Foto: Istock
Dar uz Jutarnji list

Ne propustite - Dijabetička kuharica u tri nastavka

U tri nastavka donosimo recepte za fina i ukusna jela i slastice te savjete koji će oboljelima pomoći da jedu fino, uravnoteženo i zdravo te da dobro kontroliraju šećer u krvi i ostanu zdravi.

Neprestano razmišljanje o tome što, kako i koliko jesti dijabetičarima katkad zna biti naporno. Osnovni je cilj da razina šećera u krvi bude dobro kontrolirana, no također je važno jesti namirnice koje, uz to što reguliraju šećer, pomažu u sprečavanju drugih zdravstvenih komplikacija dijabetesa, prvenstveno bolesti srca i krvnih žila.

Doktor u kući, najčitaniji magazin za zdravlje i Jutarnji list daruju svim čitateljima tri knjižice Dijabetička kuharica. U tri nastavka donosimo recepte za fina i ukusna jela i slastice te savjete koji će oboljelima pomoći da jedu fino, uravnoteženo i zdravo te da dobro kontroliraju šećer u krvi i ostanu zdravi.

Omiljeni recepti

U prvoj knjižici koja izlazi u ponedjeljak, 18. veljače, dijabetičari otkrivaju svoje omiljene recepte za jela koja njima ne podižu šećer u krvi, a donosmo i popis najboljih namirnica za kontrolu šećera.

Dan kasnije, u utorak, 19. veljače, u našoj Dijabetičkoj kuharici pronađite recepte za sigurne i kreativne slastice: od krekera, muffina, sirovih kuglica, sirovi čoko puding do pita i anđeoskog kolača.

Nekad se smatralo da su deserti i slastice zabranjeni dijabetičarima, međutim danas znamo da se oboljeli od šećerne bolesti ne trebaju odreći ničega, ako biraju prirodne sastojke, znaju što jedu i koje im namirnice podižu šećer, umjereno ih konzumiraju i budu fizički aktivni svakog dana.

Također, u ovom nastavku donosimo konkretni prijedlog jelovnika za sedam dana u pravilu pet obroka na dan. Oboljelima od šećerne bolesti preporučuje se jesti dva međuobroka uz doručak, ručak i večeru, a imamo prijedlog za svaki obrok. Tako možete lakše odlučiti između sedam prijedloga za pojedini obrok.

U srijedu, 20. veljače, darujemo treći nastavak Dijabetičke kuharice u kojem ćete pronaći recepte za jela niskog glikemijskog indeksa, jelovnike uravnotežene prehrane i jelovnik ako trebate i smršaviti. Saznajte kako složiti obroke po jedinicama te koje namirnice trebate izbjegavati.

U Hrvatskoj je između 450 i 500 tisuća dijabetičara, među njima i mnogi koji ne znaju da imaju tu bolest. Prehrana je ključ prevencije i liječenja dijabetesa, a prehrana dijabetičara dobra je prehrana i za sve zdrave osobe.

Ne propustite! Od ponedjeljka 18. veljače dar uz Jutarnji list - Dijabetička kuharica u tri nastavka

Linker
10. svibanj 2024 16:39