Kupujete li svježi kukuruz, pripazite da zrna nisu osušena i da su listovi što zdraviji

 SHUTTERSTOCK
Ljetna slastica

Nije ni čudo da su svi na njega navalili: odličan za probavu, a štiti od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti

Kukuruz ne sadrži gluten, sprječava srčane bolesti, pretilost, a ima i brojne druge prednosti

Vrijeme je za kukuruz! Kuhani, pečeni, u svakom obliku je odličan jer ima toliko benefita. Ne ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici za one koji ga moraju izbjegavati. Evo još nekoliko razloga zašto ga trebate uvrstiti u prehranu.


Sadrži benefite cjelovitih žitarica

Kao cjelovita žitarica, kukuruz se nalazi u kategoriji namirnica koje imaju zaštitni učinak. Brojne studije su povezale konzumaciju kukuruza s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Da, kukuruz je povezan s nižim rizikom od pretilosti unatoč tome što sadrži puno ugljikohidrata. No, naravno, količina je bitna. Pokušajte odabrati porcije koje su u skladu s potrebama vašeg tijela i razinom aktivnosti. Za većinu odraslih žena to bi značilo jedno klip kukuruza ili pola šalice pečenih zrna.


Bogat je važnim nutrijentima

Kukuruz sadrži različite vrste vitamina B, ali i kalij. Kalij je mineral koji podržava zdravi krvni tlak, funkcioniranje srca, mišićne kontrakcije, sprječava grčeve u mišićima te pomaže u održavanju mišićne mase. Ne samo to, kukuruz sadrži 10 puta više vitamina A od ostalih žitarica. Uz sve to, štiti od kognitivnog propadanja. Isto tako, vitamin A podržava imunološki sustav i pomaže u formiranju sluznice dišnog trakta. Jača sluznica stvara bolju zaštitnu barijeru te tako sprječava ulazak klica u krvotok.

image
SHUTTERSTOCK



Kukuruz ima antioksidanse

Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi (ili pigmenti) kukuruza, pomažu u zaštiti očiju te dokazano smanjuju rizik od makularne degeneracije (bolest je središnjeg dijela mrežnice) i katarakte (očna mrena). Isto tako, dokazano je da antioksidans kvercetin može pomoći u borbi protiv akutnih i kroničnih upala te štiti od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Kvercetin je također povezan s apoptozom, oblikom programirane stanične smrti koju tijelo koristi da ubije istrošene ili nefunkcionalne stanice.

Naravno, kad pomislite na kukuruz, sigurno mislite na onaj žute boje. No, postoje i plavi i ljubičasti, a antioksidansi u njima mogu suzbiti upalu. Kao i zaštititi tijelo od oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima.


Odličan je za probavu

Još jedan zdravstveni benefit jedenja kukuruza su netopiva vlakana koja se ne razgrađuju i ne apsorbiraju u krvotok. Netopiva vlakna ostaju u probavnom traktu, povećavaju volumen stolice i pomažu izbacivanju otpada kroz vaš sustav. To sprječava zatvor, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Kukuruzna vlakna također mogu pomoći u kontroli tjelesne težine povećanjem osjećaja sitosti nakon obroka.


Kako ga odabrati, čuvati i pripremati?

Najčešće se konzumiraju dva tipa kukuruza: šećerac i poljski. Šećerac se uglavnom koristi za pripremu jela ili se jede sam, a poljski se obično melje i koristi kao brašno.

Kupujete li svježi kukuruz, pripazite da zrna nisu osušena i da su listovi što zdraviji, a kad ga čuvate u hladnjaku, nemojte ga držati blizu namirnica koje imaju intenzivan miris jer ih kukuruz lako apsorbira. Uvijek je najbolje jesti svjež kukuruz, no i onaj zamrznuti je dobar izbor, dok onaj iz konzerve koristite samo ako baš nemate ništa drugo pri ruci.

Svježi kukuruz obično se kuha ili peče na grilu i kao takav je odlično i zdravo jelo, uz prstohvat soli. Zrna kukuruza možete dodavati u variva, juhe, jela od povrća i salate, a od kukuruznog brašna, osim palente, možete pripremati i palačinke, kekse i druge slastice ili pak tortilje.

Linker
24. travanj 2024 17:56