NUTRICIONIZAM DIJETA

Nutricionisti korekcijom jelovnika mogu pomoći u korekciji tjelesne mase, ali i u rasterećenju organizma, mogu pridonijeti boljim sportskim i školskim rezultatima,...

Nutricionizam dijeta

Splitska dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, iz Savjetovališta za nutricionizam “Olja”, ističe kako prije svega treba shvatiti da je dijeta uvođenje reda u prehranu.

Nerijetko se kod korekcije tjelesne mase, objašnjava Martinić, griješi u tome što se jelovnik drastično reže. Optimalno je u prvom tjednu smanjiti kalorijski unos za 500 kca.

Često se organizam tijekom dijete zakida i u nužnim količinama vitaminima i minerala, iako su potrebe za njima jednake i propisane RDA standardima, neovisno o tome unese li se dnevno 2500 ili 2000 kcal. Posljedica je, navodi, kronični umor, pad umnih i radnih sposobnosti, nesanica i depresija, a dugotrajno zakidanje organizma za posljedicu može imati ozbiljno narušavanje zdravstvenog stanja.- Zbog toga je važno, ističe Martinić, da se kod dijete primjenjuju jelovnici koji reduciraju kalorijski unos, ali u potpunosti zadovoljavaju strukom propisani unos vitamina i minerala, kao i optimalni odnos bjelančevina, masti i ugljikohidrata. To posebice vrijedi, dodaje, za osobe koje, uz višak tjelesne mase, imaju i neku zdravstvenu smetnju, a takvih je, prema njezinim iskustvima, čak 60 posto.Za tu je populaciju, upozorava, prijeko potrebno da se prije dijete konzultiraju s liječnikom i nutricionistom.- Nutricionisti korekcijom jelovnika mogu pomoći u korekciji tjelesne mase, ali i u rasterećenju organizma, mogu pridonijeti boljim sportskim i školskim rezultatima, ukloniti napuhnutost abdomena, pomoći smanjenju kolesterola, no mogu pripremiti i afrodizijački meni. Ljubav je u hrani SEnD zaključuje Martinić.

Nutricionizam dijeta

Linker
20. travanj 2024 15:35