Postoje genijalni recepti sa zobi od kojih možete napraviti ukusan ručak ili večeru.

 FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
Ana Dukić
Ana Dukić
Recepti koje morate probati

Ne, zobene pahuljice ne morate jesti samo za doručak... Od njih možete napraviti varivo ili ćufte

25. siječanj 2022.
Zob je odlična u kombinaciji s raznim namirnicama i može biti odlična baza za ručak ili večeru

Kad vam netko spomene zob ili zobene pahuljice, prvo pomislite na doručak? Mi isto. Obično zamišljamo zobenu kašu s bananama ili bobičastim voćem. Međutim, to razmišljanje je vrlo ograničavajuće, i to ćemo vam dokazati. Postoje genijalni recepti sa zobi od kojih možete napraviti ukusan ručak ili večeru te tako unijeti vlakna.

Zbog svog okusa, zob je odlična u kombinaciji s raznim namirnicama, kao što su gljive, sir, grah ili zeleno lisnato povrće. Isto tako, ukusna je u kombinaciji s mesom. Ovi recepti su dokaz za to.


Varivo od puretine, graha i zobi

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 220 grama mljevene puretine
  • 1 velika zelena paprika
  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 1 žlica cajun začina
  • 3/4 žličice morske soli
  • 250 ml pileće juhe
  • 400 grama rajčice narezane na kockice
  • 200 grama zobi
  • 400 grama crvenog graha


Priprema

1. Ugrijte ulje u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte puretinu, papriku, luk, cajun začin i 1/4 žličice soli te kuhajte oko pet minuta. Ostavite po strani.

2. U drugi lonac dodajte pileću juhu, nasjeckane rajčice i ostatak soli te kuhajte dok ne proključa. Smanjite jačinu vatre na srednju, dodajte zob, grah i mješavinu puretine. Miješajte i kuhajte dok zob ne omekani, oko pet minuta.

3. Spremno je za posluživanje. Dobar tek!


Palačinke od špinata, rajčice, kozjeg sira i zobi

Sastojci

  • 110 ml niskomasnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica korice limuna
  • 1 limun
  • 60 grama špinata
  • 80 grama brašna od slanutka (ali može i pšenično)
  • 30 grama zobenih pahuljica
  • 1/4 žličice morske soli
  • 50 grama mekog kozjeg sira
  • 100 grama cherry rajčica

Priprema

1. U posudi srednje veličine izmiješajte mlijeko, jaja, 1/2 žličice ulja i koricu limuna. Nakon što se smjesa ujednači dodajte špinat i pola rajčica.

2. U mješavinu dodajte brašno, zobene i sir. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.

3. U veliku neprianjajuću tavu dodajte ostatak ulja i ugrijte na vatri srednje jačine. Kao i klasične palačinke, napravite veličinu koja vam odgovora. Pecite palačinke dok ne postanu smeđe boje, oko dvije minute sa svake strane. Naravno, možda će vam trebati više ili manje vremena, ovisno o veličini pa se bolje vodite bojom.

4. Servirajte ih uz sir i ostatak rajčica. Nasjeckajte limun na komadiće i iscijedite sok po palačinkama.

5. Dobar tek!


Ćufte od leće, zobi i gljiva

Sastojci

  • 200 grama sušene leće
  • 1 lovorov list
  • 400 ml vode
  • 220 grama šampinjona
  • 60 grama zobenih pahuljica
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 40 grama svježeg peršina
  • 1/2 žličice sušenog timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani bijeli luk
  • 3-4 režnja češnjaka, nasjeckanog
  • 60 ml crnog vina
  • 1 žlica soja sosa
  • 2 jaja
  • sol i papar po potrebi


Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 200 °C, a na pleh na kojem ćete peći ćufte stavite papir za pečenje.

2. U lonac dodajte leću, lovorov list i vodu i kuhajte dok ne zavrije. Zatim vatru smanjite na najmanju jačinu i kuhajte 10 minuta. (Leća će biti nedovoljno kuhana). Maknite s vatre, iscijedite i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Bacite lovorov list.

3. U blender stavite gljive, zob, leću, peršin i začine (origano, mljevena paprika, timijan). Blendajte dok smjesa nije usitnjena, ali ne i kašasta.

4. U velikoj tavi ugrijte ulje na vatri srednje jačine, dodajte nasjeckani luk i prstohvat soli. Kuhajte i miješajte dok luk ne postane proziran i pozlaćen po rubovima, oko pet minuta. Dodajte češnjak, kuhajte i miješajte oko 30 sekundi. Potom dodajte mješavinu leće i gljiva i kuhajte dok ne postane smeđa, oko pet minuta, uz neprestano miješanje.

5. U mješavinu ulijte crno vino i umak od soje. Nastavite kuhati i miješajte dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre i mješavinu premjestite na tanjur. Dodajte sol i papar po želji. Neka se mješavina ohladi kako biste mogli rukovati s njom.

6. U maloj zdjeli pjenjačom izmutite jaja i dodajte ih mješavini leća i gljiva. Sve još jednom dobro izmiješajte. Rukama napravite male kuglice (ćufte). Ćufte stavite na papir za pečenje tako da između svake bude oko dva centimetra razmaka. Pecite ih u pećnici dok ne postanu zlatno smeđe boje, oko 35 minuta.

7. Spremno za posluživanje!


Azijska kaša s jajima i lukom

Sastojci

  • 600 ml povrtne juhe
  • 4 mlada luka (nasjeckana)
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice morske soli
  • 100 grama zobenih pahuljica
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 žličice umaka od soje
  • 1 žličica sezama

Priprema

1. U lonac stavite povrtnu juhu, 3/4 mladog luka, đumbir i sol te kuhajte dok ne zavrije. Dodajte zobene i neka ponovno proključa. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da kuha, povremeno miješajući, oko 20 minuta.

2. Prebacite sve u zdjelu, dodajte jaja, umak od soje, sezam i ostatak mladog luka. Spremno za posluživanje!

Teme
Linker
23. svibanj 2022 01:07