Imate li staro pakiranje šećera u smočnici, ne brinite - s njim je baš sve u redu, slobodno ga dodajte kolaču, palačinkama, kavici...
 Foto: Shutterstock
Za njih ne vrijedi rok trajanja

Ne bacajte ih: Ove namirnice nemaju rok trajanja i nikad se neće pokvariti!

Kako vam se više ne bi dogodilo da bacate hranu, donosimo popis namirnica koje se nikad ne kvare, pa na njima datume ne morate ni gledati.

Svi mi postali smo u današnje vrijeme vrlo oprezni pri konzumaciji hrane koju kupujemo. Gledamo je li ambalaža (ne)oštećena i, naravno, je li rok trajanja valjan.

Upravo rok trajanja namirnica može biti prilično zbunjujuć.

Ne samo da postoji više datuma koje valja razumjeti (a to su "rok trajanja" i "najbolje upotrijebiti do…"), nego ponekad ti datumi mogu biti i potpuno pogrešni. Stoga se dogodi da, u neznanju, i sami puno toga bacamo iako za to nema potrebe. Osim što su potpuno dobre, neke su namirnice i sigurne za konzumaciju.

Kako vam se više ne bi dogodilo da bacate hranu, donosimo popis namirnica koje se nikad ne kvare, pa na njima datume ne morate ni gledati.

Sol

Sol, bila ona morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste ju kupili.

Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, no i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješajte dok se kristali ne rastope.

ČITAJTE I:

  • 8 jako dobrih razloga zašto bismo trebali jesti med prije spavanja
  • Vatreni eliksir: Gutajte ga što češće, može vam samo pomoći
  • Naučili smo kako, pa smo testirali med

Riža

Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste ju kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu, basmati… No ne i za smeđu rižu koje je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da ju čuvate od insekata.

Bijeli ocat

Možete kupiti veću količinu bijelog octa bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. A podsjetimo i kako ga, osim u salatama i juhama, možete koristiti i kao odlično sredstvo za čišćenje.

Foto: Shutterstock
Sol je također na popisu namirnica koje nemaju rok trajanja, no s brašnom je neka druga priča.

Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež, jer se čuva u čistom alkoholu. No pripazite da se radi o doista pravom ekstraktu vanilije jer onaj umjetni nema toliki životni vijek. Imajući to na umu, možda se ipak odlučite na onu pravu, ali malo skuplju varijantu.

Žestoka pića

Ne morate žuriti da dovršite svaku kapljicu alkohola koju imate u stanu. Dobro zatvorena i na hladnom mjestu uskladištena boca žestice može trajati koliko god je potrebno. Ormarić sa žestokim pićem obično je nešto što se nasljeđuje, no ne morate brinuti o kvaliteti pića koje ste naslijedili od bake. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

Suhi grah

I suhi grah može stajati unedogled. Jedino što je moguće jest to da će mu trebati nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. No, dobra je stvar što neće izgubiti niti svoju nutritivnu vrijednost.

Javorov sirup

Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li ju u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Sličan medu, javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.

ČITAJTE I:

  • Cijela istina o javorovom sirupu
  • Agavin, javorov i sirup od datulja - evo zašto biste i s njima trebali biti oprezni

Kukuruzni škrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no morate ju čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvorenu. A kako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete ju mirne duše nastaviti koristiti dugo vremena.

Instant kava

Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek i to bez obzira je li pakiranje otvoreno ili nije.

Linker
14. travanj 2024 00:51