Svatko u dvadesetak jestivih sorti ovog povrća može naći one koje mu okusom odgovaraju.
 FOTOGRAFIJE: LJUBAPHOTO GETTY IMAGES
Došle su na tržnice

Nisu samo fine i zdrave: Zbog jednog sastojka imaju prehrambenu supermoć!

U njima su i visoke razine ostalih nutrijenata, prije svega cinka, važnog minerala za imunosni sustav i metabolizam, a sadrže i vitamine K i B kompleksa

Početkom proljeća, kada u povrtnjacima nema još gotovo ničega, počinju nicati, iznenada i vrlo brzo, šparoge, a sljedeća dva mjeseca njihova je sezona. "Odjednom su šparoge za večeru svaki drugi dan, a ponekad su one sve što vam treba u tanjuru - hrpe šparoga, kuhanih na pari pa premazane maslacem ili pokapane maslinovim uljem, obavijene slaninom, s jajima, u slasnom rižotu, u juhi, u salati... Šparoge koje se tijekom godine uvoze su u redu. Ali prema mom mišljenju, jednostavno nisu vrijedne troška ili ugljičnog otiska. Zato uživajte u njima tijekom njihove sezone", savjetuje Celia Brooks u svojoj (devetoj) kuharici Superpovrće (Mozaik knjiga, 2019.) Najprije je kuhala filmskom redatelju Stanleyju Kubricku, a potom je počela raditi na televiziji te pisati o hrani za britanske magazine.

Jedinstven okus

U njezinim receptima šparoge se najbolje slažu s limunom, balzamičnim octom, maslinovim ili lanenim uljem, tostiranim sezamovim sjemenkama, umakom od soje, tofuom, jajima pripremljenim na bilo koji način, graškom i klicama od graška, đumbirom, umakom holandez, maslacem, parmezanom i ricotta sirom. A uz to što imaju jedinstven okus, šparoge pridonose zdravlju. Ubrajamo ih u lisnato zeleno povrće kojem se pripisuju brojne dobrobiti u prevenciji mnogih bolesti, dugovječnost i vitalnost te bi ih svakako trebalo više i češće jesti, idealno u svakom obroku.

Asparaginska kiselina, jedinstvena za šparoge, ovoj namirnici daje prehrambenu supermoć. Snažan je antioksidans uz saponine, koji imaju izrazito snažno protuupalno djelovanje. U šparogama su i visoke razine ostalih nutrijenata, prije svega cinka, važnog minerala za imunosni sustav i metabolizam, reproduktivno zdravlje muškaraca, za osjetila i zdravlje kože. U šparogama ima i vitamina K i B kompleksa. Prvi je važan za zdravlje mozga, a vitamini B skupine pretvaraju hranu u gorivo i daju nam energiju. Folna kiselina, koju također sadrže, dobra je za vitalnost stanica, bakar za zdravlje kostiju i tkiva te željezo za zdravlje krvi, što sve govori u prilog tome koliko su šparoge bogate hranjivim tvarima.

Osim toga, izvor su fitonutrijenata, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala. Budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama - jedna šalica kuhanih šparoga ima 43 kalorije, odličan su saveznik u mršavljenju (pod uvjetom da se ne prelijevaju umacima). I George Mateljan, pobornik zdrave prehrane i osnivač fondacije koja financira istraživanja o utjecaju hrane na zdravlje, uvrstio je šparoge u svoj popis 100 najzdravijih namirnica na svijetu. Pripisuje im se djelovanje na zdravlje probavnog sustava zbog inulina, koji razgrađuju prijateljske bakterije u našim crijevima pa potiče njihov rast. Šparoge su dobar izvor prehrambenih vlakana koja potiču rad probavnog sustava i mogu pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva.

Diuretik i čistač

Snažan su diuretik pa potiču čišćenje organizma, zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava snižavajući razine homocisteina, koji pak potiče aterosklerozu i štetno djeluje na krvne žile ometajući stvaranje kolagena. Pomažu ugraditi kalcij u kosti, a magnezij u njima pomaže u pravilnoj koagulaciji krvi. Sadrže i triptofan, koji utječe na to da bolje spavamo. Popis prednosti šparoga zaista je dugačak, a svatko u dvadesetak jestivih sorti ovog povrća može naći one koje mu okusom odgovaraju.

Postoji i ljekovita šparoga

Dvije su osnovne sorte šparoga - zelene i bijele (ljubičaste šparoge pripadaju zapravo skupini zelenih šparoga). Divlje šparoge tanje su od uzgojenih. Na Mediteranu šparoga je jedna od najstarijih samoniklih biljaka, poznata već više od 2000 godina. No, s mnogo podvrsta šparoga je raširena po mnogim kontinentima. Postoji i ljekovita šparoga, ona se koristi samo za liječenje, primjerice u ajurvedskoj medicini Asparagus racemosus poznata je kao Shatavari i tisućama godina upotrebljava se u liječenju menstrualnih bolova, reproduktivnih organa i urinarnog trakta. U ajurvedi se smatra najvažnijom biljkom za žensko zdravlje. U Hrvatskoj raste i Asparagus officinalis ili vrtna šparoga, koja nije raširena kao oštrolisna niti je komercijalno zanimljiva, a i zaštićena je zakonom pa se ne smije brati. Za ljekovitu šparogu poznato je da otvara apetit, pospješuje rad bubrega i izlučivanje vode iz tijela. Smatra se odličnom dijetalnom hranom za šećerne bolesnike.

DVA RECEPTA
Juha od šparoga
Šparoge operite i očistite od drvenih dijelova, a rascvjetane vrhove odrežite i stavite sa strane. Stapku šparoga narežite na kolutiće. Češnjak, luk i krumpir očistite i nasjeckajte. Pirjajte na maslinovom ulju, dodajte vodu ili temeljac, a možete koristiti maslac i mlijeko. Poklopite lonac i kuhajte juhu dok krumpir ne omekša. Dodajte sada i vrhove šparoga. Kad je gotova, juhu izmiksajte štapnim mikserom i začinite. S krumpirom i mlijekom juha će biti kremastija i gušća, a bez krumpira bit će bistrija.

Mediteranska salata
Kuhane šparoge, mozzarellu i rajčice preliti preljevom napravljenim od tri jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dva češnja češnjaka, dvije čajne žlica limunova soka te malo soli i papra.



Linker
10. ožujak 2024 10:10