Jeste li već osmislili svoj uskrsni jelovnik?
 Foto: iStock
Jer volimo recepte Andree Cukrov i Sandre Rončević

Najklikanije hrvatske blogerice znaju kako 'skuhati' malo drugačiji Uskrs

30. ožujak 2018.
Od šparoga s jajima, preko šunke u medu i senfu do čokoladne torte bez brašna - donosimo provjerene recepte za sve željne novih okusa i privlačnih mirisa.

Ove nam godine Uskrs pada u idealno vrijeme - šume su već pune proljetnica kojima možete ukrasiti stol, na tržnice su stigli i hren, i rotkvice, i mladi luk i krumpir, pa i šparoge, a u mesnici, ako budete brzi i imate dobrog mesara, možete na vrijeme nabaviti dobar komad domaće šunke ili janjetine.

Što god odlučili skuhati i ispeći ovog Uskrsa, ne zaboravite da je smisao ovog najvećeg kršćanskog blagdana okupljanje oko stola u sreći i veselju.

A kako bi ti trenuci protekli u zanimljivom razgovoru, donosimo vam sedam recepata naših dobro poznatih blogerica - Andree Cukrov i Sandre Rončević koje uvijek nešto kuhaju i nakuhavaju, smišljaju i isprobavaju.

Od šparoga s jajima, preko šunke u medu i senfu do čokoladne torte bez brašna - donosimo provjerene recepte za sve željne novih okusa i privlačnih mirisa... Mmm!

Bogati uskrsni stol, naravno, uvijek mami svojim mirisima i okusima, pa nije nemoguće da se prejedemo i osjetimo nadutost, grčeve, žgaravicu pa čak i bol i osjećaj težine u želucu. Jedno od rješenja koja vam brzo mogu pomoći kod navedenih simptoma jesu i lijekovi koji spadaju u skupinu antacida.

  • 2 poriluka
  • 250 g riže (arborio ili carnaroli)
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 mala chilli papričica
  • 1,5 dcl bijelog suhog vina
  • 1 l povrtnog ili mesnog temeljca (u nedostatku istog koristite vodu)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • prstohvat majčine dušice (sušena ili svježa)
  • 30-40 g ribanog sira (grana padano ili parmezan)
  • 50 g maslaca

Priprema:

  1. Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite.
  2. U posudi (ja ovo jelo uvijek radim u wok tavi) zagrijte maslinovo ulje koje aromatizirajte s jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom chilli papričicom oko 2-3 minute.
  3. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minute, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i zalijte polovicom vina, kad vino ispari dodajte rižu (arborio), posolite (pripazite zbog temeljca) i kratko tostirajte rižu. Još jednom zalijte s ostatkom vina i kad alkohol iz vina ispari, krenite dodavati temeljac.
  4. U posebnoj posudi napravite temeljac ili zagrijavajte već postojeći temeljac (kako napomenuh, možete na brzinu napraviti temeljac od dvije povrtne ili mesne kocke i vode). Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan po vašem ukusu (ja volim da je riža al dente, od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakovanju od riže).
  5. Nekih 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte svježe ribani sir i papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac. Ostavite da poklopljeno odstoji 5-10 min i nakon toga dobro izmješajte da se otopljeni maslac poveže s rižotom i poslužite.

Savjet više!

Tajna pripreme dobrog, kremastog rižota je u temeljcu; uvijek zalijevajte temeljcem koji vrije da ne biste smanjili temperaturu u posudi u kojem se kuha rižoto. Na taj način će riža biti jednako kuhana, a rižoto će imati predivnu kremastu teksturu i zadržati sočnost.

Originalni recept pogledajte ovdje, na blogu Sandre Rončević: O slanom & slatkom: o svemu.

  • 600 g glatkog brašna
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca (+ malo šećera i brašna za dizanje kvasca)
  • 1 jaje
  • 200 gr maslaca (za premazivanje)
  • 2 malene žličice soli

Za premazivanje prije pečenja:

  • 1 jaje
  • malo soli
  • sezam ili druge sitne sjemenke za posipanje

Za slatku varijantu u tijesto dodajte: 1 ribanu koricu limuna ili naranče, 1 vanilin šećer, 1 žličicu arome vanilije te 3 žlice šećera u prahu

Punjenje (slano): slani sir, sirni namaz, šunka, šunka i sir, sir i špinat, sir i vlasac...

Punjenje (slatko): nutella, razni pekmezi, nadjev od mljevenih lješnjaka i šećera ili maka, oraha, badema.

Priprema:

  • Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne.
  • U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
  • Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
  • Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimentra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite vece kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.
  • Kroasane punite nadjevom koji želite, bilo slatkim ili slanim. Od slanih nadjeva, meni je omiljeni nadjev slani sir feta ili ABC sirni namaz, a od slatkih svi mogući nadjevi! Punite od šireg dijela žličicom, pristisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da kroasani se dižu jedno 30-45 min.
  • Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite (kod slanih kroasana).
  • Pecite na 200° C jedno 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Originalni recept pogledajte ovdje, na blogu Sandre Rončević: O slanom & slatkom: o svemu.

