FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
glavni krivci

Muči vas salo na leđima? Možda je vrijeme da prekrižite ove četiri namirnice koje su najveći saboteri linije

23. svibanj 2022.
Salo se može nataložiti bilo gdje u tijelu, no određeni faktori povećavaju vjerojatnost da će se ono zadržati na bokovima, u donjem dijelu leđa te u području trbuha

Do nakupljanja masnih stanica dolazi kad u tijelo unosimo previše kalorija ili kad ne trošimo onoliko kalorija koliko ih unosimo u organizam. S vremenom te masne stanice postaju vidljive jer se nakupljaju na određenim dijelovima tijela, naročito u području struka i bokova. Salo se može nataložiti bilo gdje u tijelu, no određeni faktori povećavaju vjerojatnost da će se ono zadržati na bokovima, u donjem dijelu leđa te u području trbuha. Faktori koji mogu doprinijeti nastanku jastučića na bokovima su:

• hormonska neravnoteža, naročito višak kortizola

• starosna dob (taloženje sala u području struka je češće u starijoj dobi)

• manjak tjelesne aktivnosti

• prehrana bogata mastima, šećerom i visokokaloričnim jelima

• manjak sna

• nedijagnosticirane ili neliječene bolesti koje usporavaju metabolizam, primjerice hipotireoza ili nedovoljno aktivna štitnjača

Prema dijetetičarki Molly Hembree, postoje namirnice koje povećavaju vjerojatnost da ćete dobiti na težini ako ih konzumirate u prekomjernoj količini, a posljedica toga je razvoj masnog tkiva na svim dijelovima tijela, pa i na leđima.


Slatkiši

Postoji povezanost između prekomjernog unosa dodanog šećera i debljanja te pretilosti. Prehrana s puno dodanog šećera i viškom kalorija može dovesti do debljanja koje će se očitovati svugdje na vašem tijelu, uključujući na leđima. Hembree kaže da je višak dodanog šećera definiran kao 50 grama dnevno za većinu odraslih.


Alkoholna pića

Iako možda ima neke prednosti za zdravlje, kada se konzumira umjereno, prazne kalorije iz alkohola uzrokuju nakupljanje sala. Alkoholna pića koja su kalorična i bogata šećerom mogu dovesti do prekomjernog debljanja. I zato je najbolje reducirati unos alkohola.


Rafinirane žitarice

Visoko rafinirane žitarice, poput bijelog kruha, bijele riže, pereca i krekera, jako su kalorične.

- Previše rafiniranih žitarica i premalo onih cjelovitih žitarica ostavlja nas gladnim, čime se nastavlja ciklus prejedanja i debljanja - upozorava Hembree.


Čips

Kada se konzumira u prekomjernoj količini, može uzrokovati debljanje i razvoj masti na mnogim dijelovima tijela.

- Ako ga jedete redovito, možda ćete primijetiti da salo počinje pojavljivati i na leđima - zaključila je dijetetičarka.Vježbe za leđa, trbuh i bokove


Bočni plank

Izvodi se tako da legnete na bok i oslonite se na jednu ispruženu ruku: pritom bi lakat morao biti u ravnini s ramenom, a podlaktica oslonjena o pod pravim kutom u odnosu na tijelo. Noge položite ispružene jednu na drugu tako da vam je tijelo od glave do kukova ravno ispruženo. Zatim podignite kukove, stegnite mišiće stražnjice i zadržite se u tom položaju 30 sekundi do jednu minutu.

Kroz to vrijeme nastojte držati stegnutim i trbušne mišiće jer ćete tako lakše zadržati tijelo u tom položaju. Oslonite se potom na drugu ruku i ponovite vježbu. Želite li da vježba bude maksimalno učinkovita, podignite i koljena od tla tako da se oslanjate samo na podlakticu i stopalo. Možete u vježbu uključiti i pomicanje kukova: dok ste u plank položaju, polako spustite kuk za nekoliko centimetara i zatim ga opet polako podignite.


Most

Ova je vježba odlična za leđa, ali i za mišiće stražnjice.

Legnite na leđa i savinite noge u koljenima. Ispružite ruke sa svake strane tijela tako da su vam dlanovi okrenuti prema podu. Polako podignite stražnjicu i donji dio leđa tako da vam tijelo od koljena do ramena bude u ravnom položaju. Stegnite stražnjicu i zadržite je u tom položaju 30 sekundi, zatim opustite mišiće i spustite je na pod. Ponovite vježbu 10 puta. Za bolje rezultate pokušajte istovremeno kad podižete stražnjicu podići i jedno stopalo. Kod svakog ponavljanja vježbe, zamijenite stopalo koje ćete podizati.

Teme
Linker
23. lipanj 2022 08:01