FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
Nina Čiča
Nina Čiča
lagana jela

Omiljeni recepti bez kojih ne možemo zamisliti ljeto

05. kolovoz 2021.
Dodatna prednost ovih savršenih ljetnih recepata je to što su brzi i jednostavni za pripremu tako da ne morate previše izostajati s plaže

Što se zrak više zagrijava i sunce prži tako se i naš ukus u izboru jela mijenja. Posežemo za laganijim i više osvježavajućim jelima koja će nam utažiti žeđ, pružiti osjećaj sitosti, ali i zadovoljiti nepce bogatim okusima. Naravno da su među najpopularnijim ljetnim receptima uvijek raskošne salate, šareni smoothieji i kremasti sladoledi koji mogu, ako su sastojci pomno odabrani, poslužiti čak i kao zamjena za ručak. Stoga je jako važno da u tim receptima najzastupljenije bude voće i povrće kojeg ljeti imamo u izobilju i po pristupačnim cijenama, a koje će našem organizmu pružiti dragocjene sastojke neophodne za pravilno funkcioniranje, poput minerala i vitamina. Ne smije nedostajati ni proteina i esencijalnih masnih kiselina kako bi ljetni lagani obrok bio zaista kompletan i zdrav. Osim što ćete takvim izborom ljeti ojačati svoj imunitet i olakšati tijelu da podnese visoke temperature, učinit ćete uslugu i svojoj liniji koja s receptima koje vam predlažemo sigurno neće ispaštati. Naprotiv! A dodatna prednost ovih savršenih ljetnih recepata je to što su brzi i jednostavni za pripremu tako da ne morate previše izostajati s plaže.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Dvije savršene ljetne salate

Salata je bez sumnje jedna od najomiljenijih ljetnih obroka. Razloga za to je mnogo: brzo se priprema, lagana je (na 10 dag sadrži najviše 20 Kcal), bogata vodom koja hidratizira organizam i pruža osjećaj osvježenja, kalijem koji sprečava pad krvnog tlaka te karotenima koji štite kožu od sunčevih zraka. Iako sama po sebi salata nije naročito hranjiva jer sadrži vrlo malo bjelančevina i ugljikohidrata te nimalo masnoća, u kombinaciji s drugim sastojcima može se pretvoriti u zdrav i kompletan obrok. Kako bi se nadoknadio manjak bjelančevina, dovoljno je u salatu dodati malo mesa, sira, soje, tune, jaja ili pršuta, a za veći unos ugljikohidrata nekoliko žlicu žitarica ili malo tjestenine.

Patlidžan i paprika s mozzarellom

Sastojci za 1 osobu:

  • 50 g mozzarelle
  • ½ patlidžana
  • mala tikvica
  • ½ crvene paprike
  • 2 dag miješane zelene salate
  • grančica majčine dušice
  • 3 listića salvije
  • nekoliko listića bosiljka
  • režanj češnjaka
  • žličica soka od limuna,
  • žličica aceta balsamica
  • 2 žličice čistog djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Očistite patlidžan, tikvicu i papriku.
  2. Operite ih i narežite na tanke ploške te zatim poslažite na lim za pečenje prekriven aluminijskom folijom.
  3. Zamastite povrće žličicom ulja, pospite krupno nasjeckanim češnjakom i listovima mažurana i salvije te pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, a na polovici pečenja ih preokrenite.
  4. Izvadite povrće iz pećnice i stavite na tanjur.
  5. Operite zelenu salatu, ocijedite je i poslažite po pečenom povrću.
  6. Preostalo ulje pomiješajte s acetom balsamicom, sokom od limuna te prstohvatom soli i papra i tako pripremljenim umakom začinite salatu.
  7. Na kraju dodajte mozzarellu narezanu na ploške, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.


Salata od svježeg kozjeg sira i rajčica

Sastojci za 1 osobu:

  • 100 g svježeg kozjeg sira
  • 100g rajčica
  • 25 g salate puterice
  • 25 g rukole
  • 10 g crnih maslina bez koštica
  • 10 g ukiseljenih kapara
  • nekoliko listića bosiljka
  • grančica ružmarina
  • nekoliko grančica majčine dušice
  • žličica aceta balsamica
  • 2 žličice čistog djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Operite rajčice i narežite ih na ploške.
  2. Očistite i dobro operite obje salate, a zatim putericu narežite na trakice.
  3. Očistite i nasjeckajte listiće bosiljka.
  4. U tanjur stavite rajčice, masline, kapare i bosiljak te posolite i popaprite.
  5. Kozji sir prerežite napola, stavite oba komada u vatrostalnu posudu, začinite žličicom ulja i prstohvatom nasjeckanih i pomiješanih listova ružmarina i majčine dušice, zatim stavite na pet minuta pod gril u pećnicu.
  6. Preostalo ulje pomiješajte sa žličicom aceta balsamica te prstohvatom soli i papra.
  7. U tanjur s rajčicama dodajte obje salate, kapare i masline, začinite pripremljenim umakom, na kraju dodajte zapečeni sir i poslužite.


Dva prava ljetna smoothieja

Raskošni ljetni smoothie - ručak

Ovaj smoothie predstavlja savršenu kombinaciju najslađeg ljetnog voća s kojim ćete, uz dodatak čaja i soka od limete, dobiti zasitan i super lagan ručak za plažu.

Sastojci:

  • očišćena, oguljena i usitnjena nektarina
  • očišćena, oguljena i usitnjena breskva
  • ½ šalice ohlađenog bijelog čaja
  • ½ šalice kockica leda
  • 2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limete
  • 2 jušne žlice meda.

Priprema:

Dovoljno je sve sastojke ubaciti u blender i miješati dok ne dobijete ovaj napitak koji ima nevjerojatno bogat okus, a samo 134 kalorije po porciji.


Super osvježavajući i lagani smoothie od lubenice

Za utaživanje žeđi, super slatkog okusa, a s minimalnim brojem kalorija ovaj je smoothie najidealniji ljetni izbor.

Sastojci:

  • 2 i ¼ šalice smrznute lubenice narezane na kockice
  • ½ šalice vode
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • ocijeđeni veliki limun
  • banana

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender zajedno s ¼ šalice vode i miješajte te, ako je potrebno razrijedite s još malo vode tijekom miješanja.
  2. Ulijte u čašu i ukrasite smrznutim kockicama lubenice ili ploškama limuna.
Teme
Linker
19. rujan 2021 03:57