Razvoj i trajanje bolesti te intenzitet simptoma mogu biti različiti, ovisno o tome koja je bakterija uzročnik.
 Getty Images/iStockphoto
da vam ne pokvari odmor

Oprez! Pet namirnica koje se na vrućinama brzo kvare i mogu dovesti do trovanja

Pri izboru namirnica obratite pozornost na boju, miris, okus i izgled namirnica, posebno onih životinjskog porijekla (npr. mesa, mlijeka, jaja i sl.)

Ljeto je godišnje doba koje čovjeku donosi najviše odmora, opuštenosti i bezbrižnosti, no nosi i potencijalne opasnosti karakteristične za ljetne vrućine, od kojih su među najčešćim i najneugodnijim ljetna otrovanja hranom. Otrovanju hranom pogoduju i prirodni i ljudski čimbenici. Visoke temperature i visok stupanj vlažnosti, dakle ljetna svakodnevica, idealni su uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija - uzročnika otrovanja hranom. Evo s kojim namirnicama trebate biti oprezni.


1. Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Ovdje prijeti rizik od dvije vrste bakterija kampilobakter i salmonela, koje se najčešće nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Znanstvenici s Institute of Food Researcha istraživali su sokove koji nastaju tijekom odmrzavanja piletine, a otkrili su da su upravo te tekućine plodno tlo za razmnožavanje kampilobaktera. Stručnjaci tvrde da se čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba držati duže od 48 sati u hladnjaku.


2. Povrće

Različite vrste povrća, a osobito zeleno lisnato povrće, mogu biti zaražene bakterijama E. coli, salmonelom i listerijom, a do zaraze dolazi zbog nečiste vode i zaraženog tla. Zato se preporučuje temeljito oprati povrće prije konzumacije.

Također, važno je naglasiti da je povrće najbolje prati pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke zemlje. I ne perite ga u zdjeli zbog zadržavanja mogućih bakterija.


3. Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prijenosnika salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru te ih ne izlažite ih suncu i toplini. Prije upotrebe uvijek jaje razbijte u posebnoj zdjelici i pomirišite ga.


ČITAJTE I:


4. Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Od takvih namirnica postoji visok rizik zaraze histaminom, toksinom koji nastaje zbog bakterija koje se nalaze u ribi. Može izazvati mučnine i oticanja lica ili jezika.


5. Meso

Baš kao i kod ribe te morskih plodova, najvažnije je pravilno skladištiti meso te ga dobro termički obraditi. Također, prilikom njegove pripreme obratite pažnju na njegovu boju te miris.

Jedete li vani, uvijek provjerite je li hrana svježe pripremljena i skuhana, a ne podgrijana. Izbjegavajte kuhanu ili pečenu hranu koja je dugo stajala, čak i ako je stajala u hladnjaku.

Linker
14. travanj 2024 20:56