Prava je blagodat za probavu, a prozvano je i antistresnim povrćem.
 Getty Images
nema bolje

Najzdravija zimska namirnica: koristi se za regeneraciju jetre i liječenje dijabetesa te uspješno uklanja glavobolju i skida kile

Već tisućljećima je poznata ljekovitost ovog povrća, koji je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima.

Za naš imunitet i zdravu crijevnu floru kiselo zelje je supernamirnica koju bismo trebali jesti jako često. Prava je blagodat za probavu, a prozvano je i antistresnim povrćem. Rasol od kiselog zelja među najboljim je ublaživačima mamurnosti te prirodno pročišćavajuće sredstvo za naš organizam.


Idealan za skidanje kilograma

Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, svježeg i ukiseljenog, koji je u našim krajevima tradicionalna domaća hrana u hladnim danima. Tada je posebno koristan i zbog vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prehlada i viroza, a popravlja i raspoloženje. Pomorac James Cook navodno je s kiselim zeljem oplovio svijet i liječio posadu broda od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a u Kini su ga preporučivali za vječno zdravlje.

Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari. Osim vitamina C, sadrži vitamine A, K i B-skupine, a od minerala ima željeza fosfora, kalcija, kalija, natrija, sadrži bjelančevine i obilje vlakana. Sadrži i vrlo rijedak vitamin U, koji pomaže u terapiji gastritisa i čira na želucu.

Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor za svakoga tko želi izgubiti pokoji kilogram ili očuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija. U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.


Liječi glavobolju

Osim toga, kiselo zelje može se koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom.

Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje. Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

Linker
13. travanj 2024 04:03