Koliko dugo su jaja sigurna za korištenje?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Jednostavni trikovi

Ne morate se držati otisnutog datuma na pakiranju! Evo kako možete znati jesu li se jaja pokvarila

Pokvarena jaja ćete prepoznati po mirisu, boji i testu plutanja

Jaja su nam odličan doručak i sastojak koji nam pomaže u pripremi raznih jela i kolača. Sadrže proteine, masnoće, vitamine B i D, a uz to su i ukusna. Jednostavno svaki hladnjak ih mora imati. Vjerojatno i sami znati kako pripremiti jaja na različite načine, no znate li koji je njihov rok trajanja? Odnosno koliko dugo su jaja sigurna za korištenje.

Dobra vijest je da se ne morate držati datuma koji piše na pakiranju jer jaja mogu trajati puno duže. Osim toga, postoje načini kako da sami provjeriti jesu li još sigurna za konzumiranje.


Koliko dugo jaja mogu trajati?

Prema nekim preporukama, jaja trebate iskoristiti u roku tri tjedna nakon što ih kupite. Ali što ako se ne možete sjetiti kad ste ih kupili?

Naime, postoji razlika između termina "najbolje upotrijebiti do" i "rok trajanja" (ili "upotrijebiti do").

"Najbolje upotrijebiti do" znači da će neka namirnica imati do tog datuma najbolju kvalitetu (u ovom slučaju jaja) i najbolji okus. Drugim riječima, možete koristiti namirnice nakon tog datuma ako sami ne uočite da su se pokvarila. Nisu opasna za korištenje.

"Rok trajanja" ili "upotrijebiti do" se odnosi na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne biste smjeli konzumirati. Obično se radi o brzo kvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati opasnost za zdravlje.


Kako možete znati jesu li jaja još uvijek dobra?

Najbolji način da utvrdite je li jaje pokvareno je da ga dobro pregledate.

  • Proučite ga - pokvareno jaje može izgledati znojno izvana ili čak ljepljivo. Također može imati ružičasti bjelanjak kad ga razbijete, što pokazuje prisutnost bakterija. Ako primijetite bilo kakve promjene, bacite ga.
  • Pomirišite ga - ako jaje smrdi nakon što ga razbijete, nemojte dvojiti, bacite ga.
  • Test plutanja - kako jaje stari, vlaga izlazi kroz ljusku i ulazi zrak. Kako biste testirali jaje (nerazbijeno), stavite ga u zdjelu vode. Ako pluta, onda je staro. Ako potone, onda je svježe. Međutim, staro ne znači da je pokvareno. Možete ga koristiti ako ga razbijete i ono ne smrdi.

Isto tako, važno je znati da kuhanjem nećete smanjiti smrad ili loš okus. Da, neke bakterije će nestati, ali vaše jaje neće imati dobar okus.

Jedna stvar je važna za znati: Iako se jaja mogu pokvariti u hladnjaku, ne morate se brinuti zbog salmonele.

- Patogen kojeg se najviše bojimo je Salmonella Enteritidis, međutim ona se ne razvija na temperaturi ispod 7° C - rekao je Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane i profesor na Sveučilištu North Carolina.

Dodaje da se kontaminacija događa unutar jajeta pa kad se jednom nađe tamo, ništa to ne može promijeniti. Drugim riječima, koliko dugo je jaje u hladnjaku neće igrati ulogu u razvoju salmonele. Prema pregledu iz 2009. godine salmonela se razvija unutar bjelanjka, žutanjka i ljuske jajete. Izaziva izuzetno neugodne simtpome poput:

  • groznice
  • mučnine
  • povraćanja
  • grčeva
  • proljeva

Ako sumnjate na takav tip zaraze, odmah posjetite liječnika.


Kako jaja mogu duže trajati u hladnjaku?

Zapravo postoji trikove koje možete iskoristiti.

Provjerite datum prije nego ih kupite

Možda uzimate jaja na sniženju ili niste dosad obraćali pažnju, ali važno je provjeriti do kad se mogu koristiti ili kad su pakirana. Nema smisla kupiti ih na sniženju ako ćete pola kutije baciti. Isto tako, otvorite kutiju i provjerite jesu li sva jaja čitava.

Pravilno čuvajte jaja

Kad ih kupite, odmah ih stavite u hladnjak. Isto tako, hladnjak držite ispod 4°C. Nikad ne biste trebali ostaviti jaja izvan hladnjaka duže od dva sata, tako ćete najbolje izbjeći razvoj bakterija.

Zadržite ih u kartonu i nemojte ih stavljati u vrata jer je to najtopliji dio hladnjaka.

Linker
11. rujan 2023 20:31