Odličan izvor antioksidansa
 Getty Images/iStockphoto
To se zove osvježenje...

Napravite čaroban voćni spoj: Ovaj je smoothie prava vitaminska bomba!

Ananas sadrži posebne enzime, točnije bromelin koji, kako su pokazala brojna istraživanja, ima protuupalno djelovanje i jača imunosni sustav 

Prehlade, grlobolja, šmrcanje odavno nisu samo zimski problemi. S modernim načinom života, koji nerijetko podrazumijeva ne baš urednu prehranu i malo kretanja, a naročito još i s pandemijom koronavirusa i izolacijom, naš je organizam sve manje spreman da nas štiti od raznih virusa i bakterija pa su se ti problemi rastegli na cijelu godinu.

Ovaj će vam napitak pomoći da podržite svoj imunosni sustav obiljem vitamina C, kojim su bogati agrumi, kivi i jagode, te vitaminom A, koji je prisutan u obliku betakarotena u voću i povrću žute i narančaste boje (poput manga) i nužan je za zaštitu kože i sluznica. Ne nedostaju ni antioksidativne tvari koje su korisne za zaštitu od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zaštitu imunosnih stanica.

Dobar izvor antioksidansa je mlijeko od badema, koje sadrži tokoferol (vitamin E) i dobru dozu vitamina A. Nemojte zaboraviti da bademovo mlijeko sadrži i proteine, koji su važni za obnovu tkiva, ali i cink, koji je neizostavan za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava. Ananas pak sadrži posebne enzime, točnije bromelin koji, kako su pokazala brojna istraživanja, ima protuupalno djelovanje i jača imunosni sustav.

Sastojci:

  • 1 veliki mango, oguljen
  • 2 kivija
  • 12 jagoda
  • pola očišćenog ananasa, narezanog na komadiće
  • 500 ml bademova mlijeka
  • 8 kockica leda

Priprema: Ogulite i narežite voće, dodajte led i bademovo mlijeko te uključite blender i miksajte sve dok tekućina ne postane glatka i pjenasta.

Linker
13. travanj 2024 04:03