Ako želite izbjeći ovakve neugodne epizode, važno je držati se nekih higijenskih pravila u pripremanju obroka.
 Foto: iStock
Crijevne infekcije

Oprez, ova hrana ne podnosi visoke temperature

15. travanj 2017.
Namirnice najrizičnije za razvoj štetnih mikroorganizama su kremasti kolači, hrana s nedovoljno termički obrađenim jajima, proizvodi na mliječnoj bazi, neoprano i nedovoljno oprano voće i povrće, pileće i mljeveno meso, meso u umaku, sirova riba, plodovi mora.

Zbog visokih vanjskih temperatura crijevne infekcije su u toplim mjesecima češće nego u hladnijim godišnjim dobima. Krivci za to su različiti mikroorganizmi prisutni u rizičnim namirnicama, a tu prije svega spadaju kremasti kolači i hrana koja sadrži nedovoljno termički obrađena jaja, proizvodi na mliječnoj bazi, šlag, nedovoljno oprano voće i povrće, pileće i mljeveno meso, meso u umaku, sirova riba, morski plodovi.

Odgovorni za infekcije su mikroorganizmi koji se, putem vode i kontaminiranih namirnica, nastanjuju i razmnožavaju u crijevima. Posljedice su osjećaj opće slabosti, proljev, mučnina i povraćanje, a u nekim slučajevima može se javiti i povišena tjelesna temperatura.

Što još izaziva probleme

Uzrok povećane podložnosti crijevnim tegobama u toplim mjesecima, uz nedovoljan oprez pri odabiru hrane, mogu biti i ledena pića za osvježenje i gašenje žeđi. Na taj način u unutrašnjosti organizma dolazi do nagle temperaturne promjene. Konzumacija prehladnih namirnica, naime, izaziva kongestiju žila, tj. naglo suženje krvnih žila uslijed čega dolazi do blokade probavnog procesa i peristaltike. Osim toga, kad se crijeva ne prazne redovito, fekalne bakterije koje nisu odstranjene počinju se razmnožavati.

Na taj način narušava se njihova ravnoteža, što uzrokuje snažan osjećaj opće slabosti praćen bolovima u trbuhu, znojenjem, blagom nesvjesticom i jakim proljevom. Takvi neugodni simptomi uglavnom prolaze sami, iako bi zbog opreza bilo bolje potražiti savjet liječnika.

Teži slučajevi

Probavni problemi bez razlike pogađaju sve one koji konzumiraju zaraženu hranu. Uglavnom prolaze u roku od dva do tri dana, no mogu postati opasni za osobe čiji je prirodni obrambeni mehanizam organizma oslabljen, prije svega kod osoba starije dobi, djece, rekonvalescenata i osoba čiji obrambeni mehanizam ne proizvodi dovoljno antitijela za obranu od infekcija. Najopasnija posljedica je snažna dehidracija jer se učestalim proljevima i povraćanjem gubi tekućina iz organizma.Djeca i starije osobe podložniji su komplikacijama jer teže uspijevaju nadoknaditi manjak tekućine. Osim toga, kod starijih osoba može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji i radu bubrega, a to ponajprije vrijedi za osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka (antihipertenzive).

Kada liječniku

Ako se primijete simptomi tipični za probavni poremećaj, odmah se treba javiti liječniku opće medicine, vodeći računa o tome da se simptomi mogu javiti i nekoliko dana nakon konzumacije zaražene namirnice. Ako je organizam jako oslabljen, liječnik će osobu uputiti na daljnje pretrage nakon kojih će propisati odgovarajući način liječenja. Najčešće se koristi analiza stolice koja omogućava da se odredi tip klice odgovoran za zarazu te odabere najprikladniji lijek.

U međuvremenu, može biti od pomoći dijetna prehrana na bazi laganih juha, a važno je piti puno tekućine poput jako zaslađenog čaja s limunom (koji pomaže u dezinfekciji stijenki crijeva), voćnih sokova, po mogućnosti domaćih, od svježe iscijeđenog voća, jer oni industrijski često sadrže konzervanse.

