SHUTTERSTOCK
Savjeti o hrani

Ne, rajčice ne trebate držati u hladnjaku! Evo gdje bismo ih trebali čuvati za vrhunsku svježinu i okus

Ako se ne jede na vrhuncu svježine, okus rajčice može u trenu prijeći iz slatkog i sočnog u spužvasti

Odlazak u trgovinu po svježe voće i povrće za pripremu jela je luksuz koji si ne možemo uvijek priuštiti. Zato ih obično kupujemo danima unaprijed. Neke namirnice su jednostavne za skladištenje i mogu dugo izdržati u hladnjaku. Dok su druge promjenjive kada je svježina u pitanja. Zato se isplati naučiti kako ih pravilno čuvati. Jedna od namirnica koja ima promjenjivu svježinu je i rajčica. Ako se ne jede na vrhuncu svježine, okus rajčice može u trenu prijeći iz slatkog i sočnog u spužvasti.


Gdje čuvati rajčice?

Za najbolju kvalitetu i okus, svježe rajčice držite na pultu ili u smočnici, prema američkom Ministarstvu zdravstva. Posebno ako kupujete nezrele rajčice, trebali biste ih držati na sobnoj temperaturi, dok ne dostignu vrhunac zrelosti i dok ne budu spremne za konzumaciju. Nakon što sazru, razmislite o tome da ih premjestite u hladnjak, ovisno o tome kad ih planirate jesti.

Dok su još uvijek u nezreloj fazi, nikako ih ne smijete držati u hladnjaku. Prema Florida Tomato Committee, enzim koji rajčicama daje okus trajno se prestaje proizvoditi kada temperatura rajčice padne ispod 13°C.

Isto tako, niske temperature smanjuju okus rajčice koji već ona ima i uzrokuju širenje vode u njoj. Obično to ne možete vidjeti, ali kad ju zagrizete, osjetit ćete spužvastu teksturu. Postoje rasprave o tome kako skladištiti rajčice, čak i na koju stranu okrenuti peteljke. Florida Tomato Committee preporučuje da peteljke budu okrenute prema gore. Naime, područje oko nje je najmeški dio rajčice tako da ako leži na ovom dijelu, može dobiti modrice. Neki stručnjaci inzistiraju na tome da skladištenje rajčice s peteljkom okrenutom prema dolje sprječava njihovo sušenje dok sazrijevaju jer vlaga izlazi kroz mjesto gdje je peteljka odrezana. Naš savjet? Prosudite sami!

Bez obzira na koju stranu položite rajčice, vodite računa o okolini. Naime, voće i povrće ne smijete skladištiti zajedno jer se tako ubrzava kvarenje.


Kako čuvati zrele rajčice?

Možda sad već mislite da ih nikad ne trebate držati u hladnjaku, ali to nije uvijek slučaj.

Naravno, imaju bolji okus kad sazru na sobnoj temperaturi, a zatim ih pojedete. No, američko Ministarstvo zdravlja kaže da rajčice možete čuvati na sobnoj temperaturi dok ne sazru i u roku od sedam dana ih trebate pojesti. Međutim, ako su potpuno zrele, a ne planirate ih koristiti još nekoliko dana, možete ih staviti u hladnjak. To će zaustaviti proces zrenja i održati ih svježima dok ne budete spremni uživati u njima.

Budući da će niska temperatura ipak malo pogoršati okus, dobro je pustiti ih da malo odstoje na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Ako vam ostane odrezani komad rajčice, trebate ga pojesti što prije. No, inače ga možete čvrsto zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak kako biste spriječili gubitak previše vlage, a onda i pojesti kroz jedan ili dva dana.


Možete li ih smrznuti?

Možete, ali to će promijeniti teksturu kada se odmrznu. Kada se zamrzne, voda će se proširiti koliko god može, a zatim se skupiti kada se odmrzne. Drugim riječima, svježe rajčice nakon odmrzavanja neće biti čvrste pa ih je najbolje koristiti samo za kuhanje umaka ili variva.

National Center for Home Food Preservation predlaže da rajčicama prvo izvadite sredinu i ogulite ih, a zatim smrznete. Smrznute rajčice možete držati do dva mjeseca.

Linker
20. travanj 2024 15:29