Ovo tropsko voće može pomoći održavanju dobrog držanja i čvrstih kostiju
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
Tamara Franjić
Tamara Franjić
SLADAK i NISKOKALORIČAN

Odličan je za imunitet, probavu, kosti i tlak, no ananas ne smiju jesti svi

06. travanj 2021.
Sastojak po kojem je ananas jedinstven je bromelain, enzim koji sudjeluje u razgradnji proteina te u smanjenju upale u organizmu i pretjeranog zgrušavanja krvi, dobar je za kosti, smanjuje sluz u nosu i grlu

Ugodno sladak i prepun vitamina, enzima i antioksidansa, ananas je tropsko voće, porijeklom iz Južne Amerike, omiljeno u cijelom svijetu, a kada bi bio malo praktičniji za konzumaciju, tko zna, možda bi po popularnosti pretekao sada nedostižne bananu i jabuku. Zahvaljujući vrijednim sastojcima, ananas, među ostalim, pridonosi jačanju imunosnog sustava, pomaže izgradnji čvrstih kostiju i potiče probavu, a uza sve to je niskokaloričan, unatoč vrlo slatkom okusu.


Jedinstven po građi i sastavu

Ananas je član porodice bromelija i jedini njihov pripadnik s jestivim plodom. Plod je sastavljen od mnoštva pojedinačnih cvjetova s bobicama koji se udružuju u rastu oko središnje jezgre. Njegove dobrobiti za zdravlje zanimljive su baš poput njegove jedinstvene građe, smatra američka nutricionistica Laura Flores. "Ananas sadrži velike količine vitamina C, važnog za antioksidativnu obranu organizma. Sadrži i mangan, prehrambena vlakna, višestruko koristan enzim bromelain te tiamin (vitamin B1) koji je važan u proizvodnji energije. U sastavu su mu i kalcij i kalij", rekla je Flores. Ne sadrži masnoće, u njemu je vrlo malo natrija. Sladak je, pa je jasno da sadrži šećer - oko 14 grama po serviranju (šalica očišćenog i narezanog ananasa, 165 grama). No, siromašan je kalorijama, u navedenoj količini ima samo 74 kalorije. Ako zbog jednostavnijeg jedenja radije posežete za konzerviranim nego za svježim ananasom, imajte na umu da sadrži više šećera i više kalorija, a manje vitamina i minerala. Pokušajte kupiti one bez dodanog šećera ili one u vlastitom soku, a ne u sirupu, predlažu iz američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA, U.S. Department of Agriculture).


Zdravstvene dobrobiti

Ananas sadrži značajne količine vitamina C (u 100 grama ploda ima oko 48 mg ovog vitamina, što su gotovo dvije trećine dnevnih potreba), antioksidansa topivog u vodi koji sprečava stanična oštećenja. Vitamin C zbog toga je koristan, primjerice, za zdravlje srca i dobru pokretljivost zglobova bez bolova, navode u Institutu Linus Pauling na Oregon State University. Zahvaljujući većim količinama vitamina C i drugih antioksidansa ananas može pomoći smanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije, bolesti koja zahvaća središnji dio mrežnice. Ovo tropsko voće može pomoći održavanju dobrog držanja i čvrstih kostiju. Šalica ananasa sadrži 2,6 mg mangana, minerala važnog za razvoj snažnih kostiju i vezivnog tkiva. Mangan, zajedno s ostalim mineralima u tragovima, mogao bi pomoći u sprečavanju razvoja osteoporoze kod žena u postmenopauzi. Vlakna iz ananasa i drugog voća i povrća, navode u Klinici Mayo, ključna su za održavanje redovite probave i zdravlja crijeva.


Po čemu je bromelain poseban

Sastojak po kojem je ananas jedinstven među namirnicama je enzim bromelain, koji sudjeluje u razgradnji proteina, čime olakšava proces probavljanja, navodi Američko društvo za rak (American Cancer Society). Više studija sugerira da bi bromelain mogao biti od pomoći u liječenju osteoartritisa. Bromelain smanjuje i upalu u organizmu, a upravo se prekomjerna upala često povezuje s rakom. Prema podacima bolnice Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku, istraživanja na životinjama pokazala su da se bromelain i ostali proteolitički enzimi (oni koji razgrađuju proteine) povezuju s povećanom stopom preživljenja kod različitih vrsta raka. Zahvaljujući visokim razinama bromelaina, navodi nutricionistica Flores, ananas može pomoći u smanjenju pretjeranog zgrušavanja krvi. Zbog toga je ananas dobar međuobrok za one koji često lete avionom i druge osobe s rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka. Bromelain bi mogao biti od pomoći i kod prehlade, odnosno protiv stvaranja prekomjerne sluzi u nosu i grlu, kaže se u istraživanju provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta Maryland.


