FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Savjeti stručnjakinje

Na hrani vam se brzo pojavi plijesan, trebate li ju baciti?

Nije svaka plijesan opasna, a neke namirnice možete zadržati i kad se ona pojavi

Plijesan na hrani za mnoge od nas znači da je vrijeme da se namirnica baci, no nije svaka plijesan otrovna, čak štoviše nekim namirnicama dodaje okus. Savjetnica za sigurnost hrane Jill Taylor objasnila je kako razaznati kad hranu baciti, a kad ju zadržati.

- Neke plijesni, poput onih koje se koriste u proizvodnji sira i mesa, dodaju okus i karakter našoj hrani, dok su druge otrovne - rekla je Jill.

Najjednostavnije je držati se roka trajanja koji je naveden, ali važno je razlikovati termine "rok trajanja" i "najbolje upotrijebiti do". Datum "roka trajanja" odnosi se na sigurnost, što znači da proizvod nakon navedenog datuma više nije siguran. Dok se datum "najbolje upotrijebiti do" odnosi na kvalitetu, a ne na sigurnost, što znači da je malo vjerojatno da bi proizvod postao nesiguran za jesti.

- Upotreba do datuma roka trajanja, na kvarljivoj hrani, poput mekog sira, mesa i slično, štiti vas od bakterija od kojih biste se mogli razboljeti i koje potencijalno mogu biti smrtonosne. Ne bih preporučila nikome da jede bilo što pljesnivo, osim ako proizvod nije namjerno tako napravljen. Ako ima rok trajanja, nikako takve namirnice nemojte koristiti nakon navedenog datuma - ističe Jill.

Jill upozorava da su bakterije poput E.coli i L. monocitogenes stvarne opasnosti, a ne sama plijesan.

- Takve potencijalno štetne bakterije ne možete okusiti, namirisati niti vidjeti. Dakle, testiranje njuhom u tom slučaju ne pomaže - kaže ona.


Zato smo pripremili vodič o tome koje namirnice zadržati, a kojih se riješiti


Voće i povrće

Korijenasto povrće, poput mrkve, te krstašica, poput kupusa, imaju nisku količinu vlage i visoku razinu kiselosti, što otežava prodiranje plijesni. Sve dok povrće nije sluzavo, zahvaćeni dio se može odrezati, a ostatak je siguran za pojesti.

Isto vrijedi i za većinu voća. Dakle, ako jabuka, kruška ili breskva imaju plijesan, ne morate baciti cijeli plod.

- Velika većina plijesni koja raste na svježem voću i povrću vjerojatno vam neće naštetiti. Kad jabuke ili kruške omekšaju ili dobiju modrice, to ponekad potiče rast plijesni. Ali možete ih prepoloviti i drugu polovicu pojesti, a pod uvjetom da nema crva, savršeno je sigurno. Meko voće poput šljiva i breskvi također je dobro ako izrežete pljesnivi dio, a smeđe banane također su potpuno sigurne za jelo. Jedina namirnica kod koje trebate biti pažljivi je zeleni krumpir, jer je zelenilo na koži otrov solanin, zbog čega se nećete osjećati dobro ako ga pojede - istaknula je Jill.




Tvrdi sirevi

Kad sirevi poput cheddara i parmezana postanu pljesnivi, imaju tendenciju ući dublje. Kako biste bili sigurni, trebali biste odrezati barem centimetar oko izrasline, pazeći pritom da nož koji koristite ne dođe u dodir s njim.

- Tvrdi, suhi sir poput Cheddara općenito se čuva u hladnjaku kako bi se smanjio ili umanjio rast plijesni, ali ima rok valjanosti pa vam vjerojatno neće naštetiti. Plijesan se već koristi u proizvodnji mnogih sireva, osobito plavih, a bijela koža na Brieju ili Camembertu zapravo je vrsta penicilina koji se prska po siru pa tvori koru plijesni - navodi Jill.

Kad skladištite različite sireve u istoj kutiji i u hladnjku, tvrdi sir poput Cheddara može dobiti bijelu plijesan koja se proširila s Briea, Camemberta ili Stiltona.

- To je sasvim u redu, sve dok je to samo bijela, pahuljasta plijesan bez ružičaste, plave ili zelene boje i sve dok nije sluzavo. Samo odrežite taj dio, a ostatak bi trebao biti u redu. Ako je sir sluzav, riješite ga se jer može doći do rasta bakterija i toksina - objašnjava Jill.


Meso

Pljesnivo meso može zvučati kao najgora noćna mora nutricionista, ali postoji nekoliko vrsta mesa u kojima je plijesan zapravo dio obrade. Recimo šunka i neke vrste kobasica imaju bijelu površinsku plijesan. No ipak trebate pripaziti.

- Ne bih savjetovala da suhomesnate proizvode jedete nakon datuma "Najbolje iskoristiti". Za uobičajeno meso, poput kuhane šunke, piletine ili hladnog pečenja, ako ima znakova plijesni, bacite ih u kantu - ističe Jill.


Kruh

Jeste li ikad zagrizli krišku kruha, a zatim primijetili zelene mrlje? Možda nema savršen okus, ali vam neće naškoditi.

Trebate se jedino paziti ako je kruh doista pljesniv i vlažan, tada bi na njemu mogle biti opasne bakterije, ali ako se radi samo o mrljama plijesni, neće vam naškoditi.

- Plijesan se obično prvo nalazi na kori pa ako imate samo komadić kruha, morate otići na posao i želite brzo nešto pojesti, odrežite koru, a ostatak pojedite - kaže Jill.

Linker
23. travanj 2024 15:22