Jedete li lubenicu?

 SHUTTERSTOCK
Tako osvježavajuća

Ne možemo ljeto zamisliti bez nje! Evo zašto se lubenica već danas treba naći na vašem tanjuru

Prednosti konzumiranja lubenice proizlaze iz njezinih različitih nutrijenata. Lubenica sadrži vitamin C, folate, a i aminokiseline

Poznata po svojoj crvenoj boji, osvježavajućem okusu i hrskavoj teksturi, lubenica je vrhunsko ljetno voće. No, osim toga ona je nutritivno bogata namirnica koja ima toliko benefita za zdravlje zbog kojih ćete ju kupiti u prvoj trgovinu.


Što je lubenica?

Vjerovali ili ne, lubenica je zapravo bobica. U botanici, bobica je mesnato voće koje ima više od jedne koštice, prema Colorado State Universityju. Osim ovih botaničkih detalja, uz lubenicu se vežu i druge zanimljivosti. To je biljka koja raste na vinovoj lozi, a originalno potječe iz Egipta, međutim danas raste u svim toplim regijama svijeta.

Sočno voće spada u porodicu tikvovki, a u nju spadaju i krastavci i bundeve.

Većina sorti ima crveno meso i zelenu koru, no neke sorte imaju zeleno, narančasto ili bijelo meso, prema Pennsylvania State Universityju.

Prednosti konzumiranja lubenice proizlaze iz njezinih različitih nutrijenata. Lubenica sadrži vitamin C, folate, magnezij i kalcij. Ovo ljetno voće bogato je likopenom. Likopen je vrsta karotenoida, a to su crveni/narančasti/žuti biljni pigmenti s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, prema Oregon State Universityju. Konkretnije, likopen je crveni biljni pigment odgovoran za boju mesa lubenice.

Uz to što savršeno rashlađuje, lubenica predstavlja ukusnu i zdravu užinu, ali i vrlo dijetalnu namirnicu, jer na 100 grama ima svega 30 kalorija.


Koji su zdravstveni benefiti lubenice?

Osim što je ukusna, lubenica zbog različitih nutrijenata pomaže u održavanju zdravlja. Ovo su samo neke od potencijalnih dobrobiti:


Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

- Lubenica je bogata antioksidansima, uključujući vitamin C i likopen - kaže registrirana dijetetičarka Roxana Ehsani za Shape.

To je izuzetno važno jer antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, molekula koje uzrokuju oksidativni stres, koji u konačnici povećava rizik do kroničnih bolesti kao što su rak i dijabetes.

Ljudsko tijelo stvara slobodne radikale kao nusproizvod faktora kao što su stres ili izloženost zagađivačima iz okoliša. Obično, naše tijelo može kontrolirati te slobodne radikale koristeći vlastitu antioksidativnu obranu, ali kad ih je više, slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativni stres, koji može uzrokovati oštećenje stanica i dovesti do bolesti.

Ehsani naglašava da jedući hranu bogatu antioksidansima, poput lubenice, možete pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i zaštititi svoje tijelo.

Podržava zdravlje srca

Ako vam antioksidansi iz lubenica nisu dovoljno primamljivi, ne brinite, ovo voće ima i druge benefite. Uz to što je odličan izvor likopena, lubenica je bogata i aminokiselinom citrulin. To je odlična vijest za vaše srce.

Likopen smanjuje LDL (loši) kolesterol i povećava HDL (dobri) kolesterola, navodi Paula Doebrich, registrirana dijetetičarka i osnivačica Happea Nutrition. Ovo su izuzetno važni učinci jer je visoki kolesterol jedan od glavnih čimbenika rizika za srčane bolesti, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Što se tiče citrulina, to je aminokiselina potrebna za stvaranje dušikovog oksida. Dušikov oksid je vazodilatator, što znači da pomaže opuštanju krvnih žila, osiguravajući da krv bogata kisikom može doći do vašeg srca. Zapravo, redovito jedenje lubenice može podržati zdravlje srca i krvnih žila, baš zbog citrulina.

image

Lubenica

SHUTTERSTOCK


Podržava zdravlje očiju

Ako želite zaštititi svoje oči, jedite lubenicu. Obilje likopena u ovom voću može podržati zdravlje očiju, a može i spriječiti ili odgoditi stvaranje katarakte te smanjiti rizik od makularne degeneracije.

Ovi učinci su posljedica antioksidativnih sposobnosti likopena i karotenoida općenito, koji štite oko od oksidativnog stresa.

Pomaže u probavi

Sadržaj vode u lubenici pomoći će u probavi jer je hidratacija vitalna za taj tjelesni proces. Inače, ako ste dehidrirani tijelo će povući sve dostupne tekućine kako bi pomoglo kretanju hrane kroz sustav. To može dovesti do zatvora, a redovita hidratacija može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Isto tako, sjemenke lubenice su bogate vlaknima, pa biste ih možda trebali prestati uklanjati ako želite iskoristiti probavne prednosti lubenice.

Može pomoći u oporavku mišića

Da, ovo ljetno voće vam može pomoći u oporavku mišića nakon vježbanja. Opet u pomoć uskače aminokiselina citrulin, koja sprječava bol u mišićima nakon vježbanja, i to na dva načina. Prvo, znate da citrulin pomaže u proizvodnji dušikovog oksida? Dušikov oksid je zadužen za regulaciju zdravog protoka krvi, mišićne kontrakcije i oporavak mišića.

Drugo, citrulin je potreban za učinkovito uklanjanje amonijaka (otpadnog nusprodukta probave proteina) iz tijela. Učinkovito uklanjanje amonijaka smanjuje nakupljanje laktata, tvari koja se privremeno povećava tijekom vježbanja. To je ključno jer laktat može doprinijeti bolovima u mišićima kada je prisutan u višku. Citrulin može potaknuti kemijske reakcije potrebne za uklanjanje laktata iz tijela, čime se ublažava bol.


Kako odabrati najsočniju lubenicu?

  • Treba biti tamno zelene boje, bez oštećenja.
  • Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. Nezrela lubenica je lagana jer nema dovoljno vode.
  • Kora mora biti čvrsta kao da će prsnuti.
  • Što je peteljka svježija, to je svježija i lubenica.
  • Kucnite po lubenici ili je lupite dlanom, mora zvučati šuplje.
  • Dio lubenice koji je stajao na zemlji mora biti žućkaste boje, ne zelene ili bijele jer je to znak da je prerano ubrana.

Lubenica na žaru

Sastojci

  • 1/2 kg lubenice (ne smije biti previše zrela)
  • žica maslinovog ulja
  • bosiljak ili menta

Priprema

1. Lubenicu narežite na kriške (debele najmanje 5 centimetara).

2. Premažite s malo maslinovog ulja.

3. Pecite na vrućem roštilju minutu do dvije na svakoj strani.

4. Nakon roštiljanja pospite je svježom metvicom ili bosiljkom.

5. Posolite prema ukusu.

Linker
27. travanj 2024 00:51