Užina može biti dio uravnotežene prehrane i može biti odlična prilika da unesemo neke dodatne hranjive tvari

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Imamo i recepte

Ne morate ih se odreći! Ovo su najbolje grickalice za one koji pokušavaju otopiti kilograme

Zdravo grickanje između obroka može pomoći u gubitku masnoća



Želite smršavjeti, ali ne biste se odrekli grickalica? Zapravo i ne morate! Suprotno vjerovanjima, grickanje između obroka može pomoći u gubitku masnoća, a i daje vam dodatnu priliku za povećanje unosa hranjivih tvari i vitamina.

Klinička nutricionistica Suzie Sawyer objasnila je za The Sun zašto su grickalice odličan odabir za one koji pokušavaju smršavjeti.

- Kada pokušavate smršavjeti, važno je unijeti što više nutritivnih tvari hranom koju jedete. To znači odabrati hranu bogatu vitaminima, mineralima i bjelančevinama kako bi se kontrolirao unos kalorija, a glad držala pod kontrolom. Ako odaberete međuobrok s visokim razinom šećera, kao što je kolač, unijet ćete višak kalorija i opet ćete osjećati glad sat vremena kasnije, uz to što takav obrok imala malo esencijalnih hranjivih tvari - objasnila je Sawyer.

Vodič NHS EatWell kaže da bi grickalice trebale činiti otprilike 20 posto vašeg dnevnog unosa kalorija. Primjerice, žena koja jede 2000 kalorija dnevno kako bi smršavjela, dva međuobroka bi trebala imati po 200 kalorija svaki.

- Grickalice nisu nužno osmišljene da se zasitite već da vas spriječe da ne budete tako gladni prilikom sljedećeg obroka - kaže dijetetičarka Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook.

Ovo su grickalice koje preporučuju stručnjaci.


Proteinski međuobrok

- Proteini stimuliraju hormon suprotan inzulinu, glukagon, održavajući ravnotežu razine šećera u krvi i stoga smanjuju žudnju, posebno za slatkišima - objašnjava Sawyer.

Odličan izbor su miješane sjemenke, bogate proteinima i esencijalnim mineralima, a ako ste mesojed, možete odabrati male komadiće piletine sa zobenim kolačima.


Jabuka s maslacem od kikirikija ili orasima

Voće je najlakši međuobrok pogotovo ako ste u pokretu. Stručnjaci predlažu da ga uparite s malom šakom orašastih plodova ili žlicom maslaca od orašastih plodova jer sadrži zdrave masnoće.

Isto tako, ovakav međuobrok možete pronaći u svim trgovinama i na brzinu možete zasititi glad i žudnju.


Grčki jogurt i bobičasto voće

Nutricionistica Sawyer preporučuje bobičasto voće za međuobrok jer ima nizak glikemijski indeks, što znači da se sporo razgrađuje te polako povećava razinu šećera u krvi.

- Spajanje grčkog jogurta bogatog kalcijem i bobičastog voća bogatog antioksidansima je nutritivna kombinacija iz raja - ističe Susie Burrell, dijetetičarka iz Sydneyja.

Na svom blogu napisala je da ne samo da jogurt ima minimalno šećera u usporedbi s mnogim voćnim jogurtima, već i nizak glikemijski indeks što znači da će pomoći u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom nekoliko sati nakon što ga pojedete.

- Kada je riječ o voću, bobičasto voće je relativno niskokalorično i puno vlakana što ih čini savršenim izborom za lagani međuobrok - kaže Burrell.


Sir i krekeri

Ako ste ljubitelj slanih grickalica kao što je čips, ovo je odlična zamjena.

- Sir je hrana bogata hranjivim tvarima poput proteina, kalcija i magnezija, a u kombinaciji s krekerima od cjelovitih žitarica ili kukuruza nudi savršenu ravnotežu proteina i ugljikohidrata kao cjeloviti međuobrok - rekla je Sawyer.


Štapići od povrća i umak

Ovo je izvrsna kombinacija kojom ćete povećati unos povrća tijekom dana. Povrće je bogato vlaknima što je dobro za mršavljenje iz dva razloga, teže je probavljivo pa smanjuje apetit, a veže se i za vodu u crijevima stvarajući "gel".

Mrkva, krastavac, celer i paprika su niskokalorične pa je umak poput humusa ili nemasnog mekog sira savršen spoj.


Tost s namazom

Zdrava kriška integralnog kruha, koja ima veću nutritivnu vrijednost od bijelog kruha, i namaz može biti pristojan međuobrok od 200 kalorija. Kruh u kombinaciji s namazima poput maslaca od kikirikija ili nemasnog sira će vam dati energiju. Uz to, možete staviti kriške banane, nasjeckane orašaste plodove ili narezane rajčice ako želite poboljšati okus.


Muesli

Ovo je pomalo kao drugi doručak i savršen je za one koje voli slatko. Kombinacija je sastojaka poput ribane jabuke, zobi, mlijeka, sjemenki ili orašastih plodova te bobičastog voća, a sve se poslužuje hladnim. Isto tako, možete napraviti večer prije i staviti u hladnjak da se stegne.


Domaće granole

Helen Bond, vodeća registrirana dijetetičarka iz Velike Britanije, istaknula je kako je tijekom mršavljenja važno osvijestiti unos soli i šećera u naizgled zdravoj hrani.

- Užina može biti dio uravnotežene prehrane i može biti odlična prilika da unesemo neke dodatne hranjive tvari. Ali važno je pametno birati grickalice, čak i "zdrave grickalice", poput keksa sa smanjenom masnoćom, pločice od žitarica, jogurti itd. mogu se činiti dobrim izborom, ali nisu svi isti - kaže Bond.

Možete napraviti vlastite pločice od žitarica tako da, na primjer, pomiješate 2 zgnječene zrele banane, 150 g zobi, 2 žlice maslaca od kikirikija i 100 g nasjeckanih orašastih plodova ili sjemenki, stavite na pleh i pečete u pećnici (180°C oko 25 minuta) do zlatne boje.


Kuhana jaja

Ovo je posljednja stvar koju ćete poželjeti nositi u torbi, ali kuhana jaja su bogata proteinima koji vam mogu pomoći da osjećate sitost između obroka.

Najbolje ih je držati u ljusci kako biste izbjegli neugodan miris, a možete im dodati začine kako biste poboljšali okus.


Čokoladica - ako žudite za slatkim

Može biti lakše držati se dijete ako si tu i tamo dopustite poslastice, neke su čokoladice relativno prikladne za dijetu jer nisu tako kalorične. Osim toga uvijek možete izabrati malu čokoladicu.

Nutricionist Rob Hobson je rekao ako jedete čokoladu, pokušajte se držati oko 20 grama tamne čokolade s visokim udjelom kakaa.

- Čokolada je zadnja opcija za mnoge ljude, ali s obzirom na to da je veličina porcije prilično mala, morate je maksimalno iskoristiti, stoga budite oprezni prilikom odabira - zaključio je Hobson.

Linker
15. travanj 2024 17:29