Sjemenke lubenice mogu biti korisne isključivo ako se pravilno konzumiraju.
 Getty Images/iStockphoto
Prava istina

Nutricionisti ističu: Nije mudro lubenicu jesti sa sjemenkama, a pogotovo ako imate ove bolesti

Nećemo još dugo uživati u omiljenom plodu ljeta, pa vrijedi iskoristiti posljednje trenutke da slasno, ali mudro pojedemo ovo sočno povrće, za koje većina ljudi vjeruje da je voće.

Osim što savršeno rashlađuje, lubenica predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i vrlo dijetalnu namirnicu, jer na 100 grama ima svega 30 kalorija. Ovo povrće je također i riznica dobrih vitamina i minerala - bogata je vitaminima A, B6 i C, te magnezijem, kalcijem, likopenom...

Poznato je da stimulira rad bubrega, pomaže izbacivanje toksina iz organizma, povoljno utječe na zdravlje srca i krvni tlak, a ublažava i različita upalna stanja.

Osim obilja vitamina, lubenica je fantastičan odabir namirnice pomoću koje možemo unijeti toliko nam potrebnu vodu na ljetnim temperaturama, stoga je posebno dobra za ljude koji "ne vole" ili se "ne sjete" piti dovoljno tekućine.


Ne vjerujte sve što čujete

Često možemo čuti kako nije zdravo samo meso lubenice, već se za konzumaciju savjetuju i njene sjemenke. Međutim, mnogi nutricionisti ističu kako to baš i nije dobra ideja.

Što se tiče sjemenki, ne vrijedi jesti crne stare sjemenke. One će, ističu nutricionisti, konzumirane u manjoj količini, "protrčati" kroz probavni trakt i malo pomoći probavu, ali u većim količinama mogle bi imati čak i neželjene efekte. Pritom bi posebno oprezne trebale biti osobe koje imaju probleme s probavom kao i one s kroničnim oboljenjima probavnog trakta (kao što su upalna bolest crijeva - Crohnova bolest i Ulcerozni kolitis), ističu stručnjaci te naglašavaju kako sjemenke lubenice mogu biti od koristi isključivo ako se pravilno konzumiraju.


ČITAJTE I:

Top view of attractive young women smiling and eating watermelon while standing near the river
Getty Images/iStockphoto
Od crnih, odnosno starih sjemenki lubenice puno su bolje bijele, odnosno mlade sjemenke.


Cijele ili mljevene? Nije isto!

Valja naglasiti kako su sjemenke lubenice nesumnjivo izvor vlakana i vrijednih mikronutrijenata, no da bismo do njih došli treba ih sažvakati ili samljeti, a ne jednostavno progutati. Zanimljivo je kako se u Egiptu ove crne sjemenke koriste kao grickalica, ali tek kad se lagano preprže na tavi. I jedu se posoljene.

Ne smijemo izostaviti i kako su bijele, odnosno mlade sjemenke lubenice, daleko bolje od crnih. Njih, naime, možemo usporediti s proklijalim zrnom žitarice, za koje znamo da su koncentrat vitamina i minerala, te je dobra preporuka sažvakati mekane bijele sjemenke, savjetuju nutricionisti.


ČITAJTE I:

Linker
18. travanj 2024 08:25