Nakon otrovanja potrebno je ponovno uspostaviti ravnotežu bakterijske crijevne flore uzimanjem probiotika, koji uništavaju štetne bakterije uspostavljajući normalnu ravnotežu crijevne bakterijske flore. Mogu se kupiti u ljekarnama u obliku tableta (uzimaju se jednom ili dvaput dnevno tjedan dana) ili u ampulama koje treba pomiješati s pola čaše vode. Odlično rješenje je i jogurt, a preporučuju se dvije čaše dnevno, između obroka. Naravno, jogurt se ne preporučuje osobama koje ne podnose mliječne proizvode.

Ponekad je potrebna hospitalizacija

Kad su simptomi toksikoinfekcije jako izraženi, uz snažan proljev i povraćanje, do dehidracije može doći u samo nekoliko sati, primjerice u slučaju infekcije E. coli gubitak tekućine iz organizma može biti tako velik da je potrebna hospitalizacija. U bolnici osoba prima otopine koje sadrže elektrolite (natrij, klor, kalij, magnezij, kalcij) u kombinaciji s antibiotikom i vitaminima.

Foto: iStock
Ako želite izbjeći ovakve neugodne epizode, važno je držati se nekih higijenskih pravila u pripremanju obroka.

Mjere opreza

Ako želite izbjeći ovakve neugodne epizode, važno je držati se nekih higijenskih pravila u pripremanju obroka. Osoba koja kuha mora provjeriti je li radna površina čista te dobro oprati ruke. Svježu hranu treba čuvati u odgovarajućim higijenskim uvjetima, držati je u hladnjaku i konzumirati u roku jednog do dva dana.

Prije konzumacije povrće treba nekoliko puta oprati pod mlazom vode i zatim ostaviti da se nekoliko minuta namače u vodi pomiješanoj sa žličicom sode bikarbone, a nakon toga još jednom isprati.

Mlijeko, jaja, meso

Kako biste s potpunom sigurnošću mogli piti svježe mlijeko, morate biti sigurni da je prošlo postupak pasterizacije ili ga trebate skuhati i ostaviti da vrije nekoliko minuta. Među najrizičnijim namirnicama kada je u pitanju salmonela su jaja. Ako nisu kupljena u trgovini i ako nemaju certifikat, poželjno je da ih ne konzumirate ako nisu dobro termički obrađena te da ih ne koristite za pripremu majoneze. Meso treba uvijek dobro skuhati ili ispeći. Visoke temperature uništavaju sve štetne klice.

I u kuhanoj hrani

Čak i kada su namirnice termički obrađene, opasnost od razmnožavanja štetnih mikroorganizama postoji. To se može dogoditi ako se jelo ne konzumira tijekom nekoliko sati nakon pripreme i ako se ne čuva u hladnjaku. Nažalost, u hotelima se doručak i večera često poslužuju kao buffet, odnosno švedski stol, pa jela i po nekoliko sati stoje na sobnoj temperaturi, a takav propust pogoduje razmnožavanju zaraznih klica u jelima. Posebno u ljetnim mjesecima treba izbjegavati konzumaciju plodova mora sumnjiva porijekla, jer čak i ako su kuhani, mogli bi sadržavati otrovne tvari i biti prijenosnik ne samo infekcija nego i ozbiljnijih bolesti poput hepatitisa A.

Na odmoru povećane mjere opreza

Na odmoru puno lakše dolazi do crijevne zaraze, posebno ako se putuje u tzv. rizične zemlje (zemlje Afrike i nekih dijelova Južne Amerike i Azije), gdje su uvriježene drugačije prehrambene navike, a higijenski uvjeti nisu zadovoljavajući. Osobe koje planiraju ljetovati u tim zemljama trebaju paziti što jedu i piju tijekom odmora.

