Možda će i u vašem ormaru uskoro završiti poneki topić.
 Getty Images/iStockphoto
STVARNO DJELUJE

NIJE TAKO TEŠKO Strogo izbjegavajte ove namirnice ako želite imati ravan trbuh

Ne zaboravite kako većina trenera govori kako rezultat čak 80 posto ovisi o tome što ćete jesti, a tek 20 posto o tome kako i koliko ćete vježbati.

Ako je vaš cilj imati ravan trbuh, onda definitivno trebate učiniti ova dva koraka - početi s vježbanjem i napokon početi brinuti o svojoj prehrani. Ne zaboravite kako većina trenera govori kako rezultat čak 80 posto ovisi o tome što ćete jesti, a tek 20 posto o tome kako i koliko ćete vježbati.

Nažalost, ne postoji čudesna namirnica koju možemo dodati u svoju prehranu i nakon nekoliko dana "dobiti" six pack ili barem ravan trbuh, pa je vrlo važno upoznati namirnice koje sabotiraju naš napredak.


Ovo je 8 namirnica koje treba izbjegavati!

Sir

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da prehrana bogata mastima u obliku triglicerida srednje dugih lanaca smanjuje količinu abdominalnih masti u poređenju s dugim trigliceridima. Trigliceridi srednje dugih lanaca su prisutni u mliječnim proizvodima. To ne znači da su mliječni proizvodi potpuno zabranjeni, jer postoje i zdravije opcije, kao što je grčki jogurt koji snabdijeva organizam proteinima i kalcijem. S druge strane, sir je pun kalorija i zasićenih masti. Ako želite ravan trbuh, imitirajte Francuze i izbjegavajte obrađeni, topljeni sir i uživajte u umjerenim porcijama.


Kruh

Prerađeni ugljikohidrati predstavljaju drugu grupu hrane čiju potrošnju treba ograničiti. Jedna studija pokazala je da prehrana bogata "gustim acelularnim ugljikohidratima" stimulira upale u tijelu i povećava tjelesnu težinu. Jutarnji prepečenac pokušajte zamijeniti proteinima ili voćem. Možda čak i primijetite razliku u razini energije tijekom dana. To ne znači da je kruh potpuno zabranjen. Povremeno si možete priuštiti kruh od cjelovitih žitarica jer sadrže više hranljivih sastojaka.


Sol

Iako sol neće doprinijeti povećanju abdominalnih masti, može izazvati upalu, zbog čega se ne osjećate dobro. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuhanja i konzumiranja hrane, umjesto toga, dodajte više začina jelima. Sjetite se đumbira, bosiljka, peršina, vlasca, češnjaka, kurkume...


Alkohol

Studija koja je trajala 30 dana otkrila je da su ljudi koji su pili više čaša alkoholnih pića, pa čak i ako je to bilo samo jednom tjedno, imali više abdominalnih masti nego oni koji su alkohol konzumirali redovno i u manjim količinama. Što to znači? Ne morate u potpunosti izbjegavati alkohola, samo ograničiti potrošnju na jednu čašu tog pića dnevno. Stručnjaci čak preporučuju da popijete jednu malu čašu crnog vina svakog dana uz večeru, jer je vino dobro za srčano-krvožilni sustav i opskrbljuje tijelo snažnim antioksidansima.

Rear view of young woman in sports clothing smiling and keeping arms outstretched while standing outdoors
Getty Images/iStockphoto
I vježbanje će vam, naravno, pomoći da izravnate trbuh.

Gazirana pića

Gazirana pića uglavnom su zaslađena umjetnim sladilima i fruktozom. Prema studiji objavljenoj u stručnom magazinu Journal of Nutrition, potrošnja većih količina fruktoze dovodi do povećane intraabdominalne masti. Poželjno je da konzumirate vodu bogatu sa svježim plodovima (vodu s bobičastim voćem, kriškama limuna, naranče ili krastavca, vodu s mentom..), koja će bolje hidratizirati vaše tijelo, a također je vrlo ukusna.


Prerađeno meso

Meso može biti zdraviji dio naše prehrane. Tijelo opskrbljuje velikom količinom proteina kako bi održalo zadovoljavajuću razinu energije i proizvodilo nove mišićne stanice. Međutim, obrađeni proizvodi od mesa često sadrže visoke razine zasićenih masti zbog čega nisu baš idealan izbor za ravan trbuh. Birajte puretinu, piletinu i ribu na žaru ili pripremljenu lešo kako biste unijeli dnevnu dozu proteina.


Voćni sokovi

Kao i gazirana pića, većina voćnih sokova na policama puni su aditiva, zaslađivača i fruktoze. Učinite si uslugu i napravite svježe sokove kod kuće koristeći svježe ili zamrznuto voće.


Dijetalna hrana

Iako neka hrana i pića imaju dijetetsku etiketu i sadrže malo kalorija i masti, obično sadrže dosta natrija i konzervansa. Mnogo je bolje grickati orašaste plodove ili sušeno voće. Ne samo da ćete duže biti siti, već ćete poboljšati stanje vaše kose i kože.


ČITAJTE I:

Linker
22. ožujak 2024 22:59