Na što treba paziti

Ananas znatno omekšava tkivo pa ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati osjetljivost usta, uključujući usnice, jezik i unutrašnju stranu obraza. To bi trebalo proći samo od sebe nakon nekoliko sati, ali ako osjećaj potraje ili se jave koprivnjača, svrbež ili teškoće s disanjem, potražite liječničku pomoć jer to su znaci alergije, upozorava nutricionistica Flores. Nekome mogu zasmetati i velike količine vitamina C iz ananasa, koje kod osjetljivijih osoba mogu uzrokovati proljev, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu ili žgaravicu. I ekstremno visoke količine bromelaina mogu izazvati neke neželjene posljedice, pa na Sveučilištu Maryland navode moguću pojavu osipa, povraćanja i proljeva, pa i pojačanog menstrualnog krvarenja. U razumnim količinama posljedice se ne očekuju. Bromelain može ući u interakciju s nekim vrstama lijekova. Osobe koje uzimaju antibiotike, antikoagulanse, razrjeđivače krvi, antiepileptike, benzodiazepine, lijekove protiv nesanice i protiv depresije trebale bi se ograničiti na male količine ananasa.


Kora je otrovna

Jedenje ploda ananasa zajedno s korom ili usitnjavanje u sok zajedno s korom opasno je za zdravlje. Kako navode na hortikulturnom odjelu Sveučilišta Purdue, kora ananasa nije samo nejestiva nego je i otrovna za ljude - nadražuje grlo i djeluje kao vrlo snažan purgativ koji izaziva ozbiljan proljev i povraćanje. Jezgra se može jesti, ali uz oprez Tvrda jezgra koja se proteže cijelom dužinom ploda obično se baca, no ona je jestiva, štoviše, bogatija je vitaminom C, vlaknima i bromelainom nego mesa ploda, ali je i osjetno gorča. Najpraktičnije ju je usitniti s drugim sastojcima u smoothie. Ne pretjerujte s konzumacijom jezgre, jer može prouzročiti formiranje neprobavljenih ili djelomično probavljenih vlaknastih kuglica (bezoara) u probavnom traktu.


Kako oguliti ananas

Ananas možemo jesti cijele godine. Kupujte samo svježe plodove, to znači da su mu listovi zeleni, a kora čvrsta, bez oštećenja i tamnijih dijelova. Ne smije biti ni prelagan ni pretežak za svoju veličinu, a miris treba biti blag i sladak. Na sobnoj temperaturi neoguljeni ananas može se čuvati dva dana, a u hladnjaku do pet dana, u plastičnoj vrećici. Možete ga očistiti i narezati te čuvati nekoliko dana u hladnjaku u poklopljenoj posudi, ali svakako ga pokapajte limunovim sokom. Postoji poseban nož za vađenje mesa iz ananasa, donekle sličan otvaraču za boce s plutenim čepom, pomoću kojeg ćete ananas narezati na kolutove, ali lako ga možete očistiti i narezati i običnim nožem. Prvo mu velikim nožem odrežite vrh s listovima, a zatim položite plod odrezanom stranom u tanjur i ostavite ga tako pola sata - sokovi će prožeti cijeli plod, jer ananas se čuva s lišćem okrenutim prema gore, pa se sokovi s vremenom nakupe na dnu. Potom velikim nožem odrežite koru s donje strane ploda, a zatim i sa svih strana, prateći oblik ploda. Kad ste uklonili koru, prerežite ga na polovice po dužini, a zatim i na četvrtine. Tada uklonite jezgru režući je pod kutem. Svaku četvrtinu narežite na ploške, potom i na kockice.

Teme
Linker
12. kolovoz 2022 11:38