U većini slučajeva infekcije uzrokuju protozoe poput Giardie lamblie te bakterije poput Escherichie coli. Uglavnom prolaze spontano u roku od nekoliko dana, posebno ako se pomogne mliječnim fermentima za uspostavljanje ravnoteže bakterijske crijevne flore. Međutim, ako proljev potraje dulje od četiri dana, preporučuje se uzimanje antibiotika, i to ciljanog (ako postoji točna indikacija) ili širokog spektra djelovanja. Naravno, antibiotik treba odrediti liječnik.

U slučaju dehidracije izbjegavajte kavu

Prekomjerni gubitak tekućine uzrokovan proljevom može dovesti do dehidracije. U većini slučajeva za nadoknađivanje izgubljene tekućine dovoljno je piti puno prirodne vode i negaziranih pića. Korisne su i rehidrirajuće otopine koje sadrže glukozu, natrij, kalij i klor koji pomažu da se nadoknade izgubljene mineralne soli. Mogu se kupiti u ljekarnama, to je prašak pakiran u vrećicama koji se rastapa u vodi. Treba izbjegavati kavu jer je diuretik i potiče peristaltiku te alkohol jer sadrži nadražujuće tvari za crijeva.

Oprezno s vodom, sladoledom, uličnom hranom

Kako biste izbjegli ili barem umanjili mogućnost obolijevanja od crijevne infekcije, treba se pridržavati sljedećih pravila, osobito ako boravite u rizičnim zemljama.

 • Izbjegavajte sirovo ili nedovoljno kuhano meso, ribu i povrće.
 • Jedite samo voće koje sami ogulite.
 • Ne kupujte hranu i piće od uličnih prodavača. Prednost dajte bocama s mineralnom vodom, pivom ili vinom te toplom čaju ili kavi.
 • Nemojte piti mlijeko niti jesti mliječne proizvode koji nisu industrijski proizvedeni i za koje niste sigurni da su dobro čuvani.
 • Zube perite kupovnom vodom iz boce.
 • Nemojte konzumirati sladoled i slastičarske proizvode koji nisu industrijski proizvedeni.
 • Nemojte piti vodu iz slavine, već samo onu kupovnu iz boca (izbjegavajte i kockice leda u lokalima).
 • Često perite ruke.

Crijevne infekcije

Crijevne infekcije mogu se javiti nekoliko sati, pa i nekoliko dana nakon konzumacije zaražene hrane. Pogledajmo koji su mikroorganizmi odgovorni za infekcije, gdje se kriju i kakve simptome izazivaju.

Mikroorganizam

 • Stafilococcus aureus
 • Bacillus cereus
 • Escherichia coli
 • Vibrio parahaemolyticus
 • Campylobacter jejuni
 • Salmonella

Period inkubacije

 • 23 sata
 • 6 do 10 sati
 • 20 do 70 sati
 • 1 do 2 dana
 • 2 do 6 dana
 • 6 do 10 dana

U kojim namirnicama

 • Mlijeko, mliječni proizvodi, kreme, loše konzervirana hrana
 • Sve namirnice koje su došle u kontakt s bakterijom
 • Sirovo ili nedovoljno kuhano meso i riba, voda
 • Slabo kuhana ili loše konzervirana riba i mekušci, sirovi plodovi mora
 • Voda koju su zagadile životinje, nepasterizirano mlijeko
 • Sirova ili nedovoljno kuhana hrana, sirova jaja, mekušci, piletina, crveno meso

Simptomi

 • Povraćanje i proljev
 • Bolovi u trbuhu i proljev
 • Proljev, snažni bolovi u trbuhu, povraćanje, povišena tjelesna temperatura
 • Snažni bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, groznica i povišena tjelesna temperatura
 • Bolovi u trbuhu, povišena tjelesna temperatura, proljev i česta pojava gnoja i krvi u stolici
 • Mučnina, povraćanje, glavobolja, opća slabost

Teme
Linker
21. rujan 2022 15:12