu za mlijeko.
  • Voće - Pomiješajte ga s bobičastim voćem, narezanim bananama, kriškama breskve, mandarine i komadićima dinje.
  • Salate - Dodajte ga svojim omiljenim salatama kako biste unijeli više proteina.
  • Granola - Prelijte ga granolom i medom.
  • Zamjena za kiselo vrhnje
  • Smoothie - Pomiješajte ga s malo mlijeka i voća za voćni smoothie.
  • Tost - Svježi sir može postati kremasti namaz bogat proteinima.
Linker
14. travanj 2024 23:29