Nemojte da vas njegov gorak okus odbije, s vremenom biste ga zaista mogli zavoljeti
 Foto: iStock
Samo hrabro

Neka grejp postane i vaša zdrava navika

05. siječanj 2017.
Umorila vas je zima, udebljali blagdani, a sada vas je još pokosila i viroza? Krajnje je vrijeme da svom organizmu pružite oporavak u obliku vitamina, minerala, mnogo vlakana a malo kalorija.

Obilje nutrijenata, vitamina A i C, voćnih šećera te minerala kalcija, kalija i fosfora grejpu daju povlašteno mjesto među citrusima. Sadrži i mnogo vlakana, a malo kalorija. Tu su i flavonoidi, koji imaju antioksidativan učinak, smanjujući razinu slobodnih radikala, a samim time i rizik od pojave kancerogenih oboljenja. Povoljno utječe na tjelesni metabolizam, smanjuje razinu inzulina i pružit će vam značajnu podršku prilikom umora, konstipacije, probavnih smetnji, infekcija urinarnog trakta.

Visok udio vode u grejpu hidratizirat će kožu i ubrzati metabolizam.

Prilikom kupovine birajte grejp koji nije mekan. Promotrite i kakve je boje jer što je crveniji, to je slađi. Prije nego što iscijedite njegov sok, dobro je da odstoji na sobnoj temperaturi, bit će sočniji. Ako vam je gorak, dodajte žlicu meda.


9 opravdanih razloga da ga zavolite

  1. Čaša soka od grejpa svako jutro tijekom zimskih mjeseci zadovoljit će vaše dnevne potrebe za C vitaminom i osnažiti vam imunitet pa ćete se lakše obraniti od naleta gripe i upalnih procesa.
  2. Pola grejpa za jutarnji obrok ili čaša svježe iscijeđenog soka od grejpa smanjit će vam osjećaj gladi i suzbiti apetit. Visoka razina vlakana pomoći će vam da ne dođete u napast od prejedanja. Potiče i kolecistokinin, hormon u probavnom sustavu koji sudjeluje u razgradnji masnoće.
  3. Kinin koji se nalazi u grejpu je alkaloid koji ima dugu povijest liječenja malarije, a pomaže i kod lupusa, grčeva u mišićima.
  4. Pulpa grejpa korisna je prilikom visoke temperature i groznice. Razrijedite li sok od grejpa s vodom, djelotvorno ćete utažiti žeđ i hidratizirati organizam.
  5. Tijekom zimskih mjeseci češće osjećamo umor i patimo od nedostatka energije. Nakon što popijete sok od grejpa u koji ste ukapali malo soka od limuna, na očigled ćete postati budniji i svježiji.
  6. Prisutnost pektina i dijetalnih vlakana ublažava iritaciju želuca i poboljšava protok probavnih sokova. Njegov bijeli dio, koji se nalazi ispod kore, sadrži vlakna koja će potaknuti rad crijeva.
  7. Preporučuje se i dijabetičarima: antioksidans pod nazivom naringenin, koji ovoj voćki daje gorkasti okus, učinkovit je kod dijabetesa tipa 2 na način da povećava osjetljivost tijela na inzulin, a pomaže i održavati zdravu tjelesnu težinu.
  8. Svježi sok od grejpa pomoći će alkaliziranju organizma, a poznato je da je upravo kiselost uzročnih teških oboljenja, kao što je rak.
  9. Popijete li tri puta na dan, prije svakog obroka čašu vode u koju ste ukapali 10 do 20 kapi soka od grejpa, oslobodit ćete se nadutosti i težine u želucu koji mogu nastati nakon obroka.

Dobro je znati!

Za razliku od limuna i naranče, s konzumacijom grejpa treba biti oprezan uzimate li istodobno i neke lijekove. Sadrži furanokumarine, koji će spriječiti enzime da razgrade lijekove, što može dovesti do neželjenih posljedica. Riječ je o lijekovima za liječenje hipertenzije i problema sa srcem, snižavanje kolesterola u krvi, ali i antibioticima. Prepiše li vam ih liječnik, najbolje je da grejp izbacite iz prehrane.

Foto: iStock
Patite li od hipertenzije ili ste na antibioticima, najbolje bi bilo da ne konzumirate ovaj citrus

Moćni prirodni antibiotik
Citrofit je jedan od moćnijih prirodnih antibiotika. Dobiva se iz pulpe i sjemenki grejpa, a ekstrakt se može nabaviti i kod nas, u trgovinama zdrave hrane. Citrofit je izuzetno djelotvoran u liječenju bakterija i virusa, od velike pomoći u liječenju kandide, klamidije, salmonele, E. coli. Treba li uopće nadodati još nešto osim da bi bilo dobro dan započeti jednim grejpom!?

Teme
Linker
22. listopad 2021 21:55