Bilo bi dobro da uz jelo slušate opuštajuću glazbu...
 Foto: iStock
I kilogrami će nestati

Na izbjegavajte ulje u salati i jedite uz glazbu

Izbjegavanje ulja zbog kalorija i masnoća i začinjanje salata samo limunovim sokom ili octom možda i nije tako zdrav izbor.

To je stoga što ulje povećava apsorpciju karotenoida, tvari poput luteina, likopena i beta-karotena, koje djeluju zaštitno protiv brojnih bolesti, a prirodno su prisutne u lisnatom zelenom i drugim vrstama povrća koje se najčešće koristi za salatu, navodi se u istraživanju provedenom na Sveučilištu Purdue.

Ulje omogućuje tijelu da učinkovitije iskoristi te antioksidanse topive u masti, objašnjavaju autori istraživanja te dodaju da 3 grama (malo manje od čajne žličice) ulja bogatog jednostruko nezasićenim masnoćama pomaže da od salate dobijete maksimum za zdravlje. Uostalom, čajna žličica maslinova ulja ima samo 40 kalorija.

Ne preskačite obroke

Dobro je znati i kako, želite li smršavjeti, morate redovito jesti. Novo istraživanje provedeno na Fred Hutchinson Research Centeru u Seattleu pokazalo je da su ispitanici koji su tijekom jednogodišnjeg pridržavanja dijetne prehrane preskakali obroke smršavjeli u prosjeku 4 kilograma manje od onih koji su uredno jeli sva tri dnevna obroka.

Jedite polako, uz nježnu muziku

Ako zbog brojnih obaveza ručate uvijek na brzinu i u hodu, velika je vjerojatnost da se to već odražava na vašoj liniji. Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell pokazalo je da su ispitanici koji su sjedili u restoranu, uz prigušeno svjetlo i ugodnu muziku, unijeli gotovo 175 kalorija manje nego ispitanici koji su isto jelo jeli u fast food restoranu, zidova obojanih u kričave boje i uz glasnu muziku.

Linker
19. travanj 2024 14:19