(za kalup promjera 22-24 cm)

  • 4 jaja sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade
  • 200 g mljevenih ili sjeckanih badema
  • 130 g maslaca
  • Dodatno (po želji):
  • 1 žlica ruma ili konjaka
  • ribana korica od jedne cijele naranče

Priprema:

  1. Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se prohladi.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još par minuta, ali smanjenom brzinom.
  4. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te malo po malo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
  5. Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C te pecite 30 minuta. Probajte čačkalicom. Torta caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao ja) i poslužite. Torta caprese se konzumira lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Originalni recept pogledajte ovdje, na blogu Sandre Rončević: O slanom & slatkom: o svemu.

  • 1 velika vezica šparoga
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Šparoge operite i očistite. Čistite ih tako da ih slomite na dijelu gdje počinje tvrdi dio stabljike. Taj dio nije jestiv al od njega kasnije možete skuhati temeljac za rižota.
  2. Vrhove šparoga operite i blanširajte u kipućoj, posoljenoj vodi. Ne treba ih dugo kuhati, tek nekih 5 minuta, samo da omekšaju.
  3. Kuhane izvadite iz vode i posložite na tanjur.
  4. Tvrdo kuhana jaja narežite na kriške i posložite ih po šparogama.
  5. Sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem po ukusu.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

  • 1 korijen hrena, oko 200 g
    3 žlice ulja
    3 žlice jabučnog octa
    1 žličica šećera
    ½ žličice gorušice u zrnu
    ½ žličice soli
    200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  • Korijen hrena očistite i ogulite gulilicom za povrće.
  • Oguljeni hren naribajte što sitnije možete.
  • U blenderu pomiješajte hren, ulje, ocat, šećer, gorušicu i sol, pa sve miješate dok ne dobijete smjesu nalik pasti.
  • Slatko vrhnje istucite u mekan šlag pa ga umiješajte u pripremljeni hren.
  • Po želji još malo doraditi okus solju.
  • Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

  • 1 kg rolane šunke
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice umaka worcestershire
  • 25-30 klinčića
  • malo ulja
  • malo tople vode

Priprema:

  • Šunku izvadite iz mrežice, malo je posušite kuhinjskim ubrusom pa joj oštrim nožem odstranite kožu. Ako vam se na nekim dijelovima učini da ima previše masnih naslaga i njih malo stanjite nožem, ali nemojte ih skroz odrezati.
  • Kad očistite šunku od kože cijelu je plitko zarežite unakrsno nožem tako da napravite mrežu.
  • Pomiješajte med, senf i umak worcestershire u jednoj zdjelici tako de se potpuno sjedine.
  • Pomoću kuhinjskog kista premažite šunku ovom smjesom u dva sloja.
  • Nakon što ste premazali šunku nabodite je klinčićima pa je još jednom premažite smjesom od meda i senfa.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  • Posudu za pečenje lagano premažite s vrlo malo ulja. Stavite u nju pripremljenu šunkicu.
  • Pecite šunku oko sat i pol, sat i 45 minuta.
  • Tokom pečenja šunku nastavite premazivati smjesom od meda, a povremeno u posudu ulijte i malo vode kako bi izbjegli zagaranje meda. Ako vam se šunka počne jako tamniti s gornje strane možete je prekriti folijom na polovini pečenja.
  • Pečenu šunku izvadite iz pećnice, prebacite je na tanjur ili dasku za rezanje. Pustite je neka malo odstoji pa je narežite na tanke šnite. Obavezno izvadite klinčiće prije jela.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

za nadjev:

  • 1,5 kg kiselkastih jabuka (granny smith)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira

za premazivanje kora:

  • 8 tankih kora za savijače
  • 2 žlice maslaca, rastopljenog
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice smeđeg šećera

za premazivanje torkuta:

  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 2-3 žlice krupnog šećera u perlicama

Postupak:

  1. Jabuke ogulite i narežite na kockice.
  2. Pomiješajte jabuke sa šećerom, cimetom i đubirom te sve lagano pirjajte na srednje jakoj vatri.
  3. Pirjajte jabuke dok potpuno ne omekšaju, a sokovi se reduciraju.
  4. Dobiveni nadjev malo ohladite.

Slaganje trokutića

  1. Pomiješajte šećer i cimet za posipanje u jednoj zdjelici.
  2. Uzmite jedan list vučenog tijesta (kora za savijače) i premažite ga s malo rastopljenog maslaca pa ga posipajte s jednom do dvije žličice mješavine šećera i cimeta.
  3. Poklopite sve s drugim listom vučenog tijesta pa oštrim nožem narežite na četiri približno jednake trake.
  4. Na jednom kraju svake trake stavite po žlicu, dvije nadjeva i složite je u trokut kao što je prikazano u gornjem GIF-u.
  5. Ponovite ovaj postupak s preostalim korama i nadjevom dok sve ne potrošite.

Za premazivanje

  1. Žumanjak dobro promiješajte s mlijekom pa time premažite svaki trokut.
  2. Po želji trokute posipajte s malo krupnog šećera.
  3. Posložite trokute na veliki pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
  5. Prije posluživanja ih ostavite da malo ohlade.

Dobro je znati!

Za vegansku verziju kore premažite otopljenim kokosovim uljem, a trokute prije pečenje premažite biljnim mlijekom po izboru.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

Teme
Linker
06. srpanj 2022 22:16