I integralna tjestenina može biti jako ukusna

 FOTOGRAFIJE: ELENA VESELOVA
Nemojte ih izbjegavati

Nisu svi ugljikohidrati loši! Četiri znaka da ih naš organizam očajnički treba

Možda ste i sami primijetili da se ne osjećate najbolje kad ne unosite dovoljno ugljikohidrata

Izbjegavanje ugljikohidrata gotovo je postala norma u fitness svijetu i svijetu mršavljenja. Tehnički nije teško pronaći zamjene za kruh, tjesteninu i krumpir, ali nije baš jednostavno držati se takvog tipa prehrane. Tijelo nas traži ugljikohidrate.

Unatoč trendovima, ugljikohidrati su važni i naše tijelo ih treba. Kroz njih unosimo vlakna koja su nam potrebno da bismo bili siti i zdravi.

Ako jedna dijeta odgovora nekome, ne znači da treba odgovarati svima. Možda ste i sami primijetili da se ne osjećate najbolje kad ste na dijeti s malo ugljikohidrata.

Ovo su signali tijela da treba ugljikohidrate.


Zatvor

Vlakna imaju važnu ulogu u probavi, posebno u obavljanju velike nužde. Iako postoji puno povrća bogatog vlaknima, kao što su šparoge, mahune i zeleno lisnato povrće, možda ipak ne dobivate dovoljno vlakana. Primjerice, 100 grama špinata sadrži oko dva grama vlakana. Žene bi trebale unijeti između 21 i 25 grama vlakana dnevno, što znači da sami špinat vjerojatno neće biti dovoljan.

Ako vam stolica nije redovita ili je bolna, možda je vrijeme da unesete više ugljikohidrata, a time i više vlakana.


Gladni ste

Jeste li ikad pojeli tanjur hrane i našli ste ispred hladnjaka jer niste bili siti? Niste sigurni što tražite, ali jednostavno vam treba više hrane. Obično je to znak da niste pojeli dovoljno ugljikohidrata (piletina i povrće jednostavno vas ne drže sitima).

Obrok vas može fizički zasititi, ali trebate još nešto. Umjesto da posegnete za još proteina, ubacite nešto s cjelovitim žitaricama ili unesite voće.

Isto tako, dopustite si s vremena na vrijeme tzv. "nezdrave" ugljikohidrate. Ništa vam se neće dogoditi ako ponekad pojedete pizzu ili kolač. Dapače, bit će vam ukusno i vjerojatno ćete biti duže siti.


Razdražljivi ste

Da, nedostatak ugljikohidrata vam može promijeniti raspoloženje. Osim što naše tijelo treba sitost, treba ga i naš um.

Naš mozak treba oko 140 grama ugljikohidrata dnevno kako bi funkcionirao (zapamtite to!). Na dijetama s niskim unosom ugljikohidrata možete primijetiti svoju razdražljivost jer vam i tijelo i mozak trebaju više ovog važnog nutrijenta.

Ako stalno razmišljate o tome da jedete, možda biste trebali promijeniti prehranu. Ako unesete cjelovite žitarice, osjećat ćete se bolje, a i dalje mršavjeti. No, nema ništa loše i u tome da posegnete za čokoladicom. Ionako je to hrana za mozak.


Nemate snage za vježbanje

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše aktivnosti pa u nedostatku njih, može izostati i energija za vježbanje. Ugljikohidrati se pohranjuju kao glikogen. Bez ugljikohidrata ili glikogena, vašem tijelu će biti teško vježbati. Prema Američkom koledžu sportske medicine, aktivnim ljudima nisu dovoljni ugljikohidrati iz povrća i voća, nego su im potrebne žitarice, povrće, voće i hrana bogata škrobom kako bi poboljšali svoj performans.


Linker
12. travanj 2024